7 tips om het achterland van Costa Daurada te ontdekken: verborgen juweeltjes die je niet mag missen!

7 tips om het achterland van Costa Daurada te ontdekken: verborgen juweeltjes die je niet mag missen!

De Costa Daurada in het zuiden van Catalonië is populair bij kampeerders en liefhebbers van een zon-, zee- en strandvakantie. Maar de deze 'gouden kust' heeft meer te bieden. Pak de auto het binnenland in of neem de trein naar een van de gezellige steden. Enkele tips voor vakantiegangers die ook nog wat willen meepakken van de rijke cultuur en prachtige natuur.  

1. Tarragona: Romeinse roots 

Deze fijne stad was ooit de hoofdstad van de Romeinse provincie ‘Hispania Tarraconensis’. Keizer Augustus woonde hier zelfs een aantal jaren. Nog altijd kun je het eeuwenoude Romeinse erfgoed bewonderen in Tarragona. Bezoek ook het gezellige centrum, de mooie Ramblas en het ‘mediterrane balkon’ waarvandaan je uitzicht hebt op zee. Tarragona is makkelijk te bereiken met de trein.  

2. Reus: vermout en modernisme 

Reus, dat niet ver van Tarragona ligt en ook goed bereikbaar is met de trein, is voor velen een onbekende, maar in de negentiende eeuw was dat wel anders. Destijds was dit stadje in heel Europa beroemd vanwege de export van brandewijn, vermout. In de negentiende werd de wereldberoemde Antoni Gaudí (25 juni 1852) geboren in Reus. In zijn geboortestad heeft Gaudí zelf geen erfgoed nagelaten, maar liefhebbers van de modernist kunnen er wel naar het Gaudí Centre, een museum dat volledig gewijd is aan de architect. Van tijdgenoten van Gaudí is er in Reus wel het een en ander te bewonderen. Je kunt er een modernistische route lopen, die leidt langs de belangrijkste modernistische gebouwen in de stad. Het prachtige Casa Navàs is daarvan een voorbeeld. Deze woning werd ontworpen door Lluís Domenèch i Montaner, die ook in Barcelona grote werken op zijn naam heeft staan.  

3. Poblet: indrukwekkend werelderfgoed 

Voor een bezoek aan het Klooster van Santa Maria de Poblet (Monestir de Santa Maria de Poblet) is eigen vervoer onontbeerlijk. Dit imposante cisterciënzerklooster dateert uit de twaalfde eeuw en nog altijd wonen er enkele tientallen monniken in het klooster, hoewel het ook lange tijd onbewoond is geweest. Het is het grootste cisterciënzerklooster in Europa en het staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het klooster maakt deel uit van de cisterciënzer kloosterroute in het gebied, waar ook het Monestir de Santes Creus en het Monestir de Vallbona de les Monges toe behoren. 

4. Montblanc: hart van Cataloniës meest geliefde legende 

Nog zo'n pareltje midden in het achterland. Montblanc. Dit middeleeuwse dorp is vooral bijzonder vanwege de stevige 1700 meter lange stadsmuur die het gehucht omringt. De muur bevat maar liefst 35 wachttorens en verschillende toegangspoorten naar de middeleeuwse dorpskern. De bekendste poort is de Portal de Sant Jordi, de Poort van Sant Jordi, waar zich de legende zou hebben afgespeeld die alle Catalanen in hun hart dragen: het verhaal van Sant Jordi (Sint-Joris) en de Draak. Nog ieder jaar wordt de legende in de week van de Dag van Sant Jordi op 23 april nagespeeld door de lokale bevolking. Je komt Sant Jordi (en de draak) ook overal in het straatbeeld tegen. 

Montblanc, kerkplein © Achim Meurer

5. Mont-roig del Camp: de inspiratiebron van Joan Miró 

Deze plaats ligt niet eens zo ver van de kust en vormde een belangrijke inspiratiebron voor de beroemde uit Barcelona afkomstige kunstenaar Joan Miró. Hij was onder de indruk van de natuurlijke vormen in de omgeving van de kapel van Mare de Déu de la Roca. De kapel bevindt zich boven op een 292 meter hoge rode rots. Hiervandaan geniet je ook van een fantastisch uitzicht op de Costa Daurada. Vanaf de kapel bereik je via een korte wandeling ook de Cova Foradada, een spectaculaire grot met twee ingangen. 

6. Siurana: spectaculair klifdorp 

Siurana is zonder twijfel het mooiste bergdorp in de omgeving. Via een sensationele bergpas bereik je dit dorp. Grote kans dat je onderweg klimmers ziet hangen aan de indrukwekkende bergwanden. Eenmaal boven ontdek je de oude stenen woningen en geniet je van een verbluffend uitzicht. Wist je dat Siurana het allerlaatste Moorse bolwerk in Catalonië was? Volgens de legende sprong de laatste Moorse koningin tijdens de Reconquista (herovering) te paard van deze rots om zo uit de handen van de vijand te blijven... 

Siurana © @hetisdemerckx & @lesleystraveldiary.

7. Priorat: wijn en bergen 

In de wijnstreek de Priorat ligt het grillige Montsant-gebergte, dat populair is onder klimmers. De geschiedenis van de streek begon in het dorpje Escaladei waar je nog altijd de oude resten met de ondergrondse wijnkelders kunt bewonderen van een oud kartuizerklooster. In de omgeving vind je vele kleinere bodega’s en kun je de karakteristieke wijn uit het gebied proeven. 

Wijngaarden in de Priorat © Maria Rosa Ferré
Wijngaarden in DO Montsant © Consell Comarcal del Priorat

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience