Fruitige vakantie in Lleida

Fruitige vakantie in Lleida

Lleida is onder buitenlandse toeristen de minst bekende provincie van Catalonië en dus bij uitstek geschikt voor degenen die op zoek zijn naar de nog onontdekte plekjes en ongerepte natuur. Eens per jaar veranderen de glooiende vlaktes in deze provincie in een fantastisch schouwspel van kleuren. Het zijn de vele perzik- en nectarinebomen die zorgen voor de prachtige, roze getinte velden.

Aitona is misschien wel de meest bekende bestemming om te genieten van het landschap. Hier tiert de fruitteelt welig, mede dankzij een vernuft irrigatiesysteem. Dit charmante dorpje biedt tegenwoordig diverse ervaringen om van het schouwspel te genieten en er is zelfs een naam voor: fruittoerisme (fruit turisme). Fiets bijvoorbeeld door het glooiende landschap onder begeleiding van een gids, meestal locals die zelf van de fruitteelt leven, en geniet onderweg van de prachtige vergezichten. Of volg een van de vele wandelroutes, die je door de velden in bloei leiden.

Maar er zijn nog meer opties: bijvoorbeeld een fotografieroute waarbij je natuurlijk op de allermooiste plekjes komt om dit spektakel op camera vast te leggen.  

Fruiturisme in Aitona ©David del Val

Aitona vanuit de lucht

Wil je dit prachtige landschap vanuit de lucht bewonderen? Ook dat kan: vanuit een heteluchtballon. Dit is natuurlijk een unieke kans om de omgeving te verkennen én een onvergetelijke ervaring op te doen. Let op: zo’n ballonvaart moet je van tevoren reserveren en wordt slechts op een beperkt aantal momenten aangeboden.

Oogst

Het uitgelezen moment om de fruitvelden te bewonderen is in het voorjaar, de maanden maart en april. Dan staan de bomen in bloei en zijn de kleuren betoverend. Echter ook op andere momenten van het jaar, is Aitona een aangename bestemming. Wat dacht je bijvoorbeeld van de oogstmaand juni, als je getrakteerd wordt op de lekkerste geuren (en smaken). 

Overigens is Aitona zeker niet de enige plaats waar je van dit kleurrijke landschap kunt genieten. Enkele andere dorpen die omringd worden door fruitvelden zijn Alcarràs, Soses en Torres del Segre.  

Fruiturisme in Aitona ©David del Val
Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience

Meer over Catalonië