Wandelen naar de mooiste uitzichtpunten van Catalonië

Wandelen naar de mooiste uitzichtpunten van Catalonië

Voor een mooi uitzicht hoef je niet altijd een fikse klimpartij te maken. In Catalonië zijn er veel wandelroutes die je gemakkelijk in een (halve) dag kunt doen, met als letterlijke hoogtepunt vaak een adembenemend uitzicht op het landschap voor je. In dit artikel laten we je kennismaken met drie verschillende wandelroutes naar enkele van de mooiste uitzichtpunten van Catalonië. Elke route is geschikt voor het hele gezin en mensen zonder veel bergwandelervaring.

De Ebro-delta in een kader: La Foradada de Montsià

De versterkte rots van Montsià, met het beste uitzicht op de monding van de rivier de Ebro
De versterkte rots van Montsià, met het beste uitzicht op de monding van de rivier de Ebro © David Marfil Raurell

Daar waar de Ebro-rivier in de Middellandse zee stroomt heeft zich een uniek natuurgebied gevormd. De Ebro-delta is een paradijs voor vogelliefhebbers en fietsers, maar biedt ook voor wandelaars een bijzondere ervaring. Vooral als je besluit om de delta van op afstand te bekijken om zo zijn majestueuze gebogen vorm te kunnen aanschouwen. En de beste plek om dat te doen is door de ‘Foradada de Montsià’, in de gelijknamige ‘Serra de Montsià’. Gelegen op een hoogte van 685 meter, vormt deze door weer en wind geërodeerde opening in de rotswand het ideale kader om de vorm van de Ebro-delta in zijn volledigheid te bewonderen.

De wandelroute begint bij de ‘Àrea Recreativa de la Mundana’, iets ten noordwesten van Sant Carles de la Ràpita. Hier kan de auto worden geparkeerd en tonen informatieve borden de weg richting La Foradada. Daarbij kun je kiezen om via de zuidkant van de bergwand in ongeveer een uur direct naar La Foradada te wandelen, of juist de iets langere route via de ‘Àrea Recreativa del Bosc del Burgar’ te nemen, zodat je onderweg ook direct de ‘Cova del Tendo’ (grot), de ‘Quatre Mollons’ (4 kleine pieken) en de ‘Cova del Llop’ (de grot van de wolf) kunt bezoeken. Bij de ‘Àrea Recreativa del Bosc del Burgar’ kun je zo bovendien de waterfles vullen met verfrissend water uit de Burgar-bron. De route is overigens makkelijk te volgen, omdat hij voor een groot deel de wit-rode markeringen van de GR 92 volgt.

Mirador del Pla de Llet: spectaculair uitzicht op de Serra del Cadí

Uitzicht op de Sierra de Cadí vanuit de stad Querforadat © Servicios Editoriales Georama

De noordwand van de ‘Serra del Cadí’ is even dramatisch als nagenoeg ontoegankelijk. Er lopen slechts een paar wandelpaden langs deze steile bergwand omhoog. En zeker in de winter is het een gebied dat enkel met stijgijzers en veel ervaring dient te worden betreden. Daarom is het wel zo prettig dat er precies aan de andere kant van de brede Cerdanya-vallei een route loopt die juist het tegenovergestelde is: prima toegankelijk voor de (berg)wandelaar, zelfs in de winter als je van sneeuwschoenwandelen houdt. Het andere grote pluspunt van de route die naar de ‘Mirador del Pla de Llet’ (uitzichtpunt van de Llet-vlakte) voert is het feit dat je vanaf het hoogste punt van de route een uitzicht hebt op de gehele noordwand van de indrukwekkende ‘Serra del Cadí’.

De wandelroute naar de ‘Mirador del Pla de Llet’ begint bij het langlaufstation van Aransa, waar je gemakkelijk een plekje kunt vinden om de auto te parkeren. Het traject zelf is een goed gemarkeerd parcours dat speciaal is uitgezet voor sneeuwschoenwandelaars, met rode markeringen op de bomen. Gaandeweg en al wandelend door het bos, krijg je steeds een klein beetje meer te zien van de steile donkergrijze wanden van de ‘Serra del Cadí’ die aan de andere kant van de vallei ligt. De bomen van het bos zorgen in de zomer voor de nodige schaduw, terwijl ze in de winter zorgen dat de sneeuw langer blijft liggen en de route dan dus goed op sneeuwschoenen is te bewandelen. Met eindpunt gelegen op 2145 meter hoogte, krijg je een prachtig uitzicht te zien.  Als je tijdens het wandelen niet al te veel lawaai maakt, is de kans vrij groot dat je tijdens de route ook berggems zult zien.

Capolatell: pijnlijk mooi uitzicht vanuit een gevangenis

Uitzicht van Busa © Òscar Rodbag

De ‘Pla de Busa’ is een hoogvlakte met enorm veel wandelmogelijkheden. Toch is het gebied vrij onbekend onder wandelaars, misschien wel omdat er geen grote toegangswegen naar dit natuurgebied zijn. Dat maakt de rit naar het startpunt van deze wandelroute, de parkeerplaats van ‘Pla de la Bassa’, echter de moeite waard. Het gebied ligt iets ten noordoosten van de stad Solsona. Vanaf de parkeerplaats wandel je eerst nog een stukje naar beneden, maar al snel voert het pad je omhoog richting het noordwesten, waarbij de ‘Mirador de la Creu del Capolat’ het eerste doel van de dag is. Vanaf dit uitzichtpunt heb je een weids uitzicht op de Cardener-vallei, met in de verte het skigebied van ‘Port del Comte’ en daarvoor het mooie dorpje Sant Llorenç de Morunys.

Het wandelpad loopt vervolgens nog verder door naar het westen, tot het punt waar je een smalle hangbrug moet oversteken om tot het meest westelijke punt te komen: de Capolatell of ook wel ‘Presó de Busa’ (gevangenis van Busa). Aan het begin van de 19e eeuw werd dit deel van de berg gebruikt als gevangenis. Het is bijna pijnlijk om je voor te stellen wat voor schitterend uitzicht de gevangenen hadden, terwijl ze er nauwelijks van konden genieten. Vandaag de dag is het echter een perfecte plek voor een picknick, waarbij je ogen te kort komt dankzij het adembenemende uitzicht en de gieren die soms langs vliegen.

Liefhebbers die nog energie over hebben op de terugweg naar de auto, kunnen er nog voor kiezen om ook de top van de Cogul (1526 meter) te beklimmen. Dit vergt wel een dosis doorzettingsvermogen, want er moeten nog redelijk wat extra hoogtemeters gemaakt worden om het hoogste punt te bereiken. Het uitzicht doet de inspanning echter snel vergeten, voordat je via een gemakkelijk te volgen wandelpad weer richting de auto terugkeert.

Main and thumbnail image © Miguel Raurich

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience