Van eeuwenoude tradities tot idyllische bergdorpjes

Van eeuwenoude tradities tot idyllische bergdorpjes

Het icoon van de Delta de l’Ebre

Dit leidt ons tot de meest iconische figuur van onze rondreis door een stukje van het mooie Catalonië. Josep Bertomeu, de meest spraakmakende man van de gehele Delta de l’Ebre, waarmee ik persoonlijk een dansje heb geplaatst. Met zijn 80 jaren op de teller is hij nog steeds een natuurliefhebber in hart en nieren. Eerst en vooral moesten we onze kennis wat bijschaven zodat we op een ‘onderbouwde’ manier te werk konden gaan. Er stond namelijk ‘het telen van rijst op de traditionele manier’ op de planning. Hiervoor is het belangrijk dat je je bewust bent van de enorme biologische rijkdom in de Delta de l’Ebre met als centraal uitgangspunt de regeneratie van de bodem. We leerden de verschillende stappen in het proces van rijst telen kennen, maar kregen eveneens een voorsmaakje van de natuur als remedie voor allerlei gezondheidsklachten.

Workshop met Deltapolet over de eeuwenoude rijsttradities van de Ebrodelta

Het Catalaanse streekproduct bij uitstek

Catalunya heeft een paar authentieke streekproducten waarbij olijfolie en wijn een dominante positie innemen. Wij maakten kennis met twee professionals die ons meenamen in de wondere wereld van olijfolie.

Horta de Sant Joan is een prachtig historisch dorpje dat omringd wordt door de bergen van Santa Barbara met het klooster van Sant Salvador d’Horta aan de voet en herbergt een goede olijfolieproducent genaamd Identitat. Al jaren onderhoudt men de eeuwenoude olijfgaarden met de grootste precisie en diepgaande passie. Iedere oogst wordt er telkens de nodige aandacht besteed aan wetenschappelijk onderzoek om zo telkens de kwaliteit te kunnen verbeteren. Na een uitgebreide olijfolie tasting, kregen we de kans om clotxa te maken en dit met het prachtige uitzicht op de Santa Barbara berg. Clotxa, afkomstig uit de regio Ribera d’Ebre in het zuiden van Catalonië, is een zeer traditioneel gerecht die de boeren meenamen als ze op het veld gingen werken. Het is zeer eenvoudig te breiden aan de hand van brood, tomaten, look en vis. Ideaal om de dag mee door te komen.

In de regio van Vallbona de les Monges, dat eveneens gekend is vanwege zijn prachtig klooster, maakten we kennis met l’Olivera. Dit wijndomein met olijfgaarden zorgt voor werkgelegenheid van mensen met een beperking die op deze manier een vakmanschap kunnen aanleren. Naast een stevige portie zelfvertrouwen, krijgen ze ook onderdak, de nodige verzorging en ondersteuning op medisch vlak. Een prachtig initiatief waarbij de sociale en ecologische factoren centraal staan.

Horta de Sant Joan in Terres de l'Ebre (links) en Vallbona de les Monges in Lleida (rechts)

Authentieke bergdorpjes die je terug in de tijd meenemen

Ons favoriete dorpje doorheen onze Grand Tour van Catalonië is Siurana. Niet enkel de weg doorheen de diepe ravijnen van het natuurpark Serra de Montsant is indrukwekkend, maar het dorpje zelf heeft iets magisch over zich. Groot is het niet, maar het 360°uitzicht vanop het hoogste punt van een klif is best uniek! Het is gewoonweg genieten van de fabelachtige vergezichten op het stuwmeer van Siurana en de bergen van Montsant en Prades.

Je vindt hier enkele pittoreske huizen en de ruïnes van eenoud Moors kasteel waar wederom een oude legende aan vasthangt. Buiten dat Siurana één van de mooiste en grootste sportklimgebieden van Europa is, kan je hier ook prachtige wandelingen maken. In het natuurgebied Muntanyes de Prades ontdek je de Catalaanse ziel, weg van de soms chaotische drukte in de kuststreek. Een van de mooiste wandelingen die door de omgeving gemaakt kunnen worden, is de wandeling naar het dorp Siurana langs de oude weg van Cornudella de Montsant naar Siurana. Dit pad start in het dorp Cornudella de Montsant en neemt je mee naar het hoger gelegen, legendarische Siurana.

Het bergdorp Siurana dat uitkijkt over het gelijknamige stuwmeer

Coverfoto: het dorp Miravet met zijn kasteel dat hoog boven de Ebrorivier uittorent

Alle foto's zijn © van @hetisdemerckx & @lesleystraveldiary

Wij zijn Yannick & Lesley, het powerduo achter www.hetisdemerckx.be. Samen reisden we meer dan een jaar lang de wereld rond en de travel bug heeft ons goed te pakken, want ook nu nog proberen we wanneer het maar kan rond te reizen in binnen- en buitenland. We zijn gepassioneerd door avontuurlijke reizen, die we aan de hand van mooi plaatjes vastleggen. Verder proberen we ook altijd een gezonde portie cultuur door onze reizen te mixen om zo een oprechte indruk te krijgen van een bestemming. Onze favoriete bestemming? De hele wereld staat op onze to do list!

@hetisdemerckx & @lesleystraveldiary