Hoe reizen door Catalonië

Handige informatie over het reizen naar en binnen Catalonië. Ontdek routes, vervoersmogelijkheden en praktische tips om het meeste uit je verblijf te halen.

Naar Catalonië reizen

Catalonië is gemakkelijk te bereiken vanuit België en Nederland, of het nu over de weg, het spoor of door de lucht is!  

Vliegtuig

Meerdere vliegtuigmaatschappijen vliegen naar Catalonië van verschillende luchthavens in Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht) en België (Brussel en Brussel Charleroi).

De belangrijkste luchthaven van Catalonië is Barcelona-El Prat, maar ook Girona-Costa Brava (100km ten noorden van Barcelona en op 15km van Girona) en Reus-Costa Daurada (110km ten zuiden van Barcelona en op 13km van Tarragona) hebben rechtstreekse verbindingen met de luchthavens in België en Nederland.

Vluchtmaatschappijen met rechtstreekse verbinding zijn Vueling, Ryanair, Transavia, Brussels Airlines, KLM, TUI Airlines en EasyJet.

Opgepast: sommige maatschappijen vliegen seizoensgebonden

Op de website van Toerisme Barcelona vind je meer informatie over hoe in de stad te geraken vanop de verschillende vlieghavens.

Trein

Wie graag voor een duurzaam transportmiddel kiest, kan met de trein naar Catalonië. Vanuit Brussel-Zuid zijn er dagelijks hogesnelheidstreinen naar Parijs en vanuit Parijs heb je een rechtstreekse verbinding met Figueres, Girona en Barcelona. Vanuit Brussel-Zuid kan je ook via Valence naar de genoemde Catalaanse steden. Wie vanuit Nederland vertrekt moet eerst naar Brussel-Zuid. Je treinreis plannen en boeken kan via SNCF Connect.

Auto

Barcelona ligt op 1500 km van Amsterdam en 1300 km van Brussel. Om Barcelona en Girona vanuit deze twee steden te bereiken, is de meest directe manier om Catalonië binnen te komen via de snelweg A7. Als je daarentegen naar Lleida of Tarragona wilt, is de N230, die via Toulouse de Val d'Aran binnenkomt, de snelste manier om er te komen!

Rondreizen in Catalonië

Reizen in Catalonië is heel eenvoudig, of je nu graag onderweg ben met de auto, camper of motor, of je liever verplaatst met de bus, met de trein of met de hogesnelheidstrein die de belangrijkste Catalaanse steden met elkaar verbindt. Hoe dan ook, Catalonië zal je met open armen ontvangen!

Auto, motor of camper

Een gemotoriseerd voertuig is een geweldige manier om Catalunya te verkennen. Of je nu met de auto, camper of motor reist, je kunt de reis in je eigen tempo maken en stoppen waar en wanneer je wilt. Het uitgebreide wegennet maakt het gemakkelijk om door de regio te rijden en verbindt de belangrijkste steden met kleinere plaatsen en landelijke gebieden.

Bus

Alle grote steden en dorpen in Catalonië worden bediend door korte- en langeafstandsbussen. De meeste intercity- en lange-afstandsbusdiensten worden verzorgd door de maatschappijen Sagales, Alsa, Monbus, Sarfa en Tugsal. Tickets kunnen vooraf online worden gekocht, op het station en vaak ook aan boord.

Trein

Catalonië heeft een uitgebreid spoorwegennet dat de belangrijkste steden van Catalonië en de vele kleinere steden er tussen met elkaar verbindt. Eenmaal aan boord van de trein kan je ontspannen en genieten van de grote verscheidenheid aan landschappen. Op de website van de Spaanse spoorwegmaatschappij, Renfe, en de Catalaanse maatschappij FGC, kun je de verschillende verbindingen, routes en prijzen bekijken. Tickets kunnen online of in treinstations worden gekocht.

Hogesnelheidstrein

Als je je snel tussen de belangrijkste steden wilt verplaatsen, is de AVE of hogesnelheidstrein aangewezen. Lleida, Tarragona, Barcelona, Girona en Figueres zijn nog nooit zo dichtbij geweest.