De Grand Tour van Catalonië: Deel 5

Eén van de beste manieren om Catalonië te verkennen is door middel van de Grand Tour van Catalonië, een route die je meeneemt langs de belangrijkste bezienswaardigheden en mooiste plekken van de regio. De Grand Tour van Catalonië, die begint en eindigt in Barcelona, is opgedeeld in vijf delen. Je wilt tijdens een roadtrip natuurlijk zo veel mogelijk zien van een bestemming, maar het is des te leuker om ook zo veel mogelijk te ervaren. Vandaar dat je de Grand Tour van Catalonië het best kunt opbreken en nog eens kunt terugkeren om de rest van de regio te ontdekken. 

De Grand Tour van Catalonië © Travander

Roadtrip deel 5: van Figueres naar Barcelona

Eén van de hoogtepunten van de Grand Tour van Catalonië is deel 5, de roadtrip van Figueres naar Barcelona. Deze route staat garant voor enkele van de mooiste landschappen van de regio en biedt ook nog eens waanzinnige uitzichten op de bergen en de kustlijn. Daarnaast bezoek je ook meerdere belangrijke bezienswaardigheden van de regio, waaronder het Dalí Museum in Figueres.

Figueres: in de voetsporen van Salvador Dalì

Na aankomst op de luchthaven van Barcelona rijden we direct door naar onze eerste bestemming in Catalonië, Figueres. Een stad die razend populair is onder Catalanen, maar ook zeker onder buitenlandse toeristen. Waarom? Omdat de wereldwijd bekende kunstenaar Salvador Dalì hier vandaan komt. Een bezienswaardigheid die je dan ook absoluut niet mag missen is het indrukwekkende Dalì Museum. 

Bij aankomst in Figueres bezochten we dan ook onder begeleiding van een gids het Dalì Museum. Gezien de bijzondere kunstwerken, waarin onder andere zijn controversiële gedachten zijn verwerkt, is het aan te raden om het museum te bezoeken met een gids. Het is de manier om informatie tot je te nemen, meer inzicht te krijgen en je eigen onderbewuste te testen. Een aanrader voor iedereen, ook als je normaal gesproken niet zo’n museum fan bent!

Het Dalì Museum © Travander

Voor de lunch laten we de stad Figueres heel even achter ons en rijden in 20 minuten door naar Mollet de Peralada, een plek in Catalonië die bekend staat om de teelt van wijngaarden en olijfbomen. Hier bezoeken we namelijk wijngaard La Vinyeta waar maar liefst 20 druivensoorten op de wijnvelden groeien. Het is een fantastische plek om meer te weten te komen over het maken van wijn op een natuurlijke manier, maar ook een heerlijke plek om te genieten van typisch Catalaanse wijnen, kazen en nog veel meer lokale hapjes.

Eenmaal terug in Figueres treden we weer in de voetsporen van Salvador Dalì. We overnachten namelijk in Hotel Duran, een familiehotel dat al jaren bestaat, en een plek waar de kunstenaar maar al te graag kwam. Er is zelfs een ruimte in het restaurant speciaal ingericht voor en over Salvador Dalì. Restaurant Duran is de ideale plek om onze eerste dag in Catalonië in stijl af te sluiten.

Cadaqués: een pittoresk kustplaatsje aan de Costa Brava

De baai van Cadaqués en het klooster van Sant Pere de Rodes © Travander

We laten Figueres achter ons en rijden via het Natuurpark Cap de Creus naar de kust. Voordat we aankomen in het kustplaatsje Cadaqués maken we een tussenstop bij één van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van de regio Empordà: het klooster van Sant Pere de Rodes. Het klooster ligt op een hoogte van 520 meter, je kunt je dus wel voorstellen dat het uitzicht over de bergen en zee vanaf hier adembenemend is. Vanwege de Romaanse architectuur is het klooster een lust voor het oog. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van deze bijzondere plek? Dan kunnen we je zeker aanraden om het klooster te bezoeken met een gids. Je kunt vanaf hier ook prachtige wandelingen maken door het Natuurpark. 

Wij rijden verder richting het zuiden voor een bezoek aan het pittoreske Cadaqués. Een bekende kustplaats aan de Costa Brava vanwege de witgekalkte huizen en geplaveide straten. Je kunt hier makkelijk een dag vermaken, helemaal wanneer het zonnetje heerlijk schijnt. Het is de perfecte plek om ‘s middags te lunchen op één van de leuke terrassen met uitzicht over zee. Een goed aangeschreven locatie is Enoteca MF Restaurant, maar voor een lekkere Aperol Spritz kunnen we je ook zeker het knusse barretje SET tippen. 

Op een kleine 15 minuten lopen vanaf de baai van Cadaqués vind je het voormalige huis van Salvador Dalí in Portlligat, overigens nu een museum dat je kunt bezoeken. We treden nogmaals in zijn voetsporen nu we in Cadaqués zijn. Plan je bezoek aan het extravagante huis op tijd, want de tickets zijn zo uitverkocht en niet verkrijgbaar voor de deur. Cadaqués was niet alleen een plek die hem inspireerde, ook veel andere kunstenaars komen hier graag vanwege de idyllische uitstraling van de kustplaats.

Middeleeuwse sferen in Castelló d’Empúries

Na een dag vol indrukken rijden we weer het binnenland van Catalonië in voor een overnachting in het middeleeuwse dorpje Castelló d’Empúries. Hier slapen we in het prachtige boetiekhotel Palau Macelli dat is gevestigd in het pand van een voormalige vleesmarkt. Het hotel heeft een enorme transformatie ondergaan, maar wat een luxe en comfort is er voor terug gekomen. Een waar pareltje om te onthouden!

Op nog geen 2 minuten lopen vanaf Palau Macelli vind je het typisch Catalaanse restaurant El Portal de la Gallarda. Vanaf het terras kijk je uit op de oude stadsmuren van het middeleeuwse dorp. Dit is zonder meer een restaurant om te onthouden. De gerechten worden vers bereid met lokale producten uit de omgeving. Het eten is hier om je vingers bij af te likken.

Workshop pottenbakken in La Bisbal 

Workshop pottenbakken in La Bisbal © Travander

Vol enthousiasme stappen we na een goede nachtrust ons bed uit, want er staat iets heel leuks op de planning. Maar voordat we dag beginnen met een uitgebreid ontbijt, nemen we eerst nog een kijkje op het dakterras van Palau Macelli. 

We rijden naar het plaatsje La Bisbal dat bekend is om zijn vele pottenbakkerijen. Je vindt er dan ook veel shops waar je de mooiste keramieken schalen, potten en nog ander servies op de kop kunt tikken. Maar waarom kopen als je ook zelf een product kunt maken? In La Bisbal kun je een workshop pottenbakken volgen bij Ruldua Ceramica. En geloof ons, dit wil je doen. Pottenbakken is trouwens een ambacht, en dat maakt het des te leuker om zelf de kneepjes van dit mooie vak onder de knie te krijgen. 

Geen wijngaard maar een appelboomgaard in Catalonië

Dat je in Catalonië heerlijke wijnen kunt drinken, dat wisten we al. Maar dat je er ook appelboomgaarden vind, dat wisten we nog niet. Hoe leuk is het dan ook om na een bezoek aan La Bisbal naar het bekendste ciderhuis van Catalonië te rijden? Een must-do!


Op nog geen 15 minuten rijden van La Bisbal vind je Mooma. Een ciderhuis, boerderij en restaurant op één waanzinnig mooie locatie. De ideale plek om na een ochtend pottenbakken neer te strijken voor een zalige lunch. Uiteraard onder het genot van één van de heerlijke ciders. Je kunt een wandeling maken door de appelboomgaard en huisgemaakte producten kopen in het winkeltje. 

Het mooiste dorpje van Catalonië (en Spanje!)

Historisch centrum Brava © Travander

We zijn in de regio Empordà en een ontzettend leuke manier om deze regio te ontdekken is per fiets. Bij Ocitània kun je fietsen huren en onder begeleiding van een gids de mooiste plekken ontdekken. Het is interactief en je ziet veel!

In de nabije omgeving vind je veel middeleeuwse dorpjes, zoals het nabijgelegen dorpje Pals dat ook wel wordt gezien als één van de mooiste dorpjes van Catalonië (en zelfs Spanje!). Een bezoek aan Pals mag dan ook niet ontbreken als je een roadtrip maakt door Catalonië. Kenmerkend voor dit dorpje is de oude binnenstad waar je huizen spot die maar liefst 800 jaar oud zijn. Het is een waar sprookje om door de geplaveide straatjes te lopen in Pals. Je waant je hier zo in een ander tijdperk. Pals ligt op een heuvel en biedt vanaf het hoogste punt een adembenemend uitzicht over platteland en zee.

Dat Pals tot één van de mooiste dorpjes van Catalonië hoort, dat kunnen we zeker beamen. Maar het dorpje Begur doet er niet veel aan onder. Dit pareltje aan de Costa Brava is een klein, maar schattig dorpje en heeft een mooi historisch centrum. Het is de plek waar wij op de derde dag van onze roadtrip overnachten. Hotel Restaurant Galena Mas Comangau is een plek die je wilt onthouden. Dit mooi gelegen hotel is gevestigd in een traditionele Catalaanse boerderij, en dat zie je overal terug. Onze favoriete plek is het restaurant vanwaar je uitzicht hebt over de bergen, en dat terwijl je geniet van lokale gerechten van hoog niveau.

Wandelen langs de kustlijn van Calella de Palafrugell tot Llafranc

Llafranc en Calella de Palafrugell © Travander

Niets gaat boven de dag beginnen met een heerlijke wandeling langs de kust. En de perfecte wandelroute daarvoor is het pad dat tussen het idyllische kustplaatsje Calella de Palafrugell en Llafranc loopt. Het is een mooie route van zo’n 2 kilometer die je over het strand, langs de zee en door de dorpjes leidt. Wij trakteren onszelf nog even op een kop koffie voordat we weer verder op pad gaan. 

De fietsstad Girona

De stad Girona © Travander

Girona is één van de grotere steden in Catalonië en vooral erg populair als fietsbestemming, maar biedt ook een aantal zeer interessante bezienswaardigheden die het ontdekken waard zijn. Het is dan ook een historische stad met een mooie architectuur. De leukste manier om de stad te verkennen is door een wandeling te maken door het middeleeuwse centrum. Eindig je wandeling bij AQVA waar je kunt relaxen in romaanse baden. AQVA is gevestigd in het eerste ziekenhuis van de stad, dat operationeel was van de 12e tot 17e eeuw. 

Ook in Girona weten ze hoe ze heerlijke lokale gerechten moeten serveren. Als lunchtip kunnen we je Casa Marieta aanraden, die op het mooie Plaça de la Independència zit. Casa Marieta is een waar begrip in Girona aangezien deze hotspot al sinds 1892 bestaat. 

Rupit: een verborgen parel in Catalonië

Beelden van het stadje Rupit © Travander

Tegen het eind van onze roadtrip door Catalonië denken we alle landschappen wel gezien te hebben, maar niets blijkt minder waar bij aankomst in Rupit. Dit pittoreske dorpje ligt goed verborgen in de regio Osona. Een prachtig gebied dat bestaat uit bergen, gorges, rivieren en watervallen. Je zult wellicht denken dat dit dorpje ook middeleeuws is, maar in werkelijkheid stamt alleen de ruïne van het kasteel nog uit deze periode. De huizen zoals je ze nu kunt bewonderen dateren uit de 17e eeuw. Een bezoek aan Rupit is zonder twijfel één van onze hoogtepunten van de rondreis door Catalonië.

Barcelona, het eindpunt van de Grand Tour van Catalonië

Sant Pau Art Nouveau Complex © Travander

Vanuit Rupit rijden we terug naar Barcelona vanwaar we later op de dag weer terugvliegen naar Nederland. Maar voordat we naar de luchthaven rijden gaan we toch nog even de stad in. Barcelona voelt altijd als thuiskomen, dus een rondje lopen door de drukbezochte straten van de stad is een must. We kunnen wel stellen dat we al veel bezienswaardigheden van Barcelona hebben gezien, maar op onze laatste dag voegen we hier nog een nieuwe aan toe: Sant Pau Art Nouveau Complex. Dit meesterwerk is een voormalig ziekenhuis met mozaïeken, glas-in-lood ramen en mooie tuinen. Het is prachtig om doorheen te wandelen. Het oude ziekenhuis is het grootste complex uit het Catalaans modernisme ter wereld.

Ons avontuur door Catalonië zit erop en de tijd is aangebroken om terug te reizen naar Nederland. Eén ding weten wij zeker, en dat is dat wij graag terugkomen naar Catalonië en onze roadtrip vervolgen!

Main and thumbnail image © Travander

Travander

Wij zijn Lois en Naomi, de twee enthousiaste reisbloggers van Travander. Onze missie luidt 'let’s travel and wander' en met dit in ons achterhoofd reizen wij maar al te graag de wereld over op zoek naar de meest authentieke plekken. We delen dan ook met veel passie onze persoonlijke reisverhalen en reistips op ons blog. Dit varieert van ongerepte bestemmingen tot hotspots in onze geliefde stad Rotterdam. Ongeacht de bestemming, reizen is een beleving. We inspireren jou dan ook graag om wat vaker te verdwalen en onvergetelijke herinningen te maken!

@travander