15 x charmante vissersdorpen

15 x charmante vissersdorpen

Catalonië is gezegend met een prachtige kustlijn waar traditionele vissersdorpen de tand des tijds hebben doorstaan. Op deze plekken wordt de zee nog steeds in ere gehouden en komt de maritieme geschiedenis tot leven. 

Je ontdekt het zeemanserfgoed natuurlijk in de architectuur: veel van deze dorpen beschikken over vuurtorens, havens en verdedigingswerken. Maar je kan het ook ervaren tijdens culturele evenementen, want vaak grijpen lokale feesten ook terug op de maritieme traditie. En natuurlijk kennen deze kustplaatsen hun eigen, lokale keukens, geïnspireerd op de zee.

We geven je hieronder een overzicht van Catalonië’s mooiste vissersdorpen. Met een beetje geluk zie je hier de vissers nog uitvaren.

Arenys de Mar 

Aan de Costa Maresme, ten noorden van Barcelona, vind je het charmante Arenys de Mar. Dit traditionele vissersstadje is eenvoudig te bereiken met de trein vanuit de Catalaanse hoofdstad. Wandel langs de kust, bezoek de levendige vismarkt of slenter door het gezellige centrum om de authentieke sfeer te proeven.

Begur 

Begur, gelegen tussen de heuvels van het Garravesmassief en de idyllische Costa Brava, staat bekend om zijn betoverende baaien en stranden. De omgeving is bezaaid met karakteristieke vissershutten. Het centrum verrast met zijn koloniale architectuur, een erfenis van de 'indianos' die in de 19e eeuw terugkeerden uit Cuba en hier hun droomhuizen bouwden.

Begur  ©Servicios Editoriales Georama

Cambrils 

Aan de zonnige Costa Daurada ligt Cambrils, een paradijs voor strand- en waterliefhebbers. De 9 kilometer lange boulevard nodigt uit tot een ontspannen wandeling, terwijl de levendige haven het kloppende hart van dit vissersdorp vormt.

Cambrils © Nano Cañas

L'Ametlla de Mar 

In het zuiden van Catalonië ontdek je L'Ametlla de Mar, een dorp dat de essentie van een traditioneel Catalaans vissersdorp belichaamt. De haven, vol kleurrijke vissersboten en -netten, getuigt van de nog altijd belangrijke rol van de visserij. In de omgeving wachten rustige, ongerepte stranden op ontdekking.

L'Ametlla de Mar ©Miguel Angel Alvarez

L'Ampolla 

L'Ampolla, waar zee, rivier en land samenkomen, biedt een unieke ervaring. Geniet van de relatief rustige stranden, waaronder de prachtige baai van Fangar. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de nabijgelegen natuurparken.

L'Escala 

In l'Escala varen vissers nog dagelijks uit om op traditionele wijze ansjovis te vangen. Wandel door de oude, sfeervolle dorpskern waar je de werf en authentieke verwerkingsbedrijven aantreft. Hier kun je zien hoe de beroemde ansjovis van l'Escala wordt gedroogd en gezouten.

L'Escala © GTC

Les Cases d'Alcanar 

In het zuiden van Catalonië ligt Les Cases d'Alcanar, een dorp dat de authentieke sfeer van een vissersdorp heeft weten te behouden. Ontdek de ongerepte stranden en laat je verrassen door de fantastische lokale keuken. Hier spelen traditionele zeevruchten- en visgerechten de hoofdrol, bereid met de dagverse vangst van lokale vissers.

Llançà 

Helemaal in het noorden van de Costa Brava, vlakbij de Franse grens, vind je Llançà. Dit pittoreske stadje biedt een unieke combinatie van zee en bergen, met de Pyreneeën als achtergrond. Omringd door natuurparken is Llançà een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Je proeft de lokale keuken die het beste van de zee en de bergen combineert.

Llançà ©Miguel Angel Alvarez

Palamós 

Palamós, een authentiek vissersstadje aan de Costa Brava, trekt bezoekers met zijn prachtige stranden en verfijnde gastronomie. De absolute ster hier is de gamba vermella (rode garnaal), zeker het proeven waard. 

Palamós ©Turismo Verde S.L.

La Ràpita 

Midden in het Ebrogebied ligt La Ràpita, een bestemming voor natuurliefhebbers en fijnproevers. Naast geweldige stranden biedt het dorp veel mogelijkheden om vogels te spotten. De historische gebouwen in het centrum zijn zeker een bezoekje waard. Tot slot geniet je van de lokale specialiteit: konings- en mantisgarnalen, vaak verwerkt in heerlijke rijstgerechten met rijst uit de omgeving.

Sant Pol de Mar 

Op slechts een uurtje met de trein vanuit Barcelona vind je Sant Pol de Mar, een van de meest charmante vissersdorpen ten noorden van de Catalaanse hoofdstad. Hier laat je je betoveren door kalkwitte huizen en kristalheldere stranden en bewandel je de prachtige routes aan de kust.

Sant Pol de Mar ©Felipe J. Alcoceba

Sitges

Ten zuiden van Barcelona ligt het mondaine Sitges, een populaire bestemming voor een dagtocht. Je wandelt er door het kokette centrum met zijn geplaveide straten en witte huizen, bezoekt een van de interessante musea en slentert langs de levendige boulevard. 

Sitges ©Achim Meurer

Tarragona

Tarragona staat bekend om zijn rijke Romeinse en middeleeuwse erfgoed, maar de stad heeft ook een sterke maritieme traditie. Ontdek de authentieke visserswijken, waar je de echte sfeer van het vissersleven kunt proeven. Wandel naar de haven en geniet van de verse vis in een van de vele restaurants.

Port de Tarragona © Felipe J. Alcoceba

Tossa de Mar 

Tossa de Mar is wellicht een van de meest iconische vissersdorpen aan de Costa Brava. Het absolute hoogtepunt is de vila vella, de oude ommuurde stad die schilderachtig op de Cap de Tossa ligt. Via smalle straatjes ontdek je verborgen baaien langs de rotsachtige kust. Tossa de Mar combineert geschiedenis, natuur en gastronomie op een unieke manier.

Tossa de Mar ©Servicios Editoriales Georam

Vilanova i la Geltrú 

Tussen Barcelona en Tarragona ligt Vilanova i la Geltrú, een stad die vooral geliefd is bij de Catalanen zelf. De fraaie kustpromenade met zijn huizen in koloniale stijl maakt al snel duidelijk waarom het stadje vroeger bekend stond als 'klein Havana'. Je bewondert er oude visserswoningen en proeft de lokale visspecialiteiten in een van de vele restaurants aan de haven.

Visit Catalunya

@catalunyaexperience