8 duizelingwekkende dorpen in Catalonië

8 duizelingwekkende dorpen in Catalonië

Catalonië herbergt talloze mooiedorpen, maar wat deze pittoreske pareltjes allemaal gemeen hebben, is eenadembenemend panoramisch uitzicht. We nemen je graag mee langs enkele van de meestspectaculaire dorpen van Catalonië.

Siurana (Costa Daurada)

In het hart van de Costa Daurada, hoog op een rotstop, ligt een piepklein dorpje met amper dertig inwoners: Siurana. Dankzij de steile rotswanden is het dorp een waar paradijs voor klimmers. Zowel in de zomer als in de winter zakken sportievelingen uit heel de wereld af naar Siurana om de kalksteenkliffen te beklimmen. Laat je betoveren door dit volledig autovrije plaatsje, bezoek de kerk en verken de smalle straatjes. Het dorp biedt een schitterend panoramisch uitzicht over de Priorat-streek en het meer van Siurana.

Siurana © Hetisdemerckx & Lesleystraveldiary

Tivissa (Terres de l’Ebre)

Het dorpje Tivissa (wat letterlijk 'stad op de heuvel' betekent) is een walhalla voor liefhebbers van middeleeuwse architectuur. Struin door de straatjes rond het historische centrum, langs de herenhuizen en de restanten van de oude omwalling. Neem ook zeker een kijkje bij de toegangspoorten Portal de l'Era en Portal d'Avall. De kerk van Sant Jaume is van ver te herkennen aan de achthoekige klokkentoren. Hoewel de kerk een renaissancegevel heeft, bevat het interieur gotische elementen.

Tivissa ©Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona

Miravet (Terres de l’Ebre)

Niet ver van Tivissa, aan de oeversvan de Ebro, ligt het dorp Miravet, met zijn Moors kasteel dat hoog boven derivier uitrijst. Het kasteel is toegankelijk voor het publiek en gunt debezoekers een blik in het middeleeuwse leven van weleer. Je kunt er deomwalling, de binnenruimtes (woonvertrekken) en de buitenruimtes (stallen,kapel ...) bezichtigen. Een wandeling door het centrum van Miravet voert jedoor smalle straatjes en langs traditionele pottenbakkerijen, waar metplaatselijke klei wordt gewerkt.

Miravet © Hetisdemerckx & Lesleystraveldiary

Canejan (Val d’Aran)

In het hart van Val d'Aran, in debossen van de Pyreneeën, ligt het piepkleine dorpje Canejan. Wandel door de straatjes en bewonder de mooie Aranese huizen met stenen muren en leien daken. De romaanse kerk uit de twaalfde eeuw is de enige kerk in de vallei met een klokkentoren. Vanuit Canejan heb je een prachtig panoramisch uitzicht op Baish Aràn en zijn unieke natuur.

Canejan © Servicios Editoriales Georama

Aristot (Pirineus)

Het bergdorp Aristot ligt in een majestueus landschap, vlak bij de grens met Andorra. Je kunt de fiere bakstenen huizen met hun rode dakpannen al van ver ontwaren. Toeristen komen naar Aristot om de ruïnes van het kasteel te bezoeken, maar ook om door de smalle straatjes te slenteren en te genieten van het adembenemende panoramische uitzicht over de omgeving. Dit vredige, stille gehucht in de Pyreneeën is zonder twijfel een van de mooiste dorpjes in de regio.

Aristot © Yann Arthus-Bertrand, issues du livre, « La Catalogne Vue du Ciel », des Editions De La Martinière

Tavertet (Paisatges de Barcelona)

Het charmante dorpje Tavertet ligt bovenaan een klif op een hoogte van 200 meter en is omringd door bossen en weilanden. Toeristen én inwoners uit de buurt komen er graag samen om te genieten van het prachtige uitzicht over de kliffen en het stuwmeer van Sau. Ook het dorp zelfis een bezoek waard: het vijftigtal authentieke huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw is uniek in de regio.

Uitzicht vanuit Tavertet © Servicios Editorials Georama

Castellfollit de la Roca (Costa Brava, Pirineu de Girona)

Wanneer je in Castellfollit de la Roca aankomt, springt de ligging meteen in het oog: het dorp torent uit boven de omgeving en ligt op een basaltrots van meer dan 50 meter hoog en een kilometer lang, die ontstaan is uit oude lavastromen. De huizen balanceren langs de rand van de klif, alsof ze elk moment in de diepte kunnen storten. Vanop de loopbrug over de Fluvià kun je de basaltzuilen van dichterbij bekijken. Ook het centrum van dit pittoreske dorpje is een wandeling waard, vanwege de smalle straatjes met stenen huizen en de mooie kerk van Sant Salvador.

Castellfollit de la Roca © Yann Arthus-Bertrand, issues du livre, « La Catalogne Vue du Ciel », des Editions De La Martinière

Santa Engràcia (Terres de Lleida)

Halverwege tussen La Pobla de Segur en Tremp ligt het gehucht Santa Engràcia. Aangezien hier meer dieren leven dan mensen, is het een heerlijke plek om te herbronnen en te genieten van de rust van de het Gurp-gebergte. Dankzij de unieke ligging heeft het dorp een panoramisch uitzicht op de beboste omgeving van de streek Pallars Jussà. Voor een ontspannend verblijf kun je een kamer boeken bij Casa Guilla, een mooi gerenoveerd, rustiek luxepension.

Santa Engràcia © Adeline Gressin

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience