De mooiste landschappen van Catalonië: Deel I

De mooiste landschappen van Catalonië: Deel I

In dit nieuwe artikel neemt L'œil d'Eos – twee franse fotografen en videomakers – ons mee op ontdekking langs de mooiste landschappen van Catalonië.

1. Het natuurpark Cap de Creus

Uitzicht vanuit het natuurpark Cap de Creus
Uitzicht vanuit het natuurpark Cap de Creus © L'œil d'Eos

Het natuurpark Cap de Creus, en in het bijzonder het gedeelte Paratge de Tudela, is zonder twijfel een van de mooiste gebieden van Catalonië. Hier zie je met eigen ogen hoe de natuur haar plaats weer opeist nadat het Club Med-complex dat er ooit stond, in 2007 werd afgebroken.

Sinds het beschermd werd als natuurpark is Cap de Creus langzamerhand weer een ongerept stuk natuur geworden. Het park is alleen toegankelijk tijdens de openingsuren en het is niet op alle stranden toegestaan om te zwemmen. Op die manier wil men dit pareltje aan de Costa Brava beschermen en in stand houden.

natuurpark Cap de Creus
Het natuurpark Cap de Creus © L'œil d'Eos

2. Het Montserrat-massief

Het Montserrat-massief is makkelijk te herkennen aan zijn grillige bergtoppen. Het gebergte staat vooral bekend om zijn indrukwekkende klooster, dat tussen de steile pieken verscholen ligt.

Je kunt Montserrat-massief te voet verkennen, een fietstocht maken door de bergen of een bezoek brengen aan het klooster met zijn bijzondere architectuur.

Gezien de ligging op amper 60 kilometer van Barcelona is het massief ideaal voor een daguitstap vanuit de Catalaanse hoofdstad.

De grillige toppen van het Montserrat-massief
De grillige toppen van het Montserrat-massief © L'œil d'Eos

3. Het massief van Pedraforca

Dankzij zijn unieke vorm is de Pedraforca een van de meest iconische bergen van Catalonië. Hij werd uitgeroepen tot nationaal natuurlijk erfgoed en verdient vanzelfsprekend een plaats in onze lijst met mooiste landschappen van Catalonië.  

Het massief van Pedraforca maakt deel uit van het natuurpark van Cadi-Moixeró en bevindt zich op 1 uur en 50 minuten rijden ten noorden van Barcelona. De berg ligt in de Prepyreneeën en heeft een hoogte van 2506 meter. Een must-do voor liefhebbers van de bergen en outdooractiviteiten zoals trekking en alpinisme.

Het massief van Pedraforca
Het massief van Pedraforca © L'œil d'Eos

4. De vulkanen van La Garrotxa

De volgende bestemming op onze lijst wordt nog niet overspoeld door toeristen en is het meer dan waard om even het binnenland in te trekken: het vulkanisch gebied van La Garrotxa.

In het park zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld, die je langs vulkanen leiden zoals de Croscat en de krater van de Montsacopa. Een absolute aanrader voor wie de platgetreden paden van Catalonië wil verlaten en van prachtige landschappen houdt.

5. De kloof van Mont-rebei

Of in het Catalaans: de Congost de Mont-rebei. Dankzij de spectaculaire kloof, het azuurblauwe water, het adembenemende uitzicht en de verticale wanden met hoogtes tot 500 meter hoort deze plek zonder twijfel thuis in onze lijst met mooiste Catalaanse landschappen. De Congost de Mont-rebei ligt in het hart van een domein van meer dan 600 hectare. Je kunt de kloof te voet verkennen (als je geen hoogtevrees hebt, tenminste!) of per kajak.

de Congost de Mont-rebei
Links: Zicht op de Congost de Mont-rebei - Midden: De kloof van Congost de Mont-rebei - Rechts: De Congost de Mont-rebei tussen de velden © L'œil d'Eos

6. Natuurpark Alt Pirineu

Op de grens tussen Frankrijk en Spanje ligt het natuurpark Alt Pirineu, een van de grootste natuurgebieden van Catalonië. Met zijn vele bergtoppen, gehuchten en het grootste gletsjermeer van de Pyreneeën – het meer van Certascan – tref je in dit park enkele van de mooiste landschappen van Catalonië aan. In datzelfde park ligt ook de Pica d'Estats, de hoogste top van Catalonië.

Bovendien leven er tal van beschermde dieren- en plantensoorten,  die je kunt ontdekken op de verschillende wandelingen door het park. De bekendste route – en tevens een van de moeilijkste – is de Alta Ruta Pirenaica.

7. Val d'Aran

Achter deze mysterieuze naam gaat een ongerepte vallei schuil in het hooggebergte in het noordwesten van Catalonië. Val d'Aran is ruim 620 km² groot en wordt gekenmerkt door een sterke identiteit  met een eigen taal (het Aranees) en een lokale keuken met traditionele gerechten.

De vallei maakt ook deel uit van het Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici – daarover straks meer! –  en is in zekere zin de  toegangspoort tot het nationaal park.  

Je kunt er wandelen, op verkenning gaan, het erfgoed ontdekken en genieten van de lokale keuken.  

8. Nationaal Park Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici

Het Nationaal Park Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici is het enige nationaal park in Catalonië. De landschappen zijn van een zeldzame schoonheid en nodigen uit om even tot rust te komen en te genieten van de magnifieke natuur.  Het park is ruim 105 km² groot en telt meer dan 200 meren, maar ook tal van watervallen, rivieren en vijvers. Dankzij al dat water beschikt het park bovendien over een enorm rijke en diverse fauna en flora. 

Een van de bekendste meren van het Nationaal Park Aigüestortes is dat van Sant Maurici. Het ligt aan de voet van Els Encantats, de iconische bergen van Aigüestortes. Een beroemde wandeling in het park is de Circ de Colomèrs, een lusvormige tocht die je langs een groot aantal van de meren voert. In totaal lopen er 5 bewegwijzerde wandelroutes door de prachtige vlaktes en landschappen van het Nationaal Park Aiguëstortes. Kortom, dit is de ideale bestemming in Catalonië voor wandelaars en liefhebbers van outdooractiviteiten.  

Nationaal Park Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici
Nationaal Park Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici © Yann-Arthus Bertrand, foto uit het boek 'La Catalogne Vue du Ciel'

Originele tekst door Eloïse van L'Oeil d'Eos. Alle foto's in dit artikel (behalve die van het Nationaal Park Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici) zijn eigendom van L'Oeil d'Eos.
Neem een kijkje op hun website: https://loeildeos.com/

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience

Meer over Catalonië