De 8 mooiste dorpjes in Catalonië

De 8 mooiste dorpjes in Catalonië

Kiezen is verliezen, vooral als het om de mooiste dorpjes van Catalonië gaat. In de regio liggen talloze pareltjes, van kustplaatsjes tot bergdorpen, waar weinig toeristen komen en nog een heel authentieke sfeer hangt. Vooral in het binnenland zijn er prachtige middeleeuwse dorpen te vinden. 

8 dorpjes die je gezien moet hebben

Links: Wandelen in Rupit - paisatges Barcelona © Miguel Raurich - Midden: Pals - Costa Brava © Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona - Rechts: L'Ametlla de Mar - Terres de l'Ebre © Miguel Raurich

Sitges (Costa Barcelona)

Sitges ligt 35 kilometer ten zuiden van Barcelona. De stad heeft een uniek microklimaat met zachte zomers en winters, een gemiddelde temperatuur van 18,7 °C en meer dan 300 dagen zon per jaar. Dankzij het diverse landschap leent de stad zich voor tal van activiteiten:

  • Natuur: speleologie, wandelingen en trektochten, stranden, het natuurpark van Garraf ...
  • Cultuur: unieke plaatsen, kunstgalerijen, architectuur, Museu de Maricel, Museu Romàntic, Museu del Cau Ferrat, culturele routes ...
  • Sport: golf, watersport, klimmen, kanoën, kitesurfen, windsurfen, mountainbiken, ... Daarnaast zijn er ook muziekbars, discotheken, bioscopen, theaters en talloze concerten.
Een luchtfoto van Sitges (Costa Barcelona)
Een luchtfoto van Sitges - Costa Barcelona © Consorci de Turisme Garraf, Rue de Sitges

In 2016 werd Sitges als eerste badplaats (en achtste bestemming wereldwijd) erkend als Biosphere Destination, een keurmerk voor verantwoorde toeristische bestemmingen dat de kwaliteit, duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid van Sitges bevestigt.

Klik hier voor meer info.

Pals (Costa Brava)

Het dorp Pals, aan de Costa Brava, is zonder twijfel een van de mooiste plaatsjes aan de Costa Brava. Het dorp is gebouwd op een heuvel en werd in de middeleeuwen versterkt vanwege zijn kwetsbare ligging. De oude verdedigingswerken zijn nog steeds intact. Pals strekt zich uit tot aan de zee en is de ideale plek om even halt te houden tussen de kust en het platteland.

Oude verdedigingswerken van Pals
Links: Oude verdedigingswerken van Pals overdag © Vincent Gaudin - Rechts: Oude verdedigingswerken van Pals 's nachts © Miguel Angel Alvarez

Besalú (Pyreneeën)

Besalú is nog zo’n pareltje in de provincie Girona, maar dan in de bergen. Het is bekend vanwege de indrukwekkende middeleeuwse brug die de stad met de buitenwereld verbindt, en zijn prachtige middeleeuwse gebouwen: de Cúria Reial, het Església-Hospital de Sant Julià, de kerken van Sant Pere, Sant Vicenç, Santa Maria en Sant Martí en de traditionele Joodse baden. 

Links: De traditionele Joodse baden in Besalú © Arxiu Images - Rechts: De middeleeuwse brug van Besalú © Aurélie Amiot

Peratallada (Costa Brava)

Peratallada is nog zo'n mooi middeleeuws plaatsje aan de Costa Brava . Wat dit dorpje in de Baix Empordà streek zo uniek maakt, zijn de uitstekend bewaarde middeleeuwse omwalling en de mooie gebouwen en bijzondere architecturale elementen (ramen, bogen, waterputten en huizen). Peratallada heeft zijn landelijke karakter weten te behouden en is trouw gebleven aan zijn architecturale roots. Naast architecturale en historische bezienswaardigheden staat het dorp bekend om zijn ambachtslieden en uitstekende restaurants.

Zicht op een restaurant in Peratallada
Een restaurant in Peratallada © Beeldbank Patronat de Turisme Costa Brava Girona Peratallada

L'Ametlla de Mar (Terres de l'Ebre)

Het landschap van L'Ametlla de Mar wordt gedomineerd door een ruige, rotsachtige kust en adembenemende olijfboomgaarden. Je kunt het dorp te voet verkennen of per boot. Welke optie je ook kiest, je wordt sowieso getrakteerd op prachtige pijnbomen, rotsen en het azuurblauwe water van de zee. Voor een ontspannende wandeling kun je het GR92-pad volgen langs oude weggetjes, baaien en prachtige kliffen.

De haven van L'Ametlla de Mar
De haven van L'Ametlla de Mar © Rafael-Lopez-Monné

Siurana (Costa Daurada)

De Salt de la Reina Mora (letterlijk 'de sprong van de Moorse koningin') in het dorpje Siurana is een bergtop die haar naam dankt aan een oud volksverhaal. De legende gaat dat Abdelazia, dochter van de Vali van Siurana, zich na de overwinning van de christelijke troepen liever met haar paard van een klif stortte dan in handen van de vijand te vallen. Haar paard schrok van de afgrond en probeerde nog in te houden, maar stortte alsnog de diepte in. Aan de rand van de afgrond kun je nog steeds de diepe voetafdrukken zien die het dier achterliet toen het tevergeefs probeerde te stoppen.

De Camí antic de Siurana (het oude pad van Siurana) is een prachtige wandelroute die zeker in de smaak zal vallen bij trekkers.

Siurana (Costa Daurada)
Siurana - Costa Daurada © Olivier Guix

Arties (Val d'Aran)

Het dorp Arties telt 524 inwoners. Het ligt op 1143 meter boven de zeespiegel, aan de samenloop van de rivieren de Valarties en de Garona, in de schaduw van de berg de Montardo (2833 m). De Valarties mondt uit in de meren van Mar, Tòrt de Rius, Rius en La Restanca. Dankzij de ligging vlak bij het Nationaal Park Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici is Arties een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers.

In de oude stad staat de parochiekerk van Santa Maria d'Arties, die tot nationaal cultureel erfgoed werd uitgeroepen dankzij zijn romaanse architectuur en muurschilderingen uit de renaissance. Het dorp telt ook twee prachtige landhuizen, de belangrijkste in Val d'Aran.

Arties is een van de meest sfeervolle dorpen in de vallei, met bars, gerenommeerde restaurants en hotels en pensions in verschillende prijsklassen. Onze tip: El Parador Don Gaspar de Portolà, een hotel uit de jaren 70.

de parochiekerk van Santa Maria d'Arties
De parochiekerk van Santa Maria d'Arties © Imagen M.A.S.

Rupit (Paisatges Barcelona)

De gemeenten Rupit en Pruit fuseerden in 1977. Het historische dorp ligt in de provincie Barcelona en werd gebouwd bovenaan een spectaculaire klif. Dat is ook waar de naam Rupit vandaan komt: 'rupes' is het Latijnse woord voor 'klif'. Kenmerkend aan dit dorp is de unieke, plaatselijke architectuur van de gebouwen. Enkele interessante bezienswaardigheden zijn de hangbrug, de overblijfselen van de oude smederij uit 1711 en de kerk van Sant Miquel met daarachter de Plaça Major en Can Sallent. Via de 'Carrer del Fossar', een van de authentiekste straten in Rupit, loop je naar de Plaça Cavallers. Wie wil, kan de wandeling verder zetten tot aan het Castell de Rupit, dat gebouwd werd in het jaar 1000.

Rupit (Paisatges Barcelona)
Het dorpje Rupit - Paisatges Barcelona © Oriol Clavera
Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience