De 5 mooiste wandelingen in Catalonië

De 5 mooiste wandelingen in Catalonië

Van de Pyreneeën, langs wijngaarden, tot de Mediterraanse zee: Catalonië is een paradijs voor wandelaars van alle niveaus! Verwondering en ontdekking schuilen achter elke bocht... Vertrek voorbereid: degelijke wandelschoenen en een gevulde waterfles zijn een absolute must. Onderstaande selectie van 5 prachtige Catalaanse wandelingen helpt je alvast… op weg!

1. Genieten langs de GR92 

Als je vaak wandelt, ben je vast bekend met de GR-routes. Deze langeafstandswandelpaden vind je terug over zowat heel West-Europa en werden traditioneel in het wit en rood gemarkeerd. Wanneer je de GR92 bewandelt, word je verwarmd door de zon en gedragen door de zeelucht van de Middellandse Zee. Het wandelpad van meer dan 500 km loopt langs de kust en is bijzonder goed gemarkeerd. Minder ervaren hiker? Dan kan je ervoor kiezen om slecht een etappe van de route te wanden. Onderweg zijn er tal van ontspanningsmogelijkheden: de beschermde natuurgebieden van de Costa Brava, oude ruïnes, de panorama’s vanuit het op een heuvel gelegen Pals, het historische verleden van Tarragona of baden in het kristalheldere water van Cambrils. Kortom langs deze GR-route zal je je niet snel vervelen. Een echte aanrader! 

Afstand: >500km
Moeilijkheidsgraad: Ervaren
Vertrekpunt: Portbou of Blanes
Een familie al wandelend langs de GR92
Roses © Oriol Clavera

2. De mythische Pedraforca, niet voor watjes

Een indrukwekkend bergmassief aan de poort van de Catalaanse Pyreneeën, met twee opvallende toppen, omgeven door pijnbomen en een thuis voor wilde fauna... Hier sta je oog in oog met de Pedraforca: een berg die de dorst naar avontuur aanwakkert voor vele wandelaars. Om het hoogste punt te bereiken, mag je rekenen op een wandeling van 5 uur, bedoeld dus voor een meer ervaren publiek. Eenmaal op de top is de beloning de moeite waard: een 360° uitzicht over de streek. Een zeer opwindende uitdaging!

Afstand: 9,5 km
Moeilijkheidsgraad: Gevorderd
Vertrekpunt: Mirador de Gresolet
Hoogtemeters: 944 m+
de berg Pedraforca
Pedroforca, © el Berguedà Rafel López Monné

3. De wonderbaarlijke Cisterciënzerroute

Als erfgoed en spiritualiteit je ding zijn, is de Cisterciënzer route iets voor jou! Deze lus verbindt de drie meest spectaculaire Cisterciënzer kloosters van Catalonië met elkaar: Santes Creus, Poblet en Vallbona de les Monges. Laat je door de audiogidsen en informatieve borden meevoeren op een reis door de feodale wereld, sprookjes en andere Catalaanse legendes. Op deze symbolische route heb je een afspraak met de geschiedenis, midden in een fabelachtige, natuurlijke omgeving.

Afstand: 103km (volgt de GR175)
Moeilijkheidsgraad: Ervaren
Hoogtemeters: 944m+
Het Poblet klooster op de Cisterciënzer route
Poblet © Adeline Gressin

4. In het hart van het Nationale Park van Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Het Nationaal Park van Aigüestortes i Estany de Sant Maurici is een ronduit heerlijke plek om te vertoeven. Als bezoeker voel je je hier erg klein tegenover de imposante natuur. Aigüestortes is een hooggebergte landschap met bergtoppen van meer dan 3000m en een rijke fauna en flora. Het water speelt hier een belangrijke rol, met bijna 200 bergmeren en ontelbaar veel riviertjes (aigüestortes betekent letterlijk kronkelende wateren). Er zijn talrijke (1-daagse of meerdaagse) wandelmogelijkheden, een klassieker is de 55 km lange Carros de Foc route die langs 9 berghutten loopt. Het is sterk aangeraden een gids te huren om de meest geschikte paden te nemen en zo alle geheimen te ontdekken. Auto’s zijn niet toegelaten in het park!

Afstand: Naar keuze
Moeilijkheidsgraad: Gevorderd
Vertrekpunt: Casa del Parc in Boí / Casa del Parc in Espot
Hoogtemeters: Naar keuze
Parc national d'Aïguestortes i san maurici
Parc Nacional d'Aïguestortes i San Maurici © my destination

5. De kloof van Mont-rebei 

Last van hoogtevrees? Dan pas je beter voor de Mont-rebei kloof… Deze indrukwekkende geologische formatie van 500 meter diep is adembenemend mooi en er valt heel wat te beleven. Wandel over de kronkelige paden, uitgehouwen uit de rotsen en laat onderweg al je zintuigen prikkelen. Op de bodem wacht helder turkoois water, ideaal voor een kajaktocht! 

Afstand: 10 km (5 km heen en 5 km terug)
Moeilijkheidsgraad: Toegankelijk
Vertrekpunt: Corçà (parkeren kan je aan La Pertusa)
Hoogtemeters: 390m
De kloof van Mont-rebei © Gregory Rohart
Catalunya logo

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience

Meer over Catalonië