De Grand Tour van Catalonië

De Grand Tour van Catalonië

De Grand Tour van Catalonië is een cirkelvormige route van meer dan 2000 km, die geïnspireerd is op de reizen die halfweg de negentiende eeuw populair waren bij rijke jongelui. Een route om Catalonië met de auto, camper of caravan te ontdekken, verkennen, ervaren, proeven en te genieten. De route is opgesplitst in 5 delen, waarvan elk deel in 5 à 7 dagen kan worden afgelegd of gewoon op je eigen ritme. Je bepaalt zelf waar je stopt, welke bezienswaardigheden je bezoekt, welke activiteiten je uitprobeert en waar je slaapt, dus elke Grand Tour van Catalonië is uniek. Bon viatge!

Deel 1: wijngaarden met een zeebries

Van Barcelona naar Tarragona
462 km
6 etappes

Het eerste deel van de Grand Tour van Catalonië start in Barcelona, een kunstzinnige stad met duizend-en-één gezichten. Ga te voet op ontdekking en wandel door de smalle straatjes, langs de winkeltjes, de parken en het strand. Vervolgens trekken we naar de mysterieuze berg Montserrat, een van de meest iconische locaties in Catalonië. Na onze tussenstop op deze historische plek reizen we door naar Penedès, waar ons een degustatie van lokale wijnen wacht, met onder andere de heerlijke cava die hier wordt geproduceerd. Salut! 

Het stuwmeer van Llosa del Cavall in Vall de Lord © Oriol Clavera

We zetten koers naar het elegante Sitges, dat bekendstaat als een van de mooiste stadjes aan de Catalaanse kust. Daarna volgen we de Cisterciënzerroute naar het klooster van Santes Creus, een middeleeuwse Catalaanse parel. 

Met Tarragona aan de Costa Daurada sluiten we het eerste deel van onze reis af. Tip: laat je rondleiden door een gids om alle geheimen van deze eeuwenoude stad en haar indrukwekkende Romeinse erfgoed te ontdekken.  

Uitzicht op Sitges vanuit de urbanisatie Levantina / Het middeleeuwse klooster van Santes Creus / © Maria Rosa Vila

Deel 2: de geschiedenis achterna

Van Tarragona naar Lleida
418 km
7 etappes

Het tweede deel van de route voert ons van Tarragona naar Lleida, de belangrijkste stad van het Catalaanse binnenland. We verlaten het prachtige Tarragona en houden halt in Reus. Deze stad is vooral bekend als geboorteplaats van de geniale Gaudí, maar ook de lokale vermout heeft een uitstekende reputatie. 

Vervolgens leidt de route ons naar het natuurpark Delta de l'Ebre, door Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat vanwege zijn rijke biodiversiteit en erfgoed.

De kust van Terres de l'Ebre © Sergi Boixader / Rijstcultivatie in de Ebrodelta © Mariano Cebolla

Na een korte uitstap in de natuur rijden we verder naar twee must-sees voor wijnliefhebbers: de modernistische wijnkathedralen van Gandesa en Pinell de Brai. We zetten onze oenologische reis voort en rijden dwars door de oogstrelende landschappen van de wijnstreek Priorat. Onderweg kom je mooie dorpjes zoals Gratallops, Vilella Alta en Vilella Baixa tegen die een halte meer dan waard zijn! Eens we Cornudella de Montsant voorbij zijn, ruilen we de wijngaarden voor spectaculaire uitzichten over het Prades gebergte. De Ruta del Cister (Cisterciënzerroute) lonkt echter, en dus zoeken we de rust op in de kloosters van Poblet en Vallbona de les Monges. Tot slot arriveren we in Lleida, waar we La Seu Vella opzoeken en het Castell del Rei en smullen van de traditionele delicatesse van Lleida: de cargols of slakken. Bon profit!

Klooster van Vallbona de les Monges bij zonsondergang © Sergi Boixader

Deel 3: dichtbij de hemel

Van Lleida naar La Seu d'Urgell
357 km
5 etappes

Het derde deel van de route brengt je langs adembenemende landschappen naar het hart van de Pyreneeën. Vanuit Lleida rijden we naar de Congost de Mont-rebei, een indrukwekkende kloof die dwars door het Montsecgebergte loopt. Door de kloof loopt een duizelingwekkend wandelpad, dat deel uitmaakt van de GR1. Wie hoogtevrees heeft, kan ook opteren voor een kajaktocht op de kristalheldere Noguera-Ribagorçana.  

Kanovaren in de kloof van Mont-rebei © Oriol Clavera

De Pyreneeën roepen! We zetten koers naar het Nationaal Park van Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, dat met zijn betoverende gletsjermeren, sublieme bergtoppen en rijke flora het enige nationaal park in Catalonië is. Na een verkwikkende wandeling duiken we in de geschiedenis van de romaanse kunst in Vall de Boí, een vallei die door Unesco werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Vooral de dorpjes Taüll en Erill la Vall zijn een bezoek waard. 

We vervolgen onze reis en rijden naar een andere beroemde vallei in de Pyreneeën: Val d'Aran. In Vielha maken we kennis met de plaatselijke taal, het Aranees, en genieten we van de heerlijke gastronomie.

Ten slotte reizen we verder naar La Seu d'Urgell, de Catalaanse hoofdstad van de kaas. Laat je verleiden door Urgèlia, een unieke kaas uit Catalonië met beschermde oorsprongsbenaming. Een echte delicatesse!

Artiga de Lin, in Val d'Aran © Val d'Aran Photos / Paardrijden in Naut Aran © Escuela Equitación Val d'Aran

Deel 4: ode aan de natuur

Van Lleida naar La Seu d'Urgell
357 km
5 etappes

Het vierde deel van onze rondreis voert ons langs de meest idyllische plekken van Catalonië. Het silhouet van de mythische berg Pedraforca, met zijn twee kenmerkende toppen, vergezelt ons op het eerste gedeelte van de route. 

Eenmaal aangekomen in het hart van de Cerdanya, rijden we langs verschillende charmante bergdorpjes met rustieke architectuur en proeven we van de lokale cultuur. Enkele kilometers verderop ligt het sublieme natuurpark van het vulkanisch gebied La Garrotxa. Zin om het adembenemende landschap op een unieke manier te ontdekken? Maak dan een tochtje in een heteluchtballon!

Uitzicht op de Vall de Núria © Vall de Núria

Wanneer we bekomen zijn van de emoties, trekken we naar Besalú, een dorpje in de provincie Girona, waar je middeleeuwse sfeer nog kunt opsnuiven. Wandel rond in het historische centrum, steek de prachtige romaanse brug over en verken de oevers van de rivier Fluvià.

Op slechts enkele kilometers afstand ligt Figueres, de geboorteplaats van de beroemde schilder Salvador Dalí. We brengen een bezoek aan het Dalí Theater-Museum en sluiten de dag af met een diner op een van de terrassen van La Rambla.

Besalú © Sherry Ott / Het Dalí Theater-Museum

Deel 5: van surrealisme naar modernisme

Van Figueres naar Barcelona
525 km
7 etappes

Met deze laatste route eindigt onze Grand Tour van Catalonië in schoonheid. Allereerst gaan we op pad in het prachtige natuurpark van Cap de Creus. We zetten onze weg voort naar het huis van Dalí, enkele kilometers verderop in het dorpje Portlligat, en komen er alles te weten over het leven van de kunstenaar. Op een steenworp afstand ligt Cadaqués, een idyllisch vissersdorpje. We trekken onze sportschoenen aan en wandelen door de kronkelende, steile straatjes van het historische centrum.  

Calella de Palafrugell aan de Costa Brava © Francesc Tur

Na deze korte tussenstop aan de kust trekken we opnieuw het binnenland in, richting de charmante middeleeuwse dorpjes van l'Empordanet: Ullastret, Canapost, La Bisbal d'Empordà (de Catalaanse hoofdstad van de keramiek) en Pals. Vervolgens komen we aan in Girona, een karaktervolle stad die bekendstaat om haar architecturale erfgoed en gastronomie: xuixo de crema, brunyols, de ijsjes van de broers Roca ... De keuze is enorm!

We vervolgen onze gastronomische reis en houden halt in het stadje Vic, dat bekendstaat om zijn charcuterie. Onze volgende bestemming is het natuurpark van Montseny, een erkend biosfeerreservaat. De weelderige bossen zijn de ideale plek om even op adem te komen. We verlaten de bergen en begeven ons richting de Costa Barcelona, naar de modernistische kustplaatsjes Sant Pol de Mar, Arenys de Mar en Canet de Mar.

De tuinen van Marimurtra in Blanes / Kajakken op de Middellandse Zee in Port de la Selva © Joan Divi Figueras

De cirkel is rond – we zijn weer in Barcelona. De tijd is voorbijgevlogen, en eigenlijk willen we maar één ding: meteen weer aan de Grand Tour van Catalonië beginnen!

Tip! Bij een onvergetelijke roadtrip hoort natuurlijk ook muziek! De speciale Spotify-afspeellijst van de Grand Tour van Catalonië brengt je meteen in de juiste sfeer.

Meer informatie over de Grand Tour van Catalonië vind je hier.

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience