3 redenen om Sitges te bezoeken

3 redenen om Sitges te bezoeken

Sitges is een levendige badplaats met een grote jachthaven op een steenworp van Barcelona. Het kustdorp is zonder twijfel een van de favoriete bestemmingen van de inwoners van de Catalaanse hoofdstad. De badplaats is erg geliefd bij de homogemeenschap en een must voor toeristen die Barcelona bezoeken. Sitges heeft niet alleen stranden, bergen en wijngaarden, maar ademt ook een bruisende en kosmopolitische sfeer waar je maar geen genoeg van krijgt. De levendige badplaats heeft een grote jachthaven, tal van culturele bezienswaardigheden en een grote verscheidenheid aan bars en restaurants. De handelaars hechten veel belang aan kwaliteitsvolle, verfijnde producten en onderscheiden zich met persoonlijk advies en unieke creaties.

Sitges ligt aan de zuidkant van het Garraf-massief, een bergketen van kalksteenrotsen die een natuurlijke barrière vormt en de stad beschermt tegen de koude noordenwind. Dankzij die bijzondere ligging profiteert Sitges van een uniek microklimaat met zachte zomers en winters, een gemiddelde temperatuur van 18,7 °C en meer dan 300 dagen zon per jaar.

Goed om weten:

Sitges bevindt zich 35 kilometer ten zuiden van Barcelona en is vlot bereikbaar met de wagen of de trein. Ook de luchthaven van Barcelona ligt dicht in de buurt.

De voorgevel van Palau Maricel © Achim Meurer

1. De stranden en jachthavens  

De 19 zandstranden van Sitges zijn de ideale plek om het unieke karakter van de stad te leren kennen. Met een kustlijn van meer dan 17 kilometer is de badplaats de ideale bestemming om te zonnebaden en te ontspannen aan de Middellandse Zee. Er is voor elk wat wils, met talloze kreekjes, ongerepte baaien en LGBTQI-stranden.

De stranden van Sitges hebben verschillende certificaten behaald vanwege hun aandacht voor duurzaamheid en beschikken over diverse faciliteiten voor personen met beperkte mobiliteit. Sitges is de ideale vakantiebestemming voor gezinnen, vriendengroepen of stellen. Heel het jaar door worden er bovendien concerten, evenementen, buitenactiviteiten en festivals georganiseerd.

Het strand Aiguadolça © Turisme de Sitges

De drie jachthavens met 2000 aanlegplaatsen vormen het hart van de havenstad:

  • Port Ginesta is een van de grootste jachthavens van Catalonië.
  • Port Nàutic de Garraf is gelegen aan de voet van het Garraf-massief.
  • Port d'Aiguadolç ligt het dichtst bij het centrum van Sitges.
Jachthaven van Sitges © Turisme de Sitges

Een eindje verderop, tussen de zee en de bergen, ligt het vissersdorpje Garraf. Op Platja del Garraf zijn nog steeds de authentieke strandhuisjes te zien die er in de jaren 1920 gebouwd werden. Je kunt er ook prachtige wandelingen maken in de bergen. Een mooie route is de GR92 tot aan de Ermita de la Trinitat, een voormalige visserskapel die nu dienst doet als uitkijkpunt over de kust van Garraf. De tocht duurt ongeveer 3 uur (12,5 km lang met 400 hoogtemeters) en biedt een spectaculair uitzicht op Sitges.

De strandhuisjes van het strand van Garraf © Achim Meurer

2. De historische gebouwen, musea en galerieën

Wandel door het historische centrum van Sitges en ervaar zelf wat de stad zo uniek maakt. Ontdek de geschiedenis van de stad terwijl je door de geplaveide straatjes slentert langs stadspaleizen, kastelen en historische gebouwen met invloeden van het modernisme en noucentisme.  

Het historisch centrum van Sitges © Achim Meurer

Met vijf musea, twee bezoekerscentra en tal van galerieën met in totaal meer dan 13.000 kunstwerken zijn cultuurliefhebbers hier een poosje zoet.

Museu del Cau Ferrat

Het Museu del Cau Ferrat is de voormalige werkplaats en woning van schilder en schrijver Santiago Rusiñol. In 1933 werd het gebouw omgevormd tot een museum, dat vandaag beschouwd wordt als een van de tempels van het modernisme. Naast de collecties die Rusiñol verzamelde (smeedijzer, keramiek en glas), wordt er ook oude kunst – bijvoorbeeld van El Greco – en een uitgebreide collectie modernistische schilderijen en beeldhouwwerken tentoongesteld, onder andere van Enric Clarasó, Santiago Rusiñol zelf, Zuloaga en Picasso.

Het museum Cau Ferrat ©Achim Meurer

Museu de Maricel

Het museum bevindt zich in het voormalige Hospital de Sant Joan (14e eeuw), waar de industrieel en verzamelaar Charles Deering later zijn intrek nam. Het museum van Maricel bezit een grote collectie beeldhouwwerken, oude schilderijen (romaans, gotiek, renaissance en barok) en moderne kunst (romantiek, luminisme, modernisme en noucentisme). Enkele noemenswaardige kunstenaars die er tentoongesteld worden, zijn Joan Roig i Soler, Arcadi Mas i Fondevila, Joaquim de Miró, Antoni Almirall, Santiago Rusiñol en Joaquim Sunyer.

Het museum Maricel © Servicios Editoriales Georama

Museu Romàntic Can Llopis (momenteel gesloten wegens verbouwingen)

Het huis met neoklassieke gevel werd gebouwd in 1793 en behoorde toe aan de familie Llopis, een welgestelde familie van kooplieden, historici en advocaten. Na het overlijden van de laatste erfgenaam, diplomaat Manuel Llopis, kwam het gebouw in 1935 in handen van de Catalaanse overheid. De sobere buitenkant van het gebouw staat in schril contrast met het romantische, negentiende-eeuwse interieur, dat typisch was voor welstellende families in die tijd.  

Fundació Stämpfli

Deze stichting werd opgericht door de Zwitserse kunstenaar Peter Stämpfli en bezit 90 werken van 60 internationaal gerenommeerde hedendaagse kunstenaars. Het centrum werd opgezet met de steun van de gemeente Sitges en het erfgoedconsortium 'Consorci del Patrimoni de Sitges' en is toegankelijk voor het publiek. Naast de permanente collectie met kunst van de jaren zestig tot nu worden er ook interessante tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.

Bezoekerscentrum Malvasia

In Sitges wordt malvasia, een zoete witte wijn, in één adem genoemd met het wijnhuis Hospital Sant Joan Baptista, dat een belangrijke rol speelde in het behoud van dit streekproduct. Toen de wijntelers aan het einde van de negentiende eeuw kampten met druifluis en champagne aan een opmars bezig was, leek het lot van de malvasia bezegeld. Om te voorkomen dat de malvasia volledig zou verdwijnen, schonk diplomaat Manuel Llopis de Casades (1885-1935) kort voor zijn dood een wijngaard in Aiguadolç en de wijnmakerij van zijn familie aan het Hospital de San Joan Baptista.

3. Feesten en festivals

Festival Internacional de Cinema Fantàstic

Elk jaar vindt in oktober het Internationale Filmfestival van Sitges plaats. Het is het grootste fantasyfilmfestival ter wereld en ontvangt jaarlijks zo'n 100.000 tot 180.000 bezoekers. Het festival mocht al enkele grote namen verwelkomen, waaronder Quentin Tarantino, Jodie Foster, Anthony Hopkins, Cameron Diaz en Viggo Mortensen. Meer informatie vind je op de website van het Internationale Filmfestival van Sitges.

Carnaval van Sitges

Het carnaval van Sitges duurt een hele week. De festiviteiten beginnen op 'dijous gras' (vette donderdag) met de intrede van Rei Carnestoltes (Koning Carnaval) en worden afgesloten op Aswoensdag met de 'begrafenis van de sardine'. Er worden tal van activiteiten georganiseerd, zoals avondparades voor volwassenen op zondag en op Vastenavond, en optochten voor kinderen in de namiddag. Tijdens de parades zijn de deelnemers verkleed op basis van verschillende thema's en trekken ze met een stoet praalwagens door de straten van de stad. Het is een indrukwekkend spektakel dat volledig in het teken staat van esthetische en artistieke creativiteit.

De koning van Carnestoltes en een van de courtisanes in de carnavalsstraat van Sitges © Lluís Carro

Festa Major de Sitges en Santa Tecla

De Festa Major (jaarlijkse dorpsfeesten) van Sitges vindt plaats rond 23 en 24 augustus en staat in het teken van de heilige Bartolomeüs. Hij is de patroonheilige van Sitges, samen met Santa Tecla, die eind september haar eigen feestdag heeft. Zoals bij elk Festa Major in Catalonië staan ook in Sitges amusement en spektakel centraal tijdens de festiviteiten. Neem zeker een kijkje op de officiële pagina van de toeristische dienst voor meer informatie over dit en andere feesten en evenementen.

Vuurspektakel tijdens de Festa Major © Miguel Ángel Álvarez

Gay Pride

Elk jaar vindt eind juni de vijf dagen durende Gay Pride van Sitges plaats. Er worden dan altijd tal van optochten en evenementen georganiseerd. Neem een kijkje op de website.

Gay Pride Sitges © Turisme de Sitges

Internationale oldtimerrally Barcelona-Sitges

Juweeltjes op vier wielen. De internationale oldtimerrally tussen Barcelona en Sitges wordt georganiseerd sinds 1959 en trekt elk jaar opnieuw veel kijklustigen. Alleen wagens en motorfietsen van vóór 1924 mogen deelnemen aan de wedstrijd, en de meeste behoren tot privéverzamelingen. De bestuurders en begeleiders zijn uitgedost in vintagekleding en rijden van Barcelona naar Sitges, via de kust van Garraf. Aan de vorige editie namen meer dan 15 motorfietsen en 60 auto's deel.

Corpus de Sitges

Op de tweede zondag na Pinksteren zijn de straten van de stad bedekt met bloementapijten waaraan de inwoners heel de nacht lang gewerkt hebben. Na de middag trekt er een religieuze processie over de tapijten, onder leiding van de reuzen van Sitges.

Corpus Christi-festiviteiten in Sitges © Turisme de Sitges

Sitgestiu Cultura

Tijdens de zomermaanden staat de culturele agenda van Sitges bol van de evenementen. In juli, augustus en september organiseren de musea van Sitges ruim 140 culturele activiteiten, waaronder jazz, opera, optredens, cabaretvoorstellingen, rondleidingen en workshops voor kinderen.

Meer informatie vind je op de website van Toerisme Sitges.

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience