Met het gezin op reis door Catalonië

Met het gezin op reis door Catalonië

Een gezinsreis om de wonderen van Catalonië te ontdekken mag gerust een stap verder gaan dan enkel het prachtige Barcelona. Van gouden stranden en verborgen watervallen tot mysterieuze vulkanen en hooggelegen dorpjes. Zijn jullie er klaar voor?!

Salvador Dali noemde Catalonië niet toevallig "het centrum van de wereld", misschien is het middelpunt van de wereld wat overdreven, maar het is zeker een hoek van onze aarde die de moeite waard is te bezoeken. Een ideale manier om samen met kinderen van al de nuances van deze streek te proeven is een autoreis. Zo kan je op eigen tempo de streek ontdekken en kan je je onderweg verliezen in de oneindige mogelijkheden. 

Onderstaande plaatsen hebben de DTF-zegel (Destinació de Turisme Familiar of gezinsvriendelijke bestemming) van de Catalaanse overheid gekregen, een label dat aangeeft dat een bepaalde bestemming bijzonder geschikt is voor gezinnen met kinderen. In totaal zijn er zo’n dertig gecertificeerde bestemmingen, waarvan er een groot deel aan de kust liggen en een aantal in het binnenland zodat je met heel het gezin van de natuur en bergen kan genieten.

Beeld je in: de prachtige kleuren van de Middellandse Zee met de meest gedurfde contrasten, verborgen en tegelijk betoverende baaien, entertainment voor alle leeftijden en eten en wijnen die je altijd bij zullen blijven. Met andere woorden: de Costa Brava, een plek om te koesteren.

Platja d'Aro

Dankzij haar centrale ligging, is Platja d’Aro de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de Costa Brava. Castell-Platja d'Aro is een typische badplaats met de nadruk op familietoerisme. Strand, winkelen, activiteiten, cultuur en vermaak komen samen om een compleet aanbod te bieden dat niemand teleur zal stellen. Het waterpark Aquadiver en het avonturenpark Parc Aventura Costa Brava bijvoorbeeld zijn echte droombestemmingen voor kinderen. Vooral het avonturenpark is een echte must-do: het is erg groot en ligt in een prachtig dennenbos. 

Strand van Cala Cristus in Platja d'Aro
Cala Cristus. Platja d'Aro © Associació Campings Girona. Arxiu Imatges PTCBG

Nuttige adressen:

Parc Aventura Costa Brava: Bosc del Mas Candell Polígon 6 - 93-94 (17249 Platja d'Aro) +34 697764194

Sant Antoni De Calonge en Palamós

Palamós werd gebouwd aan de haven. Dit vissersdorpje leeft dan ook nog steeds van de commerciële, visserij en de toeristische activiteit die de haven meebrengt. Maar deze plek heeft meer te bieden: er zijn megalithische monumenten, een Iberische site, het oude stadscentrum, en de adembenemende uitzichten vanop de Gavarres bergen over de Costa Brava.

Palamós is gekend om het vissen op gamba’s: vlak voor het dorp bevindt zich een onderzeese kloof van 2000 meter diep. Dit is waar de beroemde felrode garnalen gedijen. Zij mogen alleen in dat gebied worden gevangen en de vangst wordt onderworpen aan strenge regels om het voortbestaan van de soort te garanderen. Elke dag vindt in de haven de visveiling plaats, van 16.00 tot 18.00 uur. Uiteraard is het alleen voor restauranthouders en visverkopers, maar vanaf een balkon kan je meekijken met een gids die je uitleg verschaft. Wist je bijvoorbeeld dat de prijs daalt en niet stijgt? Een zeer interessante ervaring die zelfs kinderen weet te boeien. En als kers op de taart kan je nog een bezoek brengen aan de nabijgelegen vismarkt en de wondere wereld van het Maritiem Museum.

Verse gamba's uit Palamós
Gambas uit Palamós © Sherry Ott. Arxiu Imatges PTCBG

Sant Pere Pescador

Sant Pere Pescador ligt aan de oever van de Fluvià rivier - en is niet ver van het natuurreservaat Aiguamolls de l'Empordà; het heeft een mooi, ondiep strand met fijn zand en bijna zeven kilometer onberispelijke duinen. Maar het is vooral de kajaktocht op de rivier die de kinderen zal warm maken. Na enkele peddellessen ga je samen met een gids het natuurreservaat Illa d’en Caramany in. De gidsen kennen de streek uit hun duim, imiteren het gezang van plaatselijke vogels, tonen verborgen nesten en holen en vertellen over de wonderen van de streek. Een leerrijke kajaktocht dus. Er zijn geen hotels in dit gebied, alleen campings, om de natuur die hier leeft en bloeit volledig in stand te houden.

Voor de lunch kan je terecht bij Mas Gusò, een prachtige boerderij.

Kayakken en vogelspotten in natuurpark Aiguamolls d'Empordà
Aiguamolls de l'Empordà © Dani Salvà. Arxiu Imatges PTCBG

Nuttige adressen:

Club Nàutic de Sant Pere Pescador: Passeig Marítim, 4 (17490 Llançà) +34 627 433 332

Lloret de Mar

Lloret de Mar is de ideale plek om je kindvriendelijke reis te hervatten. Het strand van Santa Cristina behoort tot één van de mooiste stranden van de Costa Brava. Een Caraïbische zee, goudkleurig zand en prachtige zonsopgangen, wat moet je nog meer hebben?

Behalve Santa Cristina zijn er nog andere stranden die je niet mag missen: Platja de Fenals, gelegen in een prachtige baai die het strand beschermt tegen de wind; Sa Caleta, een ontmoetingsplaats voor vissers, te herkennen aan de eeuwige afdruk die de boten op het zand achterlaten; Cala Boadella, een bevoorrechte plaats met een ongerepte charme; en Cala Treumal, rechts van Santa Cristina, dat een wilder landschap presenteert met golven om ‘u’ tegen te zeggen.

Avonturiers mogen een snorkelsessie bij Platja de Lloret onder begeleiding van een gids zeker niet missen. Ervaren en goed geïnformeerde gidsen leiden je er over de zeebodem van Lloret en leren je duizend-en-één dingen over de dieren- en plantensoorten die hier leven. Alles wat je nodig hebt om te duiken (duikpak, vinnen, masker en snorkel) wordt je ter plaatse door Casa del Mar ter beschikking gesteld.

‘s Avonds is het gemakkelijk om te verdwalen tussen de winkeltjes en straatjes van de oude stad. Een verplichte stop is Ristorante La Campana, een unieke plek die erg populair is bij de plaatselijke bevolking vanwege hun kip aan het spit met frietjes. De tapas voorgerechten zijn daarnaast ook een must.

Het strand van Cala Treumal in Lloret de Mar
Cala Treumal. Lloret de Mar © Francesc Tur. Arxiu Imatges PTCBG

Nuttige adressen:

Snorkelen: Casa del Mar Xatrac - c/Pius Font i Quer, s/n (17310 Lloret de Mar)

Restaurant La Campana: Carrer de l'Areny, 39 (17310 Lloret de Mar)

La Vall d'e Bas en de streek van La Garrotxa

Na al dat gezon en gezee, is het tijd voor iets anders: cordilleras, weiden, bossen, eindeloze graanvlakten en pittoreske dorpjes in het hart van het vulkanische gebied van La Garrotxa. Er zijn acht kleine dorpjes in totaal waarvan Els Hostalets d’en Bas ideaal is als uitvalsbasis voor een gezinsvakantie. Els Hostalets d'en Bas is ontstaan uit een herberg gelegen aan de oude koninklijke weg van Olot naar Vic. Een écht ansichtkaartdorpje, met zijn karakteristieke plein en geraniums hangend aan de balkons.

Typische huisjes in Hostalets d’en Bas
Hostalets d’en Bas © Maria Geli – Pilar Planagumà. Arxiu Imatges PTCBG

Niet ver daarvandaan ligt een ander klein hooggelegen dorpje - Sant Privat d'en Bas: een handvol huizen, geplaveide straatjes en de schattigste kruidenierswinkel ooit! Wat salami en kaas en je improviseert zo een echte lokale snack, op te eten in de schaduw van de enige kerk in het dorp, er recht tegenover.

Neem tussen de dorpjes door gerust wat kleine omwegen door de bossen en onverharde paden. Want zoals vaak gebeurt wanneer je je kaarten en navigators achterlaat, begint de magie pas echt. Naast verdwalen in de bossen kan je in deze streek ook boerderijen bezoeken, uitstapjes maken met een treintje of watervallen spotten.

Een echte aanrader hier is een ezeltocht in het Pedra Tosc Park, met de gidsen van Rucs i Someres, een bedrijf opgericht door twee boeren met meer dan tachtig ezels! Deze ezels behoren tot de weinige inheemse rassen die in Catalonië terug te vinden zijn en wordt al vele jaren gebruikt voor bosbouw, landbouw en voor de verbetering van andere rassen, dankzij hun energieke karakter en hun volgzame temperament.

Ezel en uitzicht op de vallei van Vall d'en Bas in La Garrotxa

Slapen kan je in Val d'en Bas bij Bosquet, een kleine en gezellige 18e-eeuwse boerderij die wordt gerund door Laura, een uitstekende kok en zeer lieve gastvrouw, en haar man, een doorgewinterde kenner van de streek en een expert op motorgebied. Het huis is omgeven door bossen en verzorgde groene weiden, onder de imposante verticale wanden van het Puigsacalmassief. Het ontbijt is niet te missen, met ongelooflijke zelfgemaakte taarten en gebak!

Nuttige adressen:

El Bosquet: s/n (17178 Puigpardines) - 651 923 124

Rucs i Someres SC Ctra. d'Olot a les Preses - Can Massot 17178

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience