Op bezoek in het geboortehuis van Dalí

Op bezoek in het geboortehuis van Dalí

Een artiest die zijn tijd ver vooruit was. Een flamboyante surrealist. Een geldminnende excentriekeling. Geniaal. Iconisch. Absurd. Controversieel. Salvador Dalí was het allemaal. Zijn werk en zijn leven werden beïnvloed door talrijke factoren en personen, die stuk voor stuk hebben bijgedragen aan zijn unieke persoonlijkheid. In zijn Casa Natal, het huis waar hij in 1904 werd geboren, ontdekken we waar zijn wieg stond en leren we meer over de meest extravagante Catalaan allertijden.

Aan de hand van een levendige audiogids wandel je in dit museum van kamer naar kamer, terwijl je onderweg het leven van Dalí passeert. Van het moment dat zijn ouders bij elkaar kwamen en zijn vader het huis kocht waar Dalí enkele jaren later geboren werd, tot aan hoogtepunten uit zijn leven zoals de cover van het beroemde Amerikaanse magazine Time, waar hij in 1936 op stond.

Gezin

Op de eerste verdieping dwalen we door het huis dat hij eens bewoonde – de slaapkamer, woonkamer en het balkon waar hij zo vaak te vinden was - en maak je kennis met het gezin Dalí. Met name zijn jongere zus, Anna Maria, was in die tijd belangrijk voor hem, hoewel hun relatie uiteindelijk bekoelde, zo zullen we later ontdekken. Het verlies van zijn moeder op jonge leeftijd was een gebeurtenis die hem zijn hele leven zou beïnvloeden.

Op de verdieping daarboven komen ook zijn vriendschappen aan bod. De band met de bekende Spaanse dichter Féderico García Lorca en met de surrealistische cineast Luis Buñuel. Natuurlijk zijn muze Gala, de Russische emigrante Elena Ivanovna Diakonova die ongetwijfeld de belangrijkste persoon was zowel Dalí's persoonlijke als professionele leven. Oude zwart-wit foto’s worden afgewisseld met videobeelden van Dalí en reproducties van zijn beroemde werken.

Lijnen en spiegels

Achter iedere deur, achter ieder gordijn komt weer een nieuw facet van Dalí’s universum tot leven. We stappen een donkere kamer met felrode, verlichte lijnen en spiegels binnen. Een groot vraagteken valt meteen op. Dalí stelde zichzelf voortdurend vragen. De wetenschap fascineerde hem, vooral Albert Einstein. Zijn relativiteitstheorie vormde de inspiratie voor Dalí’s beroemde schilderij "De volharding der herinnering" (1931) met de smeltende klokken.

We reizen naar Barcelona, Parijs, Londen, New York. In een andere kamer worden we ondergedompeld in beelden van Portlligat, de Costa Brava, nog een belangrijke inspiratiebron. Maar het museum biedt ook een inkijkje in het merk Dalí, zijn personal brand, dat hij zo goed wist te verkopen en waar hij ook goed geld voor ving. We aanschouwen een sterrenhemel en lezen talloze krantenknipsels. Dalí was een fenomeen.

Aan het einde van ons bezoek hebben we echt het gevoel dat we aan de hand van de interactieve tentoonstellingen, immersieve exposities en multimediale installaties, Dalí beter hebben leren kennen. Helemaal boven in het pand, nemen we de proef op de som, want hier kun je je kennis testen. Dik geslaagd! Nog altijd verrast door de bijzondere reis die we zojuist hebben gemaakt door het leven van een van ’s werelds grootste kunstenaars, staan we niet veel later weer buiten. Het was een waar genoegen, meneer Dalí!

Wil je meer informatie over het geboortehuis van Dalí? Klik hier voor de website.

Wil je meer weten over de Dalí-Driehoek? Klik dan hier.