Het erfgoed van Domènech i Montaner

Het erfgoed van Domènech i Montaner

De Catalaanse architect Lluís Domènech i Montaner (1850-1923) is lang niet zo bekend bij het internationale publiek als tijdgenoot Antoni Gaudí, maar ook hij was een van de grote modernistische meesters in Catalonië. We kennen hem onder meer van het Hospital de Sant Pau en het Palau de la Música in Barcelona, beide Werelderfgoed, maar Domènech i Montaner was verantwoordelijk voor nog vele andere bouwwerken in Barcelona én daarbuiten.

In 2023 is het precies 100 jaar geleden dat de architect op 27 december overleed en daarom is dit jaar uitgeroepen tot het Jaar van Domènech i Montaner. Reden genoeg om zijn belangrijkste werken op een rijtje te zetten.

Barcelona

Hospital de Sant Pau

Een van zijn bekendste werken is het Hospital de Sant Pau in Barcelona, dat hij samen met zijn zoon Pere Domènech i Roura ontwierp en dat tussen 1901 en 1930 werd gebouwd. Het ziekenhuis bestaat uit verschillende paviljoens en tuinen. Het is het grootste modernistische complex ter wereld. Tegenwoordig zijn er bedrijven en entiteiten gevestigd uit de zorgsector, maar een deel van het complex is opengesteld voor publiek.

Sant Pau's ziekenhuis © Recinte Modernista Sant Pau

Palau de la Música Catalana

Een ander belangrijk werk van Domènech i Montaner is concertzaal het Palau de la Música Catalana, dat tussen 1905 en 1908 werd gebouwd. Het concertgebouw in het oude centrum van Barcelona is beroemd vanwege zijn kleurrijke mozaïeken, het prachtige glas-in-loodgewelf, de sculpturen en het smeedijzerwerk.

De zaal van het Palau de la Música Catalana © Toni Vidal

Casa Fuster

Casa Fuster werd in 1908 ontworpen als woonhuis in Barcelona voor de familie Fuster i Fabra. Het was destijds het duurste huis in de hele stad. Tegenwoordig zit hier een luxe hotel.

Casa Lleó Morera

Casa Lleó Morera is een modernistisch pand aan de beroemde Passeig de Gràcia. Het werd, net als Casa Fuster, gebouwd als woonhuis. In hetzelfde huizenblok zijn ook het Casa Batlló van Antoni Gaudí en het Casa Ametller van Josep Puig i Cadafalch te vinden, de derde grootste modernistische architect uit die tijd. Het huizenblok staat ook bekend als het ‘Blok van de Tweedracht’.

Casa Thomas

Dit woonhuis in de modernistische wijk Eixample was een opdracht van drukker Josep Thomas. De neogotische façade en de bloemrijke decoratie zijn typisch voor Domènech i Montaner. Kleinzoon Francesc Guàrdia was verantwoordelijk voor de drie verdiepingen die boven op het oorspronkelijke bouwwerk werden geplaatst.

Castell dels Tres Dragons

Voor de Wereldexpositie die in 1888 in Barcelona plaatsvond, ontwierp Domènech i Montaner het restaurant. Het ‘Kasteel van de Drie Draken’ is te vinden in het Parc de la Ciutadella. Het was niet op tijd klaar en moest tijdens de expo nog worden afgebouwd. De architect nam om deze reden ontslag.

Het Castell dels Tres Dragons © Nano Cañas

Fundació Antoni Tàpies

Dit bouwwerk ontwierp Domènech i Montaner aan het begin van zijn carrière in opdracht van een neef voor uitgeverij Montaner i Simón. Het wordt beschouwd als het allereerste modernistische gebouw in Barcelona.

Palau Montaner

Dit paleis vlak bij de Passeig de Gràcia ontwierp Domènech i Montaner als optrekje voor de eigenaars van uitgeverij Montaner i Simón. Het is een van de weinige paleizen in de wijk Eixample die bewaard zijn gebleven.

Reus, Costa Daurada

Casa Navàs

Ongetwijfeld het belangrijkste modernistische bouwwerk in Reus. De prachtige vloeren en ook andere decoratieve elementen zijn nog intact en het huis is opengesteld voor publiek.

Casa Navàs
Links: Binnenkant Casa Navàs - Rechts: Buitenkant Casa Navàs © Jaume Boldú

Institut Pere Mata

Een psychiatrisch ziekenhuis waarvoor Domènech i Montaner het gebouw ontwierp. Net als het Hospital de Sant Pau is dit ziekenhuis ook verdeeld in verschillende paviljoens. Het originele interieur, de glas-in-loodramen, keramische decoratie en mooie mozaïeken zijn goed bewaard gebleven.

Canet de Mar, Costa Barcelona

Castell Santa Florentina

Het kasteel van Santa Florentina dateert uit de 11e eeuw. Het complex werd in het begin van de 20e eeuw grotendeels van een nieuw uiterlijk voorzien door de modernistische architect Lluís Domènech i Montaner.

Links: De binnenkoer van het kasteel - Rechts: De gangen in het kasteel © Castell de Santa Florentina
De toren van het kasteel van Santa Florentina © Castell de Santa Florentina

Casa Museu Lluís Domènech i Montaner

Het woonhuis van Domènech i Montaner in Canet de Mar werd ontworpen door de architect zelf. Tegenwoordig is hier een museum gewijd aan de architect gevestigd.

Casa Museu Lluís Doménech i Montaner
De woonplaats van Domènech i Montaner © Casa Museu Lluís Domènech i Montaner

Lluís Domènech i Montaner in het kort

Lluís Domènech i Montaner werd geboren in Barcelona in 1850, op het moment dat in de stad een flinke uitbreiding gaande was. De architect werd beïnvloed door verschillende Europese stromingen, waaronder de art nouveau, neogotiek en de jugendstil, maar ook het rationalisme. Zijn ontwerpen zijn vaak een combinatie van verschillende stijlen. Hij gebruikte veel baksteen, keramiek en mozaïeken, evenals decoratieve elementen zoals beeldhouwwerk, smeedijzerwerk en glas-in-lood. Naast architect was hij ook leraar, schrijver en een bekende politicus.

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience