Evenementen in Catalonië

Een tijdloze jaarkalender met de belangrijkste feesten, festivals, evenementen en tradities in Catalonië.

Januari

5 en 6 januari, DRIEKONINGEN: de meest magische nacht voor de kinderen! De nacht van 5 januari komen de Drie Koningen aan in Catalonië en gaan ze alle dorpen en steden af om cadeautjes uit te delen aan alle kinderen die braaf geweest zijn - of steenkool voor wie stout geweest is. Op 6 januari wordt de kerstperiode afgesloten met het driekoningenfeest, op deze dag komen families samen om de bekende “tortell de reis” of lokale driekoningentaart te eten. (Overal in Catalonië)

GRAN FESTA DE LA CALÇOTADA: dit feest staat in het teken van de calçots, een soort lente-uitjes die in een heerlijke saus gedipt worden. In Valls, de stad waar de calçots oorspronkelijk vandaan komen, wordt elk jaar op de laatste zondag van januari een groot feest gehouden om het “calçotada”-seizoen af te trappen. Daarna komen vrienden en families samen om van deze smakelijke traditie te genieten en kan je ook in traditionele restaurants terecht voor een portie calçots. Wel rekening houden met vuil evingers en goed morsen! (Valls, Costa Daurada)

Man in traditionele kledij maakt calçots klaar tijdens de Calçotada van Valls © Ingocat

Februari

CARNAVAL: een week feest met stoeten, muziek, straatfeesten en dansen tot laat in de nacht. De bekendste carnavalsfeesten van Catalonië vinden plaats in Sitges en Vilanova i la Geltrú (Costa Barcelona) en in Solsona (Pyreneeën).

Solsona, de Catalaanse hoofdstad van het carnaval © Carnaval de Solsona

Maart

LA PASSIÓ: live opvoeringen van de laatste levensdagen van Jesus. Esparreguera en Olesa (Paisatges de Barcelona) en Ulldecona (Terres de l’Ebre) zijn enkele van de plaatsen die gekend zijn voor hun paasprocessies.

April

23 April, SANT JORDI: voor veel Catalanen de mooiste dag van het jaar. Sant Jordi is de patroonheilige van Catalonië en traditiegetrouw schenken Catalanen elkaar deze dag rozen enboeken.

MIDDELEEUWSE WEEK IN MONTBLANC: de legende van Sant Jordi zou hebben plaatsgevonden in het middeleeuwse stadje Montblanc, waar Sant Jordi de prinses van uit de klauwen van de draak redde. Elk jaar kan je hier terug in de tijd reizen, met een middeleeuwse markt en ambachten, toneelopvoeringen, een tornooi en zoveel meer! (Montblanc, Costa Daurada)

Uitbeelding van Sant Jordi tijdens de Middeleeuwse week in Montblanc (c) Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi

Mei

GIRONA TEMPS DE FLORS: tijdens dit lentefestival wordt het historisch stadscentrum van Girona overspoeld met kleurrijke bloemenexposities en artistieke bloemenspektakels. Monumenten en privéhuizen openen deze dag uitzonderlijk hun deuren voor bezoekers. (Girona, Costa Brava)

FORMULA 1 GRAND PRIX (Montmeló, Paisatges de Barcelona)

PRIMAVERA SOUND: het meest internationale muziekfestival in Barcelona.

TARRACO VIVA: Tarraco was een van de grote steden van het Romeinse Rijk en in mei wordt dit glorieus verleden herinnerd met een cultureelfestival boordevol evenementen op en rond de oude stadsmuren, het circus, het amfitheater, het aquaduct en andere historische plaatsen. (Tarragona, Costa Daurada)

APLEC DEL CARGOL: een gastronomisch festival waarbij de slak centraal staat. (Lleida, Terres de Lleida)

L'Aplec del Cargol in Lleida © Lluís Carro

Juni

LA PATUM: een volksfeest dat met Corpus Christi wordt gevierd in het stadje Berga en op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. (Pyreneeën)

SANT JOAN: de kortste maar meest magische nacht van het jaar waarbij vuur en feest centraal staan. Over heel Catalonië worden vreugdevuren aangestoken met de vlam van de Canigó berg, symbool van Catalonië. (overal in Catalonië)

LES FALLES: deze vuurfeesten, UNESCO immaterieel erfgoed, worden reeds eeuwenlang in talrijke bergdorpjes in Lleida en Val d’Aran gevierd rond de zonnewende. Bij het vallen van de avond dalen de jonge mannen, en meer en meer vrouwen, van het dorp de berg af met brandende stronken om een groot vuur aan te steken. (Pyreneeën)

SÓNAR: internationaal bekend festival van elektronische en experimentele muziek, waar muziek, creativiteit en technologie hand in hand gaan. (Barcelona)

De Falles van Taüll, in de Boí vallei in de Catalaanse Pyreneeën © Oriol Clavera

Juli

EUROPEES LUCHTBALLONFESTIVAL: de grootste bijeenkomst van luchtballonnen in Zuid Europa vindt plaats in Igualada! (Paisatges de Barcelona)

European Balloon Festival © Lluís Carro

FESTIVAL CASTELL DE PERALADA: Gedurende de maanden juli en augustus is het middeleeuwse kasteel van Peralada het decor voor het Castell de Peralada Festival, één van de belangrijkste openlucht muziekfestivals in de zomer. (Peralada, Costa Brava)

Festival Castell de Peralada © Marc Castellet Puig

September

SANTA TECLA: de stadsfeesten van Tarragona! Vaste prik op deze volksfeesten zijn de dansen met reuzen, correfoc met duivels, concerten, en gezamenlijke maaltijden op straat. (Tarragona, Costa Daurada)

LA MERCÈ: de stadsfeesten van Barcelona, het grootste feest van de stad! De meest bruisende weken van de Catalaanse hoofdstad, met in elke wijk muziek, dans, straattheater, circus, feestelijke optochten en nog veel meer, waarbij ook castells, sardana en correfoc niet ontbreken. (Barcelona)

FIRA DE TEATRE AL CARRER DE TÀRREGA: het grootste internationale straattheaterfestival van Spanje! Gedurende een week ademt de hele stad theater in al haar vormen en verspreid over de ganse stad. (Tàrrega, Terres de Lleida)

Cia. Manolo Alcantara tijdens het straattheaterfestival in Tàrrega © Núria Boleda, FiraTàrrega

Oktober

SITGES FILMFESTIVAL: internationaal filmfestival voor fantasiefilms.

LA CASTANYADA: een diepgewortelde Catalaanse traditie die plaatsvindt op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen. Vrienden en familie komen samen om kastanjes, panellets en zoete aardappelen te eten en van elkaars gezelschap te genieten.

TEMPORADA ALTA: Volgens velen het beste festival in Catalonië! Dit podiumkunstenfestival loopt van oktober tot december en trekt zowel grote namen uit de Catalaanse en internationale scene aan als opkomende artiesten. Op het programma staan theater, circus, dans, live muziek en film en alles draait om pluraliteit. (Girona en Salt, Costa Brava)

CONCURS DE CASTELLS (mensentorenscompetitie): elke 2 jaar vindt in Tarragona de belangrijkste castells (mensentorens) competitie plaats, waarbij colles (clubs) van over heel Catalonia en wereldwijd samenkomen om hun meest spectaculaire menselijke toren neer te zetten. (Tarragona, Costa Daurada)

December

LEVENDE KERSTSTALLEN: dramatisering van de geboorte van Jezus, waarbij hele dorpen deelnemen aan de uitvoering ervan. (Verschillende plaatsen in Catalonië)