De mooiste meren van Catalonië

De mooiste meren van Catalonië

Op warme dagen zijn er in Catalonië verschillende manieren om af te koelen. Je kan kiezen voor één van de vele stranden langs de Middellandse Zee of je kiest voor een verfrissend meer in het binnenland. Het grote voordeel van de koele binnenwateren is dat ze minder druk bezocht zijn dan de kust. Daarnaast zijn er de geweldige natuurlandschappen rondom, die uitnodigen tot wandelen, picknicken en fietsen. Ontdek ze hieronder samen met ons!

1. Estany Negre

Dit prachtige bergmeer ligt in het nationale park Aigüestortes i Estany de San Maurici, in het hart van de Catalaanse Pyreneeën. Het meer kan alleen te voet worden bereikt via een matig lastige wandelroute die begint bij de parkeerplaats van het stuwmeer Estany de Cavalls. In de buurt van Estany Negre, op een hoogte van 2.220 meter, ligt de moderne berghut Refugi Ventosa i Calvell, die een geschikt uitgangspunt is voor verdere tochten in het nationale park.

Estany Negre © Servicios Editoriales Georama

2. Estany d'Amitges

Het is niet verwonderlijk dat we in het nationaal park Aigüestortes i Estany de San Maurici talrijke bergmeren aantreffen, per slot van rekening draagt het al het Catalaanse woord voor meer, "Estany", in zijn naam. In het hart van het park, omgeven door imposante bergtoppen, maakt het Estany d'Amitges deel uit van een van de meest spectaculaire merengebieden van Catalonië. Om bij het meer te komen, neem je best de ingang van Espot en volg je de bewegwijzerde wandelroute GR-1. Bij Estany d'Amitges bevindt zich een berghut met dezelfde naam. Het is een prima vertrekpunt voor verdere ontdekkingstochten door het nationale park.

Van Estany Amitges geniet je van spectaculaire uitzichten over de Catalaanse Pyreneeën © Sergi Boixader

3. Estanys de la Vall Fosca

Tegenwoordig is het moeilijk om je voor te stellen dat de groene bergen van de Pyreneeën tijdens de laatste ijstijd bedekt waren met een enorme ijskap. Maar gelukkig voor ons, heeft het mengsel van granietsteen en ijs een bijzonder spectaculair landschap achtergelaten. Na het smelten van het ijs bleven er talrijke gletsjermeren over, die we nu steeds weer tegenkomen tijdens wandeltochten door de Pyreneeën. Een van de mooiste plaatsen is het merenlandschap in de Vall de Fosca (de donkere vallei) in het Nationaal Park Augüestortes i Estany de San Maurici.

De gemakkelijkste manier om de vallei te bereiken is met de kabelbaan Vall de Fosca. Hiervoor ga je naar het stuwmeer van Sallente waar zich het dalstation bevindt. De historische kabelbaan klimt ruim 450 meter in 14 minuten. Eenmaal op de top kan je verschillende wandelroutes kiezen die naar de 32(!) meren in de regio leiden. Tot de populairste routes behoren de gematigde Carrilet-route langs een voormalige spoorlijn en de meerdaagse "Carros de foc"-route.

Wandelen langs de Carrilet-route van la Vall Fosca © INMEDIA SOLUTIONS S.L

4. Estany de Montcortès

Het Estany de Montcortès is een natuurreservaat en een populaire bestemming voor gezinnen. Het is gelegen tussen de dorpen Senterada en Gerri de la Sal in de Pallars Sobirà streek. Op een hoogte van 1.000 meter is deze plek, die wordt gekenmerkt door eikenbossen en rietvelden, een belangrijk toevluchtsoord voor vogels en kleinere zoogdieren. Het Estany de Montcortès is ook een van de weinige meren in Catalonië dat geen gletsjermeer is maar een karstmeer. Dit betekent dat het wordt gevoed door ondergrondse bronnen of regenwater dat dankzij de ondoordringbare bodemlaag niet zo snel kan wegvloeien.

Estany de Montcortès © Oriol Clavera

5. Estany de Malniu

Zwarte dennenbossen en imposante bergtoppen weerspiegeld in het sprankelende water van het bergmeer. Als je de korte wandeling van de Malniu berghut naar Estany de Malniu maakt, zal je dit prachtige uitzicht bijna zeker helemaal voor jezelf hebben. De wandeling duurt slechts zo’n 25 minuten. In het begin gaat het nog steil omhoog, maar het pad wordt al snel wat vlakker en dus minder moeilijk. Estany de Malniu ligt in de Cerdanya streek in de Pyreneeën op een hoogte van 2.550 meter. Het volgende dorp is Meranges, een klein bergdorpje met rustieke charme en middeleeuwse architectuur.

Estany de Malniu
Estany de Malniu © Servicios Editoriales Georama

6. Estany d'Ivars

Het meer van Ivars vormt een fascinerend ecosysteem in de vruchtbare vlakte van de Terres de Lleida. Maar dat was niet altijd zo. Het meer werd in 1951 drooggelegd en pas meer dan 50 jaar later besloot de plaatselijke overheid het weer in de natuur te herstellen - tot groot genoegen van talrijke vogelsoorten en de plaatselijke bevolking. Je kan rondom het meer wandelen of fietsen op het goed onderhouden, ongeveer 6 km lange pad. Bij het informatiepunt aan het meer kunnen er fietsen en verrekijkers gehuurd worden om vogels te spotten.

Estany d'Ivars © Sergi Boixader

7. Estany de Banyoles

Een wandeling rond het meer van Banyoles is een geweldige manier om meer te leren over de geschiedenis van de streek. Het meer ligt op slechts 35 minuten van Girona. Het mooie gelijknamige dorp Banyoles grenst eraan in het zuiden en de groene heuvels van de pre-Pyreneeën bieden een prachtig panorama in het noorden. Bijzonder populaire kiekjes zijn de historische vissershuisjes, de "pesqueres", die rond het meer te vinden zijn. Ze dateren uit de 19de en 20ste eeuw. Een ander hoogtepunt is het Parc de la Draga. Dit maakt deel uit van het archeologisch museum van Banyoles. Pas in 1990 werden aan de oevers van het meer van Banyoles de overblijfselen gevonden van de belangrijke neolithische waternederzetting, die vandaag kan worden bezocht.

Tijdens een bezoek aan dit meer kan je regelmatig roeiers aanschouwen. Sinds de Olympische Spelen van 1992, die in Barcelona werden gehouden, is het Estany de Banyoles namelijk een populair trainingskamp geworden voor roeiteams uit de hele wereld.

Historisch vissershuisje op Estany Banyoles @ Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya

Header foto: Estany de Banyoles © Juan Carlos Mestre Camacho

Catalunya Experience

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience