Catalonië bij hoog en laag

Catalonië bij hoog en laag

Catalunya, bij hoog en laag

Kiezen is verliezen, maar niet in Catalonië. Daar ga je in de voormiddag gezellig duiken op 20 meter diep en in de namiddag hiken op grote hoogte in de bergen. Je peddelt met een waterfiets aan de Costa Brava of je koerst de heuveltoppen van Girona en Calella op. Je bengelt er aan de befaamde rotswanden van Siurana of je gaat rappelend de grotten van Montserrat in. Catalonië heeft op elke hoogte wel wat. Laat ons hier even focussen op hoog en droog.

De bergroutes hiken of fietsen

Of je ze nu met de fiets, te voet of met de wagen doet, de vele bergpassen in Catalonië stellen nooit teleur. Fans van de Ronde van Catalonië weten dat er enkele pittige cols voor je klaar staan. Je fietst langs eeuwenoude bergdorpen, snuift de traditionele montagnard cultuur op en kunt afkoelen in de vele bergmeren. Wil je kunnen genieten van bergen én zee, dan is Girona een ideale uitvalsbasis voor een fietsvakantie. Maar ook het bijzondere vulkaanlandschap La Garrotxa en de hoge bergtoppen van de Catalaanse Pyreneeën mogen op je lijstje.

Ga je liever te voet, dan is de lijst wandelroutes echt eindeloos! Wie ervaring in de wandelschoenen zitten heeft, kan zich meteen aan de Carros de foc wagen. De tocht gaat in een lus langs 9 berghutten van het Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, op een hoogte tussen 1.900 en 2.400 meter. Meteen ook je slaapplek! In ruil voor je zweet, krijg je spectaculaire berglandschappen, heldere meren en onvergetelijke zonsondergangen. De die hards kunnen zich wagen aan de GR11 of Pyrenean Trail, meteen de meest bergachtige trektocht in Catalonië. Maar ook in de vele natuurparken, zoals Montserrat en Els Ports, lopen mooie wandelroutes.

Met de fiets naar Besalu © Paolo & Pinar Pinzuti

Klimmen en klauteren 

Wist je dat Catalonië een echt walhalla is voor rotsbeklimmers? Dat komt vooral door de enorme verscheidenheid aan landschappen, van Alpiene tot rotsige Mediterrane bergen naar kliffen aan de kust. En dat geweldige Middellandse Zeeklimaat natuurlijk, zo klim je er makkelijk het hele jaar door. Beginners kunnen in de regio van Tivissa terecht voor makkelijkere Via Ferrata routes, meer ervaren rotten wagen zich aan een Klettersteig of klimroute in de spectaculaire Mont-rebei kloof, langs de Noguera Pallaresa rivier.

Uiteraard kunnen we niet over klimmen praten zonder Siurana te vermelen. Klimmers van over de hele wereld komen naar het Mekka van de bergbeklimmers om de meer dan 50 verschillende klimroutes uit te proberen. Er hangt een gezellige sfeertje, ben je het klimmen beu dan kan je terecht op de vele wandelroutes of je kan het nog wat hoger zoeken tijdens het paragliden. Stop zeker in het dorpje, met een geschiedenis die teruggaat tot de 9de eeuw en de Moorse overheersing van Spanje. 

Klimmen in Vall de Boí © Alpinart Sergi Ricart, Arxiu Vall de Boí

Sterren staren 

De grote sterren van het voetbal vind je natuurlijk bij FC Barcelona, maar wist je dat een van Europa’s beste spots om sterren, planeten en melkwegen te kijken in Catalonië ligt? Het Centre d’Observació de l’Univers van Parc Astronòmic Montsec (PAM) is ondertussen wereldberoemd en ligt pal in het Montsec natuurpark. Naast oorverdovende stilte krijg je er ook die broodnodige duisternis, want van lichtvervuiling is hier geen sprake. In het observatiestation krijg je uitleg over de hemellichamen en de ruimtevaart, waarna je door de gigantische telescoop op zoek kan naar planeten. Of aliens natuurlijk. 

Samen sterren kijken in de bergen van Prades © Aleix Roig

Zoek je het liever toch wat lager? Ook op, onder en in het water heeft Catalonië heel wat te bieden. Lees zeker onze blogpost over diepgang zoeken. Of snuister eens in onze mooiste views

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience