FAQ

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over Catalonië. Of je nu meer wilt weten over bezienswaardigheden, reistips, of praktische informatie, we hebben het voor je verzameld. Blader door de vragen en vind de antwoorden die je zoekt. Staat je vraag er niet bij? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder!

Hoe bel ik naar een Catalaans nummer?

De internationale code voor Spaanse nummers is +34 gevolgd door het telefoonnummer.

Hoe geraak ik van de vlieghaven naar Barcelona?

Hier vind je alle informatie die je nodig hebt!

Hoe groot is Catalonië?

Catalonië telt iets meer dan 7,5 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van 31.980 km2, vergelijkbaar met de grootte van België dus.

Hoe vind ik een goede toeristische gids?

Ga voor een officiële gids die gekwalificeerd is door de Catalaanse overheid. Met een erkende toeristische gids ben je zeker van de professionaliteit en kwaliteit van de activiteit of rondleiding en krijg je een gepersonaliseerde route van een lokale expert. Bekijk deze video voor meer informatie.

Ik wil op reis naar Catalonië, hoe begin ik eraan?

Je bent op de juiste plek! Op deze blog vind je informatie over de verschillende streken van Catalonië en ontelbare ideeën en inspiratie voor een onvergetelijke vakantie.

Is Catalaans hetzelfde als Spaans?

Nee, Catalaans en Spaans zijn twee verschillende talen. Beide zijn weliswaar romaanse talen, dus afkomstig van het Latijn. Ze vertonen daarom veel overeenkomsten, maar het zijn wel twee aparte talen, met een eigen grammatica en woordenschat. Er wordt trouwens niet alleen Catalaans gesproken in Catalonië, het is ook de officiële taal in Andorra, de Balearen en Valencia en het wordt ook gesproken in het zuiden van Frankrijk. In totaal spreken meer dan 10 miljoen mensen Catalaans!

Kan ik met een Belgisch of Nederlands rijbewijs rondrijden of een auto huren in Catalonië?

Ja, alle EU rijbewijzen zijn geldig in Spanje. Om een auto te huren heb je ook een creditkaart nodig.

Moet ik een fooi geven?

In Catalonië ben je niet verplicht om een fooi achter te laten, maar het wordt uiteraard altijd in dank afgenomen.

Waar kan ik een elektrische of hybride voertuig opladen?

Alle informatie over oplaadpunten voor elektrische voertuigen vind je hier.

Waar kan ik een kaartje kopen voor de bus of de trein?

Dat lees je hier.

Waar kan ik logeren in Catalonie?

Catalonië heeft een uitgebreid aanbod aan slaapmogelijkheden: van knusse B&B's en unieke boutique hotels tot luxeuse wijnhuizen, all-in hotels, gezellige hostels, toeristische apartementen en campings. Kijk hier voor alle mogelijkheden.

Waar kan ik overnachten met mijn camper of mobilhome?

Via de app park4night vind je plaatsen waar je ’s nachts kan staan en hier vind je een overzicht van alle geregistreerde campings in Catalonië.

Wanneer eten de Catalanen?

In Catalonië wordt er later gegeten dan in België en Nederland. Restaurants zijn ‘s middags open tussen 13u en 16u en ’s avonds vanaf 20u tot 23-24u.

Wat als ik in Catalonië naar de dokter moet?

Met de Europese ziekteverzekeringskaart heb je in Catalonië toegang tot de medische zorg. Voor een dokter kan je terecht bij de CAP (Centre d’Atenció Primària), voor dringende zaken ga je best naar spoedgevallen (urgències). Als je een privéverzekering hebt, vraag dan na welke dekking je hebt in het buitenland. In geval van nood bel je naar het nummer 112.

Wat zijn de openingsuren van de winkels?

De openingsuren van de winkels kunnen verschillen naargelang de ligging en het type winkel. De meeste winkels openen om 10u hun deuren en sluiten tussen 20u en 21u. In het centrum van Barcelona blijven de meeste winkels heel de dag open, maar elders sluiten ze tussen 14u en 16u.

Wat zijn typisch Catalaanse gerechten?

Ontdek hier meer over onze gastronomie.

Welke documenten heb ik nodig om Catalonië binnen te geraken?

Burgers van de Europese Unie hebben niet meer nodig dan een geldig identiteitsbewijs of paspoort.

Welke feestdagen zijn er in Catalonië?

Een overzicht van alle wettelijke feestdagen in Catalonië voor dit jaar vind je hier.

Elke gemeente heeft twee lokale feestdagen, dus check zeker de plaastelijke kalender voor je vertrekt!

Welke is de hoofdstad van Catalonië?

Barcelona! Daarnaast heeft Catalonië nog 3 andere provinciehoofdsteden: Lleida, Girona en Tarragona.

Welke talen worden er gesproken in Catalonië?

In Catalonië zijn er drie officiële talen: Catalaans, Spaans en Aranees. Deze laatste is een variant van het Occitaans en wordt gesproken in Val d’Aran.

Werkt mijn gsm in Catalonië?

Zodra je in Spanje bent zal je telefoonmaatschappij automatisch overschakelen naar de Spaanse tegenhanger. Binnen de Europese Unie internet gebruiken en bellen aan hetzelfde tarief als in je thuisland (roaming).

Zijn de autosnelwegen betalend?

Op de Catalaanse snelwegen betaal je geen tol, met uitzondering van de tunnels van Vallvidrera (C-16); de snelweg van Sant Cugat naar Manresa (C-16); de tunnels van Cadí (C-16) en de snelweg van Castelldefels naar El Vendrell (C-32).