De monumenten van Antoni Gaudí, UNESCO werelderfgoed

De monumenten van Antoni Gaudí, UNESCO werelderfgoed

Het Catalaanse erfgoed wordt wereldwijd geprezen. Voornamelijk de monumenten van Antoni Gaudí spreken tot de verbeelding. Het is dan ook geen wonder dat ze werden opgenomen tot het UNESCO-werelderfgoed. 

Het UNESCO erfgoed van Gaudí in Catalonië:

  • Casa Batlló, Barcelona
  • Casa Milà, Barcelona
  • Sagrada Família, Barcelona
  • Cripta Güell, Santa Coloma de Cervelló
  • Parc Güell, Barcelona
  • Palau Güell, Barcelona
  • Casa Vicens, Barcelona

Geen UNESCO erfgoed, maar ook de moeite waard:

  • Torre Bellesguard, Barcelona
  • Jardins Artigas, La Pobla de Lillet

Casa Batlló 

Dit gebouw werd door Gaudí tussen 1905 en 1907 volledig hervormd, zowel aan de buitenkant (golvend polychroom mozaïek, zuilen in de vorm van botten, metalen balkons in de vorm van maskers, dak dat de rug van een draak imiteert) als aan de binnenkant, waar de architect speelde met het hele palet van blauw aardewerk. De organische vormen van de voorgevel lijken verband te houden met de legende van Sant Jordi (Sint Joris), beschermheilige van Catalonië, zoals wordt gesuggereerd door het kruis dat in de ruggengraat van de draak is geplant en de beenderen van de slachtoffers van de draak in de galerijen.

De glasramen in casa Batlló
De binnenkant van la Casa Battló © Casa Battló

Casa Milà

In dit woongebouw creëerde Gaudí een complexe structuur van zichtbare stenen en geërodeerde sculpturale vormen. Alle elementen, van de openingen in de stenen gevel tot de smeedijzeren balustrades op de balkons en de schoorstenen, hebben een organische uitstraling, een voorloper van expressionistische architectuur en abstracte beeldhouwkunst. Het tot cultureel centrum omgebouwde gebouw, heeft een verdieping voor tentoonstellingen, een auditorium, een appartement/museum ingericht met modernistische meubels en, op de zolder en op de terrassen, de Espai Gaudí, waar het leven en werk van de architect worden uitgelegd. 

Casa Milà
Het dak van la Pedrera © Imagen M.A.S.

De zuilen van Casa Milà
La Pedrera © DR

Sagrada Familia

De Sagrada Familia, hét symbool van Barcelona en het Catalaans modernisme, is Gaudí's bekendste werk. Hij werkte er zijn hele leven aan en liet het bij zijn dood onvoltooid achter. Gaudí gebruikte al zijn architecturale kennis voor het ontwerp van deze grandioze kerk waaraan hij begon in 1882 en vervolgens na een korte pauze opnieuw in 1883 hervatte. De architect plande 12 torens voor de apostelen, 4 voor de evangelisten, één voor de Maagd Maria en één, de hoogste van allemaal, voor Jezus Christus. De enige delen die onder leiding van Gaudí zijn gebouwd, zijn de apsis en de façade van de Geboorte van Christus. Het werk werd door andere architecten en beeldhouwers voortgezet op basis van de tekeningen en modellen die aan de verwoestingen van de burgeroorlog van 1936-1939 waren ontsnapt. In 2021 werd de toren van de Maagd Maria voltooid en bekroond met een glazen ster. Nu is het uitkijken naar de afwerking van de toren van Christus. Deze zal 172,5 meter hoog worden en daarmee het hoogste gebouw van Barcelona.

Sagrada Familia
Sagrada Famila © Pep Daudé

Cripta Güell

De crypte van de kerk die Gaudí ontwierp voor de Colònia Güell, een arbeiderskolonie op ongeveer 20km van Barcelona, is een van zijn meest opmerkelijkste werken: hier experimenteerde hij met veel van de architectonische oplossingen die hij later gebruikte voor de bouw van de Sagrada Família. De crypte, gebouwd in opdracht van Eusebi Güell en begonnen in 1908, is Gaudí's meest originele gebouw. Hij was de eerste die hyperbolische paraboloïde gewelven bouwde, zoals die onder het voorportaal van de crypte en op de muren te vinden zijn.

De binnenkant van de Cripta Güell
De crypte van Colònia Güell © Imagen M.A.S.

Parc Güell

Het was oorspronkelijk bedoeld als een tuin midden in de stad maar werd uiteindelijk een park. Gaudí ontwierp voor Park Guëll enkel de infrastructuur (paden, ingangen, centraal plein). Het park wordt gekenmerkt door het naturalistische gebruik van steen en keramiek en het gebruik van trencadís (een mozaïek van keramische scherven) dat overal aanwezig is: op de beroemde golvende bank, op het plafond van de zaal met 86 zuilen en op de grote sculpturale draak op de hoofdtrap.

Uitzicht over de skyline van Barcelona vanuit het Parc Güell © Unsplash

Palau Güell

De stadsresidentie van de familie Güell (1886-1888) bevestigde Gaudí's talent voor het creëren van bijzondere sferen. Zo laten de stallen in de kelder de mogelijkheden van baksteen zien, zowel als bouwmateriaal als creatief medium; het trappenhuis slingert zich door de verschillende verdiepingen van het gebouw en de grote centrale hal wordt bekroond door een parabolische koepel die het hele gebouw doorkruist om in de vorm van een kegel op het terras uit te komen, omgeven door gebeeldhouwde schoorstenen waarop Gaudí voor het eerst de trencadís-techniek toepaste.

De ingang van Palau Güell © Imagen M.A.S.

Casa Vicens

Deze woonvilla, een van de eerste werken van Gaudí (1883-1888), wordt gekenmerkt door geometrische ordeningen van baksteen en keramiek die de sfeer van de islamitische architectuur nabootsen. Het opmerkelijk smeedijzeren hek is geïnspireerd op dwergpalmbomen. Jammer genoeg verloor de villa in 1925-1926 omwille van een uitbreiding de prachtige tuinen die haar omringden.

Gaudi's Casa Vinces
Casa Vicens © Pol Viladoms



Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience