Een ziekenhuis als modernistische highlight‍

Een ziekenhuis als modernistische highlight‍

Hospital de Sant Pau, het meesterwerk van Domènech i Montaner

Architectuur moet niet alleen functioneel zijn, maar ook aantrekkelijk. Dat was de mening van Lluís Domènech i Montaner, de architect van het voormalige ziekenhuis Hospital de Sant Pau in Barcelona. Domènech i Montaner geloofde dat als patiënten door schoonheid omgeven waren, dat hun herstel ten goede zou komen.

Een mooie filosofie en het is Domènech i Montaner ook absoluut gelukt om een prachtig ziekenhuis te ontwerpen, totaal anders dan de ziekenhuizen die we gewend zijn. Het complex werd zijn meesterwerk. Sinds 1997 staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het bouwwerk is een van de modernistische highlights in de Catalaanse hoofdstad en zelfs het grootste modernistische complex ter wereld. Tegenwoordig wordt het niet meer gebruikt als ziekenhuis, maar kun je een deel ervan bezoeken.

Armenziekenhuis

Officieel heette het in 1931 in de wijk Eixample geopende ziekenhuis het Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu. Het was de opvolger van het eeuwenoude armenziekenhuis uit 1401 dat in het historische centrum stond en nodig aan vervanging toe was. De naam Sant Pau (Heilige Paulus) kwam erbij omdat de rijke Catalaanse bankier Pau Gil de belangrijkste geldschieter was van het project.

Hospital de Sant Pau © Recinte Modernista Sant Pau
Glazen zaal in Hospital het Hospital de Sant Pau
Zaal in het Hospital de Sant Pau © Recinte Modernista Sant Pau

Paviljoens

Domènech i Montaner ontwierp 12 verschillende paviljoens die zijn verbonden door ondergrondse tunnels. Elk paviljoen heeft een eigen ingang, wat het gemakkelijker maakte om patiënten met verschillende ziektes en aandoeningen uit elkaar te houden. Daarnaast waren er een kerk, een klooster, een waterreservoir en kun je er wandelen door de tuinen, die zijn ontworpen door de landschapsarchitect Jean-Claude Nicolas Forestier. De verschillende gebouwen en tuinen geven je het gevoel in een soort openluchtmuseum rond te lopen. Het Hospital de Sant Pau was een stad in de stad.

Plafond Sant Pau kerk
Het plafond van de Sant Pau kerk © Recinte Modernista Sant Pau
Uitzicht op de Jardi Recinte
Uitzicht op de Jardi Recinte © Recinte Modernista Sant Pau

De gebouwen zijn grotendeels opgetrokken uit baksteen. Wie goed kijkt ontdekt gotische, neo-gotische en arabische elementen, die samen een bont geheel vormen. Elk paviljoen is weer anders qua grootte en ontwerp. Zowel het hoofdgebouw als de andere zalen zijn bezaaid met mozaïeken, beelden, sculpturen, keramische tegels en prachtige glas-in-loodramen. Veel decoratieve elementen verwijzen naar de medische wetenschap. In het hoofdgebouw kun je ook een glas-in-loodgewelf ontdekken dat doet denken aan het uitbundige gewelf dat Domènech i Montaner ontwierp voor het Palau de la Música, zijn tweede grootste werk in Barcelona.

Sant Pau keramiek tegels
Muur uit keramiek in het Hopital de Sant Pau © Recinte Modernista Sant Pau

Museum

In 2009 werd het moderne Hospital de Sant Pau iets verderop geopend. Het voormalige modernistische ziekenhuis biedt tegenwoordig onderdak aan instellingen en bedrijven uit de zorgsector. Ook is het gebouw gedeeltelijk als museum opengesteld voor publiek. Rond de kerst wordt op het terrein van het Recinte Modernista Sant Pau, zoals het tegenwoordig heet, Els Llums de Sant Pau georganiseerd, een prachtig lichtspektakel.

Het Jaar van Domènech i Montaner

In 2023 is het precies 100 jaar geleden dat architect Lluís Domènech i Montaner op 27 december overleed en daarom is dit jaar uitgeroepen tot het Jaar van Domènech i Montaner. Wij maakten ook een overzicht met de belangrijkste werken van de modernist.

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience