Diep gaan in Catalonië: Zwemmen tussen de tonijnen en touwklimmende mosselen

Diep gaan in Catalonië: Zwemmen tussen de tonijnen en touwklimmende mosselen

Diep gaan in Catalonië: Zwemmen tussen de tonijnen en touwklimmende mosselen

Catalonië zweert hoog bij laag. Klimmers halen hun hartje op in Montserrat en Siurana, stoere wielrenners trotseren de bergritten en wie prachtige sterren wil zien gaat best de Montsec op. Maar ook voor wie het liever wat lager of dieper zoekt, hebben we heel wat unieke ervaringen in petto. Op, onder en naast het water. 

Zwemmen met tonijnen in L’Ampolla

Neenee, lees je goed. Tonijnen, niet dolfijnen. L’Ametlla de Mar, een gezellig vissersdorpje, is de enige plek ter wereld waar je tussen de blauwvintonijnen kan zwemmen, soms met honderden tegelijkertijd. Een waar avontuur, vooral als je weet dat de vissen tot 3 meter lang en 500 kilo zwaar kunnen worden. Tijdens de catamarantocht krijg je heel wat boeiende uitleg over de tonijn, daarna plons je het water in met een snorkel of duikfles. Neem zeker een onderwatercamera mee want de foto’s zijn prachtig. Meer info.

Zwemmen tussen de tonijnen © Costa Dorada Experience

Het goede leven op de Vies Braves

Ken je het concept van de Vies Braves al? De Vies Braves zijn zwemroutes in het water, en lopen parallel met de Camins de Ronda (wandelpaden langs de kust), waardoor je wandelen en zwemmen kan combineren. Maar ook andere watersporters kunnen hier in alle veiligheid en bootvrij hun hobby beoefenen. De waterwegen zijn namelijk netjes aangeduid met boeien. In totaal vind je een kleine 30 kilometer aan routes, langs 15 kustgemeenten in Catalonië. Eco-zwemmen is er trouwens ook een ding. Daarbij haal je tijdens het zwemmen afval weg uit het water. Meer info.

Zwemtraining in het lekker warme water © Joan Castro

Grotten vol zout

Zoek je de diepgang liever niet in het water? In het natuurgebied van Montserrat kan je na wat hiken prachtige grotten bezoeken. Les Coves del Salnitre bijvoorbeeld, een gigantisch netwerk aan gangetjes, open ruimtes en indrukwekkende stalactieten. Doe zeker een trui mee. Heb je je grotten liever wat gezouten? Duik dan zeker eens de zoutmijn van Cardona in. Vroeger duwden mijnwerkers loodzware karretjes vol zout door bloedhete gangen naar boven, maar vandaag dient de mijn vooral als prachtig natuurfenomeen. Een bezoekje waard. Ook de grotten van Les Coves Meravelles krijgen een eervolle vermelding. Wist je dat deze grotten vroeger bewoond waren?

De Collbató grotten © Consorci de Turisme del Baix Llobregat

Kajakken tussen de mosselen

Wist je dat mosselen excellente touwklimmers zijn? Ga maar eens kijken bij de mosselkwekerijen van de Ebro-delta. Je peddelt in je kajak naar de zelfgebouwde mosselbanken, plonst even in de zee en smult van verse mosselen, die wat verder aan honderden touwen gekweekt worden. Heerlijk. Ga trouwens ‘s nachts eens wandelen in de delta, je vindt er overal kreeftjes die de wandelpaden trotseren. 

Wie maar geen genoeg krijgt van kajakken, raden we zeker de Costa Brava aan. Die ziet er fantastisch uit vanop het water. Dat kan zowel op je eentje, als met een gids. Zelfs meerdaagse tochten met kamperen op de oevers van de Fluvià-rivier zijn een optie. In de buurt van Tarragona? Dan kan je kajakken naar en in de Llop Marí-grot, tevens een leuke snorkelplek. En last but not least, ga eens kajakken op de Ebro rivier, van Benifallet naar Miravet. Je krijgt natuur in volle glorie, terwijl je de schaduw van het op een rots gebouwde kasteel van Miravet trotseert. 

Waterpret aan de Costa Daurada

Na al die diepte benieuwd naar hoe Catalonië er vanuit de hoogte uitziet? Lees dan zeker de blogpost over de letterlijke hoogtepunten van Catalunya. 

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience