Het Nationaal Park Aigüestortes: kristalhelder water en bergtoppen in de Pyreneeën

Het Nationaal Park Aigüestortes: kristalhelder water en bergtoppen in de Pyreneeën

Een plaats waar je naar duizelingwekkende hoogtes kunt klimmen om je te laven aan een oneindige schoonheid: het Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici lijkt wel een droom.

Dit paradijs voor natuurliefhebbers is een perfect voorbeeld van de belangrijkste ecosystemen die je aantreft in het Catalaanse hooggebergte: hier heeft de samensmelting van gletsjers uit het Quartair gezorgd voor suggestieve landschappen.

Het park strekt zich uit over 40.852 hectare. Je vindt er bergtoppen van meer dan 3.000 meter hoog, ravijnen, bergbeekjes en watervallen. Er zijn dichte bossen met zwarte dennen, sparren, wilde dennen, berken en beuken. Je kunt er vogels spotten als het auerhoen, de zwarte specht en de lammergier, maar ook wilde dieren zoals de gems en de marmot.

Het Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici werd opgericht in 1955. Het is een van de 14 Spaanse nationale parken en het enige nationale park in de regio Catalonië. In dit beschermde gebied bevinden zich de Hoge Pyreneeën van de provincie Lleida. Al duizenden jaren lang torenen deze granieten reuzen uit boven de ongelooflijke landschappen gevormd door de kracht van de natuur.

Iedere belevenis in dit park is een onvergetelijke ervaring! Kies een van de talloze outdoor activiteiten en adem met volle teugen de ongerepte natuur in.

Nationaal park Aiguestortes i Estany de Sant Maurici me de Encants, Pyreneeën © Asier Castro de la Fuente

Aigüestortes: water van een magische schoonheid

Heel het park staat in het teken van water: kristalhelder water, bruisend en kolkend water, kalm en smaragdgroen water. Overal stroomt water in de meest uiteenlopende en spectaculaire vormen.

Het water ligt trouwens ook aan de basis van de naam van het park: aigües tortes is Catalaans voor "kronkelende wateren": in het hele beschermde natuurgebied vind je meer dan 200 gletsjermeren of estanys. Ze staan met elkaar in verbinding door rivieren en bergbeken die door de bergweiden stromen en zich van de rotsen storten. Overal tref je schilderachtige lagunes en watervallen aan.

Een van de beroemdste meren van het park, en meteen ook het grootste meer, is het meer van Sant Maurici. Rondom het meer, omgeven door prachtige loofbossen en rotspieken, loopt een 80 meter lange loopbrug die ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Het pad is eenvoudig bereikbaar, want een jeepservice brengt je in een paar minuten naar de oever van het meer.

Samen met de meren Ratera en Gran d'Amitges vormt het meer van Sant Maurici een uniek ecosysteem: de drie waterbekkens liggen op drie verschillende hoogtes en zijn met elkaar verbonden door twee bergstromen. Zo ontstaat een natuurlijk watersysteem, dat het water van de bergtop naar de vallei brengt.

Maar in het park vind je ook geneeskrachtig water: er zijn 37 therapeutische thermale bronnen. Iedere bron heeft een verschillende temperatuur en bevat andere minerale elementen, die de meest uiteenlopende aandoeningen kunnen verlichten.

Estany Amitges in Aiguestortes, Catalaanse Pyreneeën © Sergi Boixader

Wat is er te doen in Aigüestortes?

Het Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici is een prachtig natuurgebied waar in ieder seizoen iets te beleven valt. In het park kun je allerlei outdoor activiteiten beoefenen: er is zeker iets dat past bij jouw voorkeur en conditie.

Hou je van bergbeklimmen? Het zuidelijkste deel van het park biedt eindeloos veel mogelijkheden voor sportklimmers. De hoogste top is de Comaloforno-top (3.029 m). Deze granieten rotswand vormt een uitdaging voor klimmers uit heel Europa. Kom ook jij je grenzen verleggen?

Maar ook op het water kan de adrenalinerush niet ontbreken. Je kunt hier raften, aan canyoning doen en kajakken: zo ontdek je het park vanuit een heel ander, maar minstens even opwindend, perspectief! Mis ook de stroomversnellingen van de Noguera Pallaresa niet, een van de meest onstuimige rivieren ter wereld.

Wil je rustig elk detail van het park ontdekken? Volg dan een van de twintig gemarkeerde wandelpaden die het natuurpark rijk is. Ga voor slow, geniet van de landschappen die bij elke stap veranderen en adem met diepe teugen de zuivere lucht in. Je voelt je als herboren!

In het park vind je een dicht netwerk van wandelroutes met verschillende moeilijkheidsgraden. De meest klassieke route brengt je in iets minder dan drie uur van het dorp Espot naar de berghut Amitges, op een hoogte van 2.365 meter. Via de Isard-route bereik je in een uur eerst Sant Maurici, daarna volg je een duidelijk aangegeven pad naar de bergtop. Je wandelt tussen dennen-, eiken- en beukenbossen, en door eindeloze bossen met rode dennen die zich uitstrekken op de bergflank. Het pad is bijzonder indrukwekkend. Je doorkruist een reeks U-vormige valleien gevormd door gletsjers, en de spectaculaire meren van Sant Maurici, Ratera en Amitges.

Wandelaars langs het meer van Ratera © Oriol Clavera

De route Carros de Foc

Wil je je écht helemaal onderdompelen in het natuurschoon van het park? Wil je doordringen tot de ziel van bergtoppen en bossen? Kies dan voor een avontuurlijke vakantie en volg de Carros de Foc route, een cirkelvormige wandelroute die je in 5/7 dagen langs 9 berghutten op grote hoogte brengt.

Dit is geen trektocht voor beginners: de route is 55 kilometer lang, met een totaal hoogteverschil van 9.200 meter, en is alleen geschikt voor fitte en ervaren bergwandelaars.
Maar geen zorgen: er bestaat ook een kortere versie van deze route, die zelfs geschikt is voor gezinnen met kinderen.

De wandelroute ontstond spontaan in 1987, als een manier om alle berghutten in de omgeving te bezoeken. Vandaag is het een wandelbestemming voor iedereen die houdt van het hooggebergte. Je vindt er allerlei soorten berglandschappen, van dichte dennenbossen tot granietblokken en indrukwekkende hellingen van kiezelpuin.

Berghut in het nationaal park van Aigüestortes i Estany de Sant Maurici © Servicios Editorials Georama

Hoe bereik je het Nationaal Park Aigüestortes?

Auto's zijn niet toegestaan in het park. Vanaf de twee toegangspunten vertrekken jeeps die je naar het beginpunt van de verschillende paden brengen. De twee toegangspunten bevinden zich in de dorpen Espot (Pallars SobiràI) en Boí (Alta Ribagorça). Daar vind je ook de informatiecentra van het Nationaal Park Aigüestortes i Estany Sant Maurici, met waardevolle info voor iedereen die meer wil weten over Aigüestortes en de activiteiten binnen het park.

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience