Street art hotspot Penelles

Street art hotspot Penelles

Street art is geen nieuw fenomeen. Dankzij plaatsen als Berlijn, Valparaíso in Chili of het Wynwood District in Miami is streetart tegenwoordig ultratrendy en exclusief. In Spanje moet je voor streetart in Penelles zijn, een rustig dorpje met 500 inwoners in de provincie Lleida, in het binnenland van Catalonië. "Penelles telt meer graffitiwerken dan straten!", lacht Eloi Bergós, de burgemeester van het dorp.

Muurschildering door Creaero © Santi Iglesias

Het is onder andere dankzij hem dat het dorp de afgelopen jaren een complete metamorfose onderging. Omdat zijn gemeente leegliep bij gebrek aan economische activiteit, besloot de burgemeester in 2016 om Penelles nieuw leven in te blazen door een streetartfestival te organiseren: het Gargar Festival. De naam 'Gargar' komt trouwens van 'Ganga', een plaatselijke vogelsoort die met uitsterven wordt bedreigd. Doel van het festival? De gemeente opfleuren, kunst toegankelijk maken voor iedereen en een nieuwe vorm van artistieke expressie in de kijker zetten.

Alice inWonderland door Zeso W & Bkfoxx © Santi Iglesias

Collectief enthousiasme

Het Gargar Festival vindt jaarlijks plaats in mei en wordt mee mogelijk gemaakt door de inwoners van het dorp, die de artiesten onderdak bieden in ruil voor een kunstwerk. Kunstenaars uit heel de wereld zakken af naar Penelles om het dorp te transformeren tot een openluchtgalerij en lege muren een tweede leven te geven. Daarbij worden ook inwoners in de bloemetjes gezet, zoals de bekende dorpsfiguur Tato, die nu vereeuwigd is als muurschildering.

Dankzij het festival is Penelles erin geslaagd om meer bewoners en toeristen aan te trekken. Na zes edities telt het dorp ondertussen een honderdtal werken. Ook andere gemeenten in Lleida volgden al het voorbeeld van Penelles, waaronder Tàrrega, Ivars d'Urgell en Torrefarrera.

El Tato door Matias Mata © Ajuntament de Penelles

Hoe kom je in Penelles?

Met de auto:

Vanuit Barcelona: 1,40 uur –neem de A2 tot Tàrrega en vervolgens de C53

Vanuit Lleida: 35 minuten – neemde C12 tot Balaguer en vervolgens de C53

Bezienswaardigheden in de omgeving:

Bezoek aan wijndomein Castell del Remei (op 10 minuten) 

Wandeling rond l’Estany d'Ivars (op 15 minuten)

Culturele uitstap in Balaguer (op 15 minuten)

Coverfoto: Muurschildering door Harry James © Santi Iglesias

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience