Ontdek de Magie van Winter in Val d'Aran

De Val d'Aran in de winter is een magische bestemming waar je kunt genieten van winterse activiteiten, traditionele cultuur en adembenemende landschappen. Of je nu een fervent skiër bent of gewoon wilt genieten van de rust van de bergen, het gebied heeft voor elk wat wils. Hier zijn 9 tips. Vergeet niet om warme kleding mee te nemen.

1. Skiën in het skigebied Baqueira-Beret

Baqueira-Beret is ongetwijfeld een van de meest mooie en meest bekende skigebieden van Catalonië en zelfs van heel Spanje. Het gebied ligt op een hoogte van 1500-2500 meter. Met meer dan 170 kilometer aan pistes voor zowel beginners als gevorderden, skiërs en snowboarders, valt hier genoeg te ontdekken.

Baqueira-Beret © Foment Torisme Val d'Aran

2. Bezoek Vielha

De hoofdstad van Val d’Aran is Vielha en ditstadje verandert gedurende de wintermaanden in een betoverende bestemming.Struin door de charmante straatjes, langs de lokale winkels en gezelligerestaurants. Vergeet niet om de romaanse kerk van Sant Miquèu te bewonderen. Inhet Museu Etnologic dera Val d'Aran leer je meer over deregio en de lokale taal en cultuur. 

Vielha © VALDARANPHOTOS

3. Romaanse kerken

De kerk van Vielha is zeker niet het enige romaanse juweeltje in de Val d'Aran. Ook de kerk van Santa Eulàlia in het pittoreske dorpje Unha is een bezoekje waard. De architectuur hier is adembenemend en het uitzicht op de omliggende bergen is spectaculair. Nog zo’n exemplaar is de Santa Maria de Les Tredòs-kerk en de gelijknamige kerk in Arties. 

Unha © Foment Torisme Val d'Aran.  Javi Montes

4. Sneeuwscooter

Geniet op spectaculaire wijze van het landschap vanaf een sneeuwscooter. Je gaat door de besneeuwde bossen en over de bergen langs routes die speciaal voor deze voertuigen ontworpen zijn. De perfecte activiteit voor avonturiers. Wees niet bang: je kunt alleen aan deze activiteit deelnemen onder begeleiding van een ervaren gids en je hebt geen speciale diploma’s of een rijbewijs nodig. 

Sneeuwscooters © Montgarri Outdoor

5. Thermen van Les

Ontspan na een dag in de sneeuw in de warmwaterbronnen van Les. Deze natuurlijke thermale baden zijn een ideale plek om te genieten van de prachtige omgeving. Het zwavelhoudende water ontspringt in de buurt van de baden met een temperatuur van meer dan 30ºC en wordt niet alleen gebruikt voor de thermen, maar ook om ambachtelijke bieren te brouwen.

Thermen van Les © Termes de Les

6. Sneeuwschoenwandelen

Verken de ongerepte winterlandschappen van de Val d'Aran te voet met behulp van sneeuwschoenen. Het is een geweldige manier om de rust en schoonheid van de bergen te ervaren.

Sneeuwschoenwandelen © VALDARANPHOTOS

7. Kaas proeven

Tarrau de Bagergue ligt op 1.419 meter hoogte en is daarmee de hoogste stad in de Val d'Arán. Hier wordt een van de gastronomische sterproducten in de regio geproduceerd: de fameuze kazen uit de vallei. Bij Hormatgeria Tarrau worden de bekroonde traditionele Aranese kazen gemaakt met vers gemolken melk van koeien die vrij rondlopen in het berglandschap. 

Kaas van Tarrau © VALDARANPHOTOS

8. Aranese Gastronomie

Om in culinaire sferen te blijven: de winter ishet perfecte jaargetijde om te genieten vanlokale gerechten als de ‘Olla Aranesa’ (een stoofpot) en de crespèth, beïnvloeddoor de Franse gastronomie. Dit is de typisch Aranese variant van de zoetecrêpe.

Olla Aranesa © Foment Torisme Val d'Aran

9. Traditie

Met een beetje geluk kun je tijdens je bezoekaan de Val d’Aran de lokale feesten en tradities van dichtbij meemaken. Eenvoorbeeld is Carnaval dat overal uitbundig wordt gevierd met optochten,verkleedwedstrijden en traditioneledansen. In de Val d'Aran wordt het carnaval Magràs genoemd, een Araneseterm die het hele festival omvat. Op sommige plekken is het feest meertraditioneel van aard en op andere plekken moderner. 

Winter Traditie © VALDARANPHOTOS

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience