Wandelroutes rondom Barcelona

Wandelroutes rondom Barcelona

Barcelona is een ontzettend populaire bestemming als citytrip, maar ook voor de (berg)wandelaar zijn er verrassend veel mooie wandelroutes te maken vlakbij deze miljoenenstad. Wil je dus een dag ontkomen aan de bruisende Catalaanse hoofdstad, lees dan verder in dit artikel voor enkele van de mooiste wandelroutes rondom Barcelona.

Direct vanuit de stad: Collserola

Kasteel van Torre Baró op een van de heuvels van Collserola © Edgar De Puy Fuentes

Wil je een eenvoudige wandeling door de natuur zonder direct de trein te hoeven nemen, dan kun je direct vanuit de stad Collserola ontdekken. Dit natuurgebied ligt direct ten westen van de stad en is prima met de metro en een stevige wandeling te bereiken. Een groot deel van het natuurgebied bestaat uit schaduwrijke bossen, waardoor het vooral ook in de zomer een ideale bestemming is om de hitte van de stad te ontvluchten en te genieten van een verfrissende bries en de stilte van de natuur.

Een groot voordeel van Collserola is dat er enorm veel wandelpaden zijn te vinden. Je zou denken dat je daardoor ook gemakkelijker kunt verdwalen, maar niets is minder waar: de meeste wandelpaden zijn voorzien van zeer duidelijke markeringen en bovendien heb je altijd bereik met je telefoon, Google maps kan je dus altijd de juiste richting wijzen. Een ander voordeel van dit natuurgebied is de aanwezigheid van veel waterbronnen, waardoor je vaak je waterfles kunt vullen met fris bronwater dat prima drinkbaar is.

Een mooi voorbeeld van een wandelroute van ongeveer 14 kilometer is die vanaf het metrostation Montbau naar het treinstation van Sant Cugat del Vallès. Tijdens deze route kom je onder andere langs de waterbronnen ‘Font de la Cabra’, ‘Font Groga’ en ‘Font de Sant Medir’ (met vlak daarbij de gelijknamige ‘Ermita de Sant Medir’ en een mooi oud aquaduct). Nadat je vervolgens nog hebt kunnen afkoelen bij ‘Can Borrell’, een van de twee stuwmeren van het natuurgebied, wandel je over een landweggetje naar Sant Cugat. Hier kun je vervolgens de trein nemen, terug naar het centrum van de stad.

Je kunt ook kiezen voor een route naar de stad toe, waarbij je ’s ochtends eerst de trein neemt naar bijvoorbeeld Cerdanyola del Vallès. Vanaf deze voorstad van Barcelona loopt er een prachtige wandelroute van ongeveer 13 kilometer naar het metrostation Mundet. De route is gelegen langs een groot aantal waterbronnen (fonts), maar ook langs een klein aquaduct en de ermita van ‘Santa Maria de les Feixes’. Na een flinke beklimming naar het hoogste punt van de route (‘Portell de Valldaura’), volgt een lange afdaling richting de bekende velodroom en de rondweg van Barcelona. Aangekomen bij metrostation Mundet kun je vervolgens de metro terug naar het centrum nemen.

Mediterraans natuurgebied aan de kust: Garraf-massief

Fietsen doorheen de wijngaarden van het natuurpark © Marc Castellet Puig

Volg je de kust van de Mediterraanse zee van Barcelona naar het zuiden, dan kom je al snel uit bij het Garraf-massief. Dit natuurpark bestaat uit een zeer gevarieerd landschap, met zeer herkenbare Mediterraanse flora en fauna. Er is vrij weinig schaduw omdat er meer struiken dan bomen zijn, waardoor een wandeling in de zomermaanden vraagt om een goed gevulde waterfles en beschermende hoed voor onderweg.

Dankzij de aanwezigheid van de spoorlijn direct langs de kust, kun je het Garraf-massief op verschillende manieren verkennen door van station naar station te lopen. Een mooie route van ongeveer 15 kilometer is die van het station Garraf richting het noordelijker gelegen station van Castelldefels. Een route die om een redelijke conditie vraagt, want je klimt direct vanaf het begin van zeeniveau naar het op ruim 500 meter gelegen Campgràs met de herkenbare bol van de Begues Radar. Onderweg maak je onder andere kennis met GR 92, de lange afstand wandelroute langs de Catalaanse kust, maar kun je ook een bezoek brengen aan ‘La Pleta’, een informatiecentrum dat je alles vertelt over de flora en fauna van het natuurpark. Wanneer je begint aan de afdaling richting het station van Castelldefels kun je in de verte het vliegveld en de stad Barcelona duidelijk zien liggen.

Sitges © Alhena Fábrica de Contenidos

Wil je een iets minder zware, maar niet minder mooie route door het Garraf-massief, dan kun je dat perfect combineren met een late lunch in Sitges. Deze route begint bij hetzelfde station Garraf, maar voert juist richting het zuiden, naar de bruisende kustplaats Sitges. Op deze route hoef je echter niet te stijgen tot boven de 500 meter, maar volg je de eerdergenoemde GR 92 via Castellet richting ‘Can Lluçà’. Hier maak je kennis met enkele van de vele wijngaarden van het natuurpark, terwijl je kunt genieten van spectaculaire uitzichten over de Mediterraanse kust. Vanaf de ‘Coll de la Fita’ daal je af naar Sitges waar je kunt kiezen voor een lunch in een van de vele restaurants die dit kustplaatsje te bieden heeft. Daarna neem je de trein vanaf Sitges weer terug naar Barcelona.

Andere mogelijkheden met de trein

Wandelroute naar de berg Montserrat © José Luis Rodríguez

Als je vanuit Barcelona de trein neemt naar een van de omliggende dorpen heb je ontzettende veel andere mogelijkheden om te wandelen. Neem bijvoorbeeld de trein naar El Masnou om naar Alella te wandelen en daarbij een van de vele bodega’s (wijngaarden) een lunch te combineren met een wijnproeverij. Of pak de lokale trein richting de adembenemende Montserrat-berg om daar jezelf te verbazen over de bijzondere pieken van dit natuurfenomeen en diens vele wandelpaden. Wil je juist een minder bekend gebied, kies dan voor de trein naar Sant Martí de Centelles . Wandel langs de indrukwekkende ‘Cingles de Bertí’, rood-gele kliffen die bijna buitenaards lijken met als kers op de taart de ruïnes van het eeuwenoude kasteel van Sant Martí, voordat je vanuit het dorpje Centelles de trein weer terug naar Barcelona neemt.

Main and thumbnail image © Gemma Miralda Escudé

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience