In de voetsporen van Dalí

In de voetsporen van Dalí

Salvador Dalí werd geboren in Figueres. De kunstenaar is wereldberoemd vanwege zijn unieke stijl en wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het surrealisme. De schoonheid van Catalonië was een onuitputtelijke bron van inspiratie voor Dalí. Vandaag zijn drie iconische plaatsen uit zijn leven – beter bekend als 'de Dalí Driehoek' – toegankelijk voor het grote publiek. Tijd voor een duik in zijn unieke universum. Ga je mee?

Huis Museum Salvador Dalí in Portlligat © Fundació Gala Salvador

De Dalí Driehoek

Salvador Dalí werd geboren in Figueres in 1904 en stierf er in 1989. Zijn hele leven lang had hij een sterke band met zijn geboortestreek. Een landschap dat vaak terugkomt in Dalí's werken, is dat van het vissersdorpje Portlligat, vlak bij Cadaqués, aan de Costa Brava. De zee, de bergen en de tramontanawind van Cap de Creus waren belangrijke inspiratiebronnen voor de kunstenaar.

Wil je meer weten over Dalí's leven en artistieke visie? We nemen je mee langs drie bijzondere plaatsen. De 'Dali Driehoek' verwijst naar het voormalige theater van Figueres, dat Dalí zelf omvormde tot een surrealistisch museum, het huis in Portlligat waar hij woonde tot de dood van zijn vrouw Gala, en het kasteel van Púbol, waar hij nadien twee jaar lang zijn intrek nam. Reis met ons mee langs deze drie iconische plaatsen en ontdek de kunstenaar in jezelf! 

"Hier versmelt de realiteit met hetbovennatuurlijke. Mijn mystieke paradijs begint in de vlakten van de Empordà,omgeven door de heuvels van Alberes, en eindigt in de baai van Cadaqués. Ditland blijft mijn onuitputtelijke bron van inspiratie."  – SalvadorDalí

Meer informatie over de Dalí-driehoek vind je hier.

Goed om weten! Vooraf reserveren is vereist voor het huis van Dalí in Portlligat en aanbevolen voor het museum van Dalí in Figueres en het kasteel van Gala Dalí in Púbol.

Van links naar rechts: het kasteel Gala Dalí in Púbol © Miguel Ángel Herrero Varela, het Dalí Theater-Museum in Figueres © Fundació Gala Salvador Dalí en het Dalí huis in Porlligat © Nani Arenas

Het theater-museum Dalí in Figueres 

Onze artistieke reis begint met een bezoek aan het theater-museum van Figueres, dat beschouwd wordt als Dalí's laatste en grootste werk. Tijdens een grootschalig project dat een tiental jaar duurde, transformeerde hij wat overbleef van het oude theater van Figueres tot een museum-theater. Goed gevonden, toch? Ook de architectuur van het gebouw is op zijn minst origineel te noemen. Dalí maakte er een rood kasteel van met enorme witte eieren op het dak. Na de inwijding in 1974 werd het gebouw wereldwijd geprezen vanwege zijn unieke stijl.

In het museum is een uitgebreide collectie te zien van zo'n 1500 kunstwerken, die het volledige artistieke traject van Salvador Dalí (1904-1989) illustreren. In de verschillende zalen word je ondergedompeld in de diverse levensfases van Dalí, zijn surrealistische periode en zijn passie voor de wetenschap. Schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, gravures, installaties, hologrammen, stereoscopieën, foto's ... Er is zo veel te zien! Ook de diverse obsessies van de schilder komen aan bod – mieren, smeltende klokken, eieren, mannequins – en er hangen enkele van zijn meesterwerken, zoals 'Galatea de las Esferas' (1952), 'L'espectre del sex-appeal' (1932) en 'Galarina' (1944-45).

Goed om weten: Het museum bestaat uit drie verschillende ruimtes, waar bezoekers vrij kunnen rondlopen:

- Het theater-museum: het oorspronkelijke theater omvat verschillende ruimtes die samen een uniek artistiek object vormen, waarbij elk element onlosmakelijk verbonden is met het geheel.

- De zalen die in de loop der jaren zijn bijgebouwd: hier worden verschillende werken van de schilder, stereoscopische installaties en nieuwe aanwinsten van de stichting tentoongesteld.

- De Dalí-tentoonstelling: de tentoonstelling werd ingehuldigd in 2001 en omvat 37 gouden juwelen bezet met edelstenen uit de collectie van Owen Cheatham.

Het theater-museum Dalí in Figueres © Fundació Gala Salvador Dalí
© ImagenM.A.S.

Het huis-museum Salvador Dalí in Portlligat 

Portlligat is een vissersdorpje op 1 km vanCadaqués en 40 km van Figueres. In dit idyllische plaatsje had Dalí een atelieren bracht hij een groot deel van zijn leven door. In 1930 kocht hij er eenklein wit huisje, dat hij in de loop der jaren uitbreidde door nabijgelegenvissershutten op te kopen en met elkaar te verbinden.

Tot de dood van zijn vrouw Gala was dit de enige vaste verblijfplaats van de kunstenaar. Over zijn woonplaats zei hij: "Portlligat is de plaats waar ik kan creëren. Het is voor mij de ideale plek om te werken, omdat de tijd er langzamer verstrijkt en elk uur zijn eigen dimensie heeft. Er heerst een geologische rust die uniek is in de wereld."

Het eindresultaat na talloze aanpassingen en uitbreidingen is een complex van 500 m² met de allures van een labyrint, dankzij de smalle doorgangen, niveauverschillen en zelfs doodlopende gangen. Ook op het interieur drukte Dalí zijn eigen stempel, met warme elementen zoals vloerkleden, pleisterwerk, gedroogde bloemen, fluweel en antieke meubels. De talloze openingen en nissen van de woning kijken uit op een landschap dat alomtegenwoordig is in Dalí's werk: de baai van Portlligat.

Wil je graag eens rondneuzen in de woning van de geniale kunstenaar? Boek dan zeker een rondleiding door dit unieke huis om nog meer geheimen en anekdotes te ontdekken.

Ook buiten is er heel wat bijzonders te zien! Laat je meevoeren naar een eigenzinnige droomwereld in de vorm van een zwembad geïnspireerd op de fonteinen van het Alhambra in Granada, een muur vol reclame voor Pirelli-banden en een roze sofa in de vorm van lippen.

© Fundació Gala Salvador Dalí
© Imagen M.A.S.
© Fundació Gala Salvador Dalí

Kasteel Gala Dalí in Púbol 

Niet ver van Girona ligt het charmante middeleeuwse dorpje Púbol. Dalí werd er verliefd op een prachtig kasteel uit de elfde eeuw en besloot in 1969 om het aan zijn vrouw Gala te schenken, zodat zij er de laatste jaren van haar leven kon doorbrengen. Wat ooit een romantisch gebaar was, is nu toegankelijk voor bezoekers.

Plan een bezoek aan dit unieke kasteel en laat je verrassen door de muurschilderingen, de middeleeuwse architectuur, het textiel in barokstijl, het antiek en de romantische elementen ... Deze prachtige plek ademt mysterie en er hangt een kunstzinnige sfeer dankzij de unieke decoraties: gekleurde kandelaars, eentafel met dierenpoten, de troon van 'koningin' Gala enz.

Ook de buitenruimtes zijn de moeite waard vanwege de excentrieke aankleding. In het zwembad staat bijvoorbeeld een fontein in de vorm van een reusachtige vis, omringd door beelden van het hoofd van Wagner – Gala's favoriete componist. En wie goed oplet, zal merken dat je hier niet alleen bent ... Tussen de bomen staan namelijk beelden van de olifanten van Dalí verscholen!

Een ander bijzonder aspect aan het kasteel is de manier waarop leven en dood er in elkaar overvloeien. In de crypte van het huis kun je het graf van Gala bezoeken, dat bewaakt wordt door een giraffe, twee paarden en een konijn. Ook haar Cadillac staat nog steeds in de garage. Dergelijke kleine details zorgen ervoor dat de aanwezigheid van Dalí's muze overal voelbaar is. De kunstenaar nam pas in 1982, na de dood van zijn vrouw, zijn intrek in het kasteel en bleef er twee jaar lang wonen.

Het kasteel van Gala Dalí in Púbol © Fundació Gala SalvadorDalí
Olifant in de tuin van het kasteel van Gala Dalí © Fundació Gala Salvador Dalí

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience