De stad uit! 7 dagtrips vanuit Barcelona

De stad uit! 7 dagtrips vanuit Barcelona

In Barcelona raak je nooit uitgekeken, maar ook daarbuiten vind je nog veel meer fantastische locaties die een bezoekje waard zijn. Prachtige musea, overweldigende natuur en andere highlights: onderstaande aanraders liggen op maximaal twee uur met de trein van de Catalaanse hoofdstad verwijderd en zijn perfect voor een dagtrip.

Montserrat, magische berg

© Sergi Boixader

Dit spectaculaire gebergte en gelijknamige natuurgebied op ongeveer een uur rijden van Barcelona is het thuis van de bij Catalanen zo geliefde Zwarte Maagd van Montserrat, patroonheilige van de regio. Ze is in de basiliek te bewonderen. Hiernaast liggen ook het klooster en de kloosterschool: enkele tientallen jongens in de leeftijd van acht tot veertien jaar volgen hier een speciale opleiding, waarbij ze niet alleen traditioneel onderwijs krijgen, maar ook muziekles op hoog niveau. Het jongenskoor treedt dagelijks om 13.00 uur op, voor muziekliefhebbers een van de hoogtepunten van het bezoek. De berg was een inspiratiebron voor kunstenaars als Antoni Gaudí. Vanaf de plek waar de basiliek en het klooster liggen, geniet je van prachtige vergezichten, maar je kunt hiervandaan ook nog verschillende ritstreintjes of wandelpaden nemen om de rest van de bergketen te verkennen: het is tevens een geweldige plek voor een mooie hike. De bergketen bestaat uit bijzondere rotsformaties. De ‘dikke vingers’ zijn al van veraf herkenbaar.

Montserrat is bereikbaarmet de trein vanaf Plaça Espanya en aansluitend neem je ofwel een cabinelift of de ritstrein. Je kunt ook georganiseerde busreizen naar Montserrat boeken vanuit Barcelona.

De crypte van Gaudí in Colònia Güell

© Albert Miró

Gaudí’s mecenas Eusebi Güell was een belangrijke textielmagnaat die eind negentiende eeuw besloot zijn fabriek naar buiten de stad te verhuizen. Naar Engels voorbeeld liet hij even buiten Barcelona een fabriek met bijbehorende arbeiderswijk bouwen. Hier leefden zijn werknemers met hun gezin. Zijn goede vriend Antoni Gaudí gaf hij de opdracht om een kerk te ontwerpen voor de arbeiderskolonie. Het gebedshuis zelf werd nooit afgebouwd, maar de crypte is nog altijd te bewonderen. Hier experimenteerde Gaudí met de paraboolbogen die hij later toepaste in de Sagrada Família. Ook andere gebouwen van de vroegere kolonie, zoals de woning van de meester, waar de school voor de arbeiderskinderen zich ook bevond, en het huis van de dokter, werden in modernistische stijl gebouwd en zijn nog altijd te bewonderen.

Colònia Güell is vanaf Plaça Espanya gemakkelijk bereikbaar met de trein. De rit duurt ongeveer 20 minuten. 

Sitges, charmant en pittoresk

Op een halfuur van Barcelona ligt een van Cataloniës meest aanlokkelijke plaatsen aan zee: het kokette Sitges. De witgekalkte huizen, de kleine haven en de charmante kerk Sant Bartomeu i Santa Tecla uit de zeventiende eeuw die uitkijkt op het strand: je begrijpt direct wat Sitges zo populair maakt. Een dagtrip naar Sitges is een aanrader voor strandliefhebbers, maar ook voor kunstminnaars. Veel inwoners vertrokken in de negentiende eeuw naar de overzeese Spaanstalige gebieden, zoals Cuba, om er fortuin te maken. De zogenoemde indianos pronkten na terugkeer met hun nieuw vergaarde rijkdom door luxe optrekjes te laten bouwen in koloniale stijl. In het centrum zul je veel van deze villa’s tegenkomen en een aantal ervan kun je ook bezoeken. Ook het prachtige Palau de Maricel aan zee uit begin twintigste eeuw is een bezoekje waard.

Sitges is vanaf Passeig de Gràcia bereikbaar met de trein. Je bent ongeveer een half uur onderweg.

Teatre-Museu Dalí, bezoek aan het surrealisme 

Surrealist Salvador Dalí werd op twee uur rijden van Barcelona in de Catalaanse stad Figueres geboren en bracht een groot deel van zijn leven in die stad en in de directe omgeving door. Hier toverde hij in de jaren zeventig eigenhandig een oud theater, tevens het theater waar hij ooit zijn allereerste werken exposeerde, om tot museum. Natuurlijk maakte hij er geen gewoon museum van, maar liet hij zijn creativiteit de vrije loop. Het theater-museum Dalí is het grootste surrealistische complex ter wereld, De reusachtige eieren op het dak, de gouden knoppen op de muren, de cadillac op de binnenplaats en de lippen van Mae West waarin je kunt plaatsnemen. Maak kennis met het oeuvre en erfgoed van deze wereldberoemde Catalaanse kunstenaar. Wist je dat hij de laatste jaren van zijn leven zelfs ín het gebouw leefde? In de glazen koepel op het dak.

Het Teatre-Museu Dalí is makkelijk bereikbaar met de trein. Vanaf station Sants doe je er met de sneltrein iets minder dan twee uur over.  

Girona, middeleeuwse stad

© JD Andrews. ArxiuImatges PTCBG  

Een van de mooiste historische steden in Catalonië is ongetwijfeld provinciehoofdstad Girona. Totaal wat anders dan Barcelona, want hier vind je nauwelijks modernistische bouwwerken en al evenmin een stadsstrand. Hoogtepunten zijn de oude joodsebuurt, de indrukwekkende kathedraal en de historische stadsmuur. Je bereikt het centrum via een van de bruggen over de rivier de Onyar. De meest voor de hand liggende zijn de romantische Pont de Pedra of de roodkleurige ijzerbrug van Gustave Eiffel, ook wel Pont de Ferro genoemd. Houd je fototoestel in de aanslag voor de kleurrijke ‘hangende huizen’ over de rivier.

Girona ligt op ongeveer een uur met de trein vanaf treinstation Sants in Barcelona.

Tarragona, Romeinse roots 

Het amfitheater van Tarragona © Luis Carro

Tarragona was depolitieke en militaire hoofdstad van de Romeinse provincie 'Hispania'. Het Romeinse amfitheater ligt, nog grotendeels intact, pal langs de kustlijn, niet ver van het zogenoemde 'Balcó del Mediterràni', waarvandaan je een fantastisch uitzicht hebt op de Middellandse Zee. Het Romeinse circus was een circus van formaat. Verhoudingsgewijs was het zelfs groter dan het circus in Rome! Tegenwoordig is op dit plein het stadhuis te vinden en kun je er op een van de vele terrassen neerstrijken voor een hapje en een drankje. Ook zijn de goedbewaarde resten van de oude, vierenhalve kilometer lange Romeinse stadsmuur te bezichtigen. Op sommige plekken zijn later gewoon woningen ingebouwd, zo breed was de ommuring. Van het oude Forum staan ook nog enkele ruïnes overeind en op de overblijfselen van de oude Romeinse tempel werd in de veertiende eeuw de imposante kathedraal gebouwd. Even buiten de stad kun je over het indrukwekkende aquaduct uit de tijd van de Romeinen wandelen. Genoeg te bewonderen dus.

Tip: Ieder jaar vindt in mei het festival Tarraco Viva plaats, waarbij Tarragona gedurende een week weer even het vroegere Tarraco is, compleet met soldaten, gladiatoren en Romeinse gerechten.

Tarragona ligt op ongeveer een uur reizen met de trein vanaf Barcelona.

El Penedès, wijn en cava

© Maria Rosa Ferré

Het stadje Vilafranca del Penedès is de hoofdstad van de wijnstreek El Penedès en wordt omringd door glooiende heuvels vol wijnvelden. Hier ligt het bekendste wijngebied in Catalonië. De streek telt meer dan vierduizend wijngaarden en is de thuisbasis van de Catalaanse bubbels: cava. De allereerste wijngaarden in de streek werden aangelegd door de Romeinen. Inheemse druivensoorten die je kunt tegenkomen zijn xarel·lo, macabeu, parellada, ull de llebre, garnatxa, carinyena en monastrell. De streek is bezaaid met bodega’s die je kunt bezoeken. Ook andere excursies, zoals een fietstocht door de wijngaarden, behoren tot de mogelijkheden.

Vilafranca del Penedès kun je goed met de trein bereiken. Vanuit Barcelona doe je er ongeveer een halfuur over. Voor een bezoek aan een bodega buiten het stadje is het raadzaam om een excursie inclusief vervoer te boeken.

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience