De mooiste kloosters in Catalonië

De mooiste kloosters in Catalonië

Vandaag nemen we je mee langs enkele van de vele spectaculaire kloosters in Catalonië, waar cultuur en natuur hand in hand gaan.

Montserrat

Het benedictijnerklooster van Montserrat werd gebouwd in de elfde eeuw – bijna duizend jaar geleden – door abt Oliba, naast de hermitage van Santa Maria (negende eeuw), op een onwaarschijnlijke plek, midden op de gelijknamige berg. Van het kluizenaarsverblijf blijft helaas niets over, maar er zijn wel nog resten van de romaanse kerk die er in de twaalfde eeuw werd opgetrokken.
De huidige abdij is gebouwd in renaissancestijl en dateert uit de zestiende eeuw. Nadat de troepen van Napoleon het klooster hadden vernield, werd een groot deel van het complex heropgebouwd. De architectuur binnenin is authentiek, maar de gevels van de abdij en het klooster dateren uit de twintigste eeuw.

Het benedictijnerklooster van Montserrat
Het benedictijnerklooster van Montserrat © Juan José Pascual

De drie kloosters van de Cisterciënzerroute

De Cisterciënzerroute loopt door de provincies Lleida en Tarragona, langs de cisterciënzerkloosters van Santes Creus, Poblet en Vallbona de les Monges. Het is een ideale route om kennis te maken met de prachtige regio, haar cultuur, erfgoed, beschermde natuur, wijn en cava, feesten, tradities en ambachten.

Het klooster van Santa Mari de Poblet
Het klooster van Santa Mari de Poblet © ACT

Het klooster van Poblet

Het klooster bestaat uit drie gebouwen die omringd zijn door een muur. In 1150 schonk Ramon Berenguer IV een stuk grond aan de abdij van Fontfreda om er een cisterciënzerklooster te stichten. Op het hoogtepunt van zijn glorie, in de zestiende eeuw, strekte de jurisdictie van Poblet zich uit over zeven baronieën. Die economische macht en koninklijke bescherming uitten zich in de grote bouwwerken uit de veertiende eeuw: de prachtige bibliotheek en het scriptorium. Vandaag telt de kloostergemeenschap van Poblet nog een dertigtal monniken.

Luchtfoto van het klooster van Santa Mari de Poblet
Luchtfoto van het klooster van Santa Mari de Poblet © Yann Arthus-Bertrand – Uit het boek 'La Catalogne Vue du Ciel', Uitgeverij Planeta
De omgeving van Poblet © Richard-Martin-Vidal

Het klooster van Santes Creus

Dit klooster is een van de grootste en best bewaarde cisterciënzercomplexen die vandaag nog bezocht kunnen worden. Het werd opgericht in 1168 en groeide dankzij de bescherming van de vorsten en adel uit tot een centrum voor spirituele ontwikkeling. Het klooster werd tot 1835 bewoond door monniken.

Links: Het klooster van Santes Creus © Pepo Segura - Rechts: Binnenplein van het klooster van Santes Creus © Paco Amate
Het klooster van Santes Creus
Het klooster van Santes Creus © Paco Amate

Het klooster van Vallbona de les Monges

Het cisterciënzerklooster van Santa Maria de Vallbona is gelegen in het dorpje Vallbona in de provincie Lleida. De eerste vermeldingen van het klooster dateren van 1153, maar het sloot zich pas in 1176 aan bij de Orde der Cisterciënzers. Het is het enige klooster voor vrouwen in Catalonië en het enige dat sinds 850 ononderbroken bewoond is door religieuzen.

Het klooster van Vallbona de les Monges
Links: Plafond van het klooster van Vallbona de les Monges - Rechts: Gang in het klooster van Vallbona de les Monges © Imagen M.A.S.

Goed om te weten

Het klooster heeft enkele kamers ter beschikking waar je kunt overnachten (mail voor meer informatie naar hostatgeria@monestirvallbona.cat).

Je kunt ook een overnachting boeken in Vallbona de les Monges.

Sant Pere de Rodes

In de gemeente Port de la Selva ligt het majestueuze benedictijnerklooster van Sant Pere de Rodes, dat op een hoogte van 520 meter uittorent boven het schiereiland van Cap de Creus.

Het klooster bevindt zich in het natuurpark Cap de Creus, een van de bijzonderste natuurgebieden van het Iberisch Schiereiland. Het is bijna 14.000 hectare groot (waarvan 3000 in zee) en strekt zich uit over de gemeenten Port de la Selva, La Selva de Mar, Llançà, Cadaqués, Palau-Saverdera, Pau, Roses en Vilajuïga.

De toren van het Benedictijnerklooster van Sant Pere de Rodes © Rafael López-Monné
Het Benedictijnerklooster van Sant Pere de Rodes
Het Benedictijnerklooster van Sant Pere de Rodes © Rafael López-Monné

Sant Benet

Món Sant Benet is een uniek complex dat de deuren opende in november 2007. Het voormalige klooster ligt in een prachtige omgeving en biedt nu onderdak aan een cultureel project, dat verschillende activiteiten organiseert:

Bezoek aan het huis van Ramon Casas: in 1924 arriveert het gezin van schilder Ramon Casas in Sant Benet om er de zomer door te brengen. Tijdens het bezoek maak je zelf die eerste zomerdag mee.y

Fundació Alícia: de stichting voert onderzoek naar technologische innovaties op culinair gebied en promoot gezonde eetgewoonten. Je kunt een bezoek brengen aan het onderzoekscentrum en tijdens een workshop toepassen wat je geleerd hebt.

De Món Sant Benet
Links: De Món Sant Benet tussen de klaprozen - Rechts: De binnenkant van de Món Sant Benet © Món Sant Benet
Luchtfoto van de Món Sant Benet © Món Sant Benet

Sant Pere del Burgal

Het klooster van Sant Pere del Burgal dateert net als veel Catalaanse benedictijnerkloosters uit de elfde eeuw. Dit specifieke klooster werd echter gebouwd op ruïnes die teruggaan tot de negende eeuw. Het klooster bestaat uit drie beuken. Wat deze plek zo bijzonder maakt, zijn de vele fresco's en muurschilderingen. Ze werden gedeeltelijk gerestaureerd en de originele werken zijn overgebracht naar het Nationaal Kunstmuseum van Catalonië in Barcelona. In de apsis wordt de Pantocrator afgebeeld tussen twee aartsengelen – een variatie op de schilderingen in de kerken in Vall de Boí.

Het klooster van Sant Pere del Burgal
Het klooster van Sant Pere del Burgal © Òscar Rodbag

Santa Maria de Ripoll

Het klooster van Santa Maria de Ripoll is ongetwijfeld een van de belangrijkste bouwwerken van de Benedictijnen uit deze selectie. Volgens verschillende bronnen werd het gebouwd in de negende eeuw. Onder invloed van abt Oliba van Besalú groeide de plek vervolgens uit tot een van de belangrijkste culturele centra van Catalonië. Het klooster was vooral gekend voor zijn bibliotheek en enkele specifieke werken, zoals de Ripoll-bijbel.

Het is ook hier dat het Gesta comitum Barcinonensium werd geschreven, dat algemeen beschouwd wordt als het eerste geschiedenisboek van Catalonië. De plek werd lange tijd gezien als het belangrijkste religieuze centrum van Catalonië, tot het klooster van Ripoll de controle verloor over dat van Montserrat, dat tot de vijftiende eeuw onder zijn jurisdictie viel.

Beeldhouwwerk op de muren van het klooster van Santa Maria de Ripoll © Toni Vidal / © Imagen M.A.S.
Het klooster van Santa Maria de Ripoll
Het klooster van Santa Maria de Ripoll © Servicios Editoriales Georama

Santa Maria de l'Estany

De fundamenten van dit klooster dateren van 1080, toen de eerste kerk er werd gebouwd. Na de inwijding van de kerk begon het klooster zich snel te ontwikkelen. Het bijzonderste element van het complex is ongetwijfeld de kloostergang met dubbele zuilen in de zuidelijke vleugel van het klooster. De 72 kapitelen zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven. In een van de bijgebouwen is bovendien een klein museum ingericht.

Santa Maria de l'Estany
Santa Maria de l'Estany © Yann Arthus-Bertrand, uit het boek 'La Catalogne Vue du Ciel', Uitgeverij Planeta

Sant Pere de Casserres

Niet ver van Vic ligt het benedictijnerklooster van Casserres. Het is een van de best bewaarde romaanse bouwwerken in Catalonië. Het klooster omvat onder andere een kerk die – in tegenstelling tot andere kerken uit dezelfde tijd – breder is dan ze lang is. Dat is vooral te wijten aan de vorm van het stuk land waarop het klooster staat – het ligt namelijk op een heuvel die uitkijkt over een meander van de rivier Ter. Vanwege zijn architecturale en historische belang werd het klooster in 1931 erkend als cultureel erfgoed.

Links: Het Benedictijnerklooster van Casserres naast de Ter © Antoni Anguera - Rechts: Muurschildering in het Benedictijnerklooster van Casserres © Imagen M.A.S.

Andere kloosters en bezienswaardigheden

Het Monestir de les Avellanes is een voormalige abdij uit de twaalfde eeuw die werd omgetoverd tot een hotel. Met bossen, tuinen en wijngaarden zo ver het oog reikt, is het ideaal gelegen voor een ontspannend verblijf.
Een kost ongeveer € 60 per nacht kost ongeveer € 60 per nacht.

Bij de kapel van Mare de Déu heb je een adembenemend uitzicht op het klooster, de gebouwen in noucentistische stijl, het Montsecgebergte en de geplaveide straatjes van Vilanova de la Sal.

Vlak bij het klooster ligt ook de berg Puig de la Creu, die een van de mooiste uitzichten van de streek biedt. Het kost je ongeveer een uur om de top op 635 meter hoogte te bereiken. In de omgeving kun je diverse wijndomeinen bezoeken, kajakken op de meren van Camarasa en Canelles, en wandelen in de Congost de Mont-rebei of langs de rivier de Noguera. Op gastronomisch gebied is het restaurant van het klooster, El Claustre, een grote aanrader.

De kerken van Vall de Boí

In het Pyreneese hooggebergte, ligt de smalle vallei van Vall de Boí, omringd door steile bergen. Elk van de dorpjes in de vallei heeft zijn eigen romaanse kerk, omgeven door uitgestrekte weides. De kerken werden gebouwd door Lombardische steenhouwers en kunstenaars en behoren tot de belangrijkste romaanse kerken ter wereld. De groep kerken werd ruim tien jaar geleden door Unesco geklasseerd als Werelderfgoed.

Eén van de kerken van Vall de Boí
Eén van de kerken van Vall de Boí © Rafel López Monné
Eén van de kerken van Vall de Boí
Eén van de kerken van Vall de Boí © ACT
Eén van de kerken van Vall de Boí
Eén van de kerken van Vall de Boí © Rafel López Monné
Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience