Scubadiving aan de Costa Brava

Scubadiving aan de Costa Brava

Wanneer iemand het heeft over duiken, wordt er steevast gedacht aan tropische bestemmingen zoals Thailand, Bonaire of  Egypte. Maar wist je dat je voor je volgende duikavontuur helemaal niet zo ver moet?

Impressionante kliffen die een natuurlijke grens vormen tussen land en zee. Talloze onderwatergrotten en hoeken waar het krioelt van het leven, beschermde natuurreservaten die bewoond worden door 25 jaar oude groupers, gezonken scheepswrakken en prachtige spelonken. Welkom aan de Costa Brava onder zeeniveau!

L’Estartit als vaste uitvalsbasis

Baai van L'Estartit
Baai van L'Estartit © Michael Annert / Soms Ook Heimwee
L'Estartit
Links: Badplaats van L'Estartit - Rechts: Uitzicht op de baai van L'Estartit © Michael Annert / Soms Ook Heimwee

L’Estartit is een kleine badplaats aan de Costa Brava en telt zo’n 3.500 inwoners. L’Estartit zelf is de thuishaven van verschillende duikscholen die programma’s aanbieden voor alle niveau’s. Even buiten de stadsgrenzen vind je er nog veel meer. In totaal zijn meer dan 30 scholen gevestigd in en rond l’Estartit. Dit in combinatie met brede stranden, ruige kustlijnen en tal van andere activiteiten, maakt van l’Estartit de ideale uitvalsbasis voor jouw volgende duikavontuur!

Duiken aan de Costa Brava, fauna en flora

Wat kan je verwachten wanneer je gaat duiken aan de Costa Brava? Dit gebied ligt aan de Middellandse zee en heeft verrassend veel leven. Eens ondergedompeld kom je zeker en vast barracuda’s, murenen, enkele soorten roggen en grote groupers tegen. Met een beetje geluk spot je dolfijnen of zelfs een gigantische maanvis. Die laatste zijn echter heel zeldzaam!

Naast de vele soorten vissen vind je er ook zachte koralen, kolonies van rode koralen en zeeslakjes in alle kleuren denkbaar.

Maar daar stopt het uiteraard niet. Verken grote onderwatergrotten, gezonken schepen en natuurlijke parken.

We kunnen deze lijst enorm lang maken maar uiteindelijk is het leuker om alles zelf te gaan ontdekken.

Wanneer zijn de condities op z’n best?

Het duikseizoen aan de Costa Brava loopt van april tot ongeveer september. In oktober is het zeker nog mogelijk om mooie duiken te doen, maar dan kan het weer al eens omslagen wat een rechtstreeks effect heeft op het water en de zichtbaarheid.

De zomermaanden zijn de drukste maanden hier. Zorg dat je tijdig reserveert. Al zal je aan de Costa Brava, met z’n 40 boten, altijd wel ergens een plekje vinden om te duiken.

Diepzeeduiken in l'Estartit aan de Costa Brava
Diepzeeduiken in l'Estartit aan de Costa Brava © Michael Annert / Soms Ook Heimwee

De beste divespots aan de Costa Brava

Je vindt meer dan 100 duikspots aan de Costa Brava. Keuze zat dus. Hier zijn enkele spots die alvast de moeite zijn om eens te bekijken:

Boreas

De ‘Boreas’ is een oorlogsschip uit de tweede wereld oorlog dat in 1989 tot zinken werd gebracht voor duikoefeningen. Er kunnen duiken gemaakt worden van 20m tot 30m. Een PADI Advanced (of gelijkwaardig) is dus vereist om hier te mogen en kunnen duiken. Op 18m is er weinig zichtbaar van het wrak.

Je vindt hier onder andere grote populaties zeepaling, zeebrasem en zeebaars.

De ‘Boreras’ ligt op 1 á 2 kilometer buiten de haven van Palamós.

Ullastres

Deze formatie bestaat uit 3 onderwaterbergen. De duik start op 8m diepte en bevat onder andere hellingen, inhammen en smalle doorgangen. Ullastres is beginnersvriendelijk wat wil zeggen dat ook PADI open waters (of gelijkaardig) hier kunnen duiken

De typische bewoners van Ullastres zijn groupers, schorpioenvissen, murenen en zachte koralen.

Ullastres bevindt zich op 2 km van de haven van Llafranc.

Canons de Tamariu

Dit zijn drie prachtige onderwaterkanalen die zich bijna parallel uitstrekken en bedekt zijn met rode en gele koralen. Deze duikplek gaat van 8m tot 40m diep en is niet geschikt voor beginners.

Je komt hier onder andere groupers, kreeften en scholen barracuda’s tegen. Als je gelukt hebt kan je hier ook roggen en maanvissen spotten.

De Canons de Tamariu ligt ten Noorden van Furió d’Aigua Xelida.

Furió Fito

Furió Fito is een imposante onderwaterberg waarvan de steile wanden zijn bedekt met kleurrijk koraal en talloze spleten die krioelen van groupers, murenen en verschillende soorten kreeften zoals de langoest. Het is hier ook mogelijk om maanvissen en scholen barracuda’s tegen te komen.

Deze duik begint op 14m en gaat tot 40m diep. Furió Fito is meer geschikt voor ervaren duikers.

Je vindt deze plek ten noorden van Cap de Begur.

La Vaca

Een andere, beginnersvriendelijke duik, is La Vaca. Deze bekende duikplek is gelegen in het natuurreservaat ‘Illes Medes’ en is onmiskenbaar vanwege zijn brede en goed verlichte openingen, bedekt met spectaculaire koralen. Er is hier geen gebrek aan zeeleven. Ontdek zeebrasems en kleurrijke naaktslakken in overvloed!

La Vaca is deel van het natuurreservaat ‘Illes Medes’ gelegen voor de kust van l’Estartit.

De Medes-eilanden die boven water uitsteken
De Medes-eilanden die boven water uitsteken © Michael Annert / Soms Ook Heimwee

Bau del cap Trencat

Dit is het verlengde van Cap Trencat. Deze brede uitbreiding vol doorgangen, hoekjes en spleten, herbergt een oneindig aantal verschillende soorten zeeleven. Hierdoor is het een unieke duikplek die zich aanpast aan alle niveau’s.

De duik begint op 12m en kan tot 40m diep gaan.

Deze plek ligt in het natuurpark ‘Cap de Creus’ bij Roses.

Enkele duikscholen uitgelicht

De Costa Brava huist 39 duikscholen in totaal die verspreid liggen tussen Blanes en Portbou. Met andere woorden keuze zat.

Hier zijn alvast enkele dive centers die wij hebben uitgeprobeerd. Stuk voor stuk parels aan de kust.

Poseidon Diving

Deze duikclub is gelegen in Calella de Palafrugell, een kustdorpje op zo’n half uurtje van l’Estartit.

Poseidon is één van de oudste duikscholen aan de Costa Brava met meer dan 50 jaar ervaring. Je vindt hier authenticiteit en rust terug.

Wist je dat? De compressor van Poseidon is al meer dan 100 jaar oud maar loopt nog steeds zonder problemen. Van een oldtimer gesproken!

El Rei del Mar

‘El Rei del Mar’ is een familiebedrijf in l’Estartit. Door hun ligging is het de perfecte uitvalsbasis om te duiken in ‘Illes Medes’, ‘Montgrí’ en ‘Baix Ter’.

Euro Divers

Euro Divers is een school gelegen in Roses en wordt uitgebaat door Jan, een sympathieke Belg. Euro Divers heeft verschillende scholen over de hele wereld.

Links: Poseidon Diving in Calella de Palafrugell - Rechts: Euro Divers, een duikschool in Roses © Michael Annert / Soms Ook Heimwee

De Costa Brava als volgende duikbestemming?

Nu de energie -en gas prijzen het dak uit swingen (en dan spreken we nog niet over de vliegtuigtickets), wordt duiken dichtbij huis nòg interessanter.

De Costa Brava en zijn prachtige kustlijnen zijn misschien het ideale decor voor jouw volgend duikavontuur.

De regio heeft meer dan 50 jaar ervaring, ongelofelijke fauna en flora en een duikseizoen dat loopt van april tot september (als weer het toelaat, zelfs tot oktober).

Wij zijn alvast overtuigd!

Duikers langs de Costa Brava
Duikers langs de Costa Brava © Michael Annert / Soms Ook Heimwee

Header foto © Michael Annert / Soms Ook Heimwee

Soms Ook Heimwee

Ik ben Michiel, fotograaf en occasionele blogger voor Soms Ook Heimwee. Altijd op zoek naar nieuwe avonturen en prachtige composities. Soms Ook Heimwee is er voor de kleine avonturiers en voor wie als eens graag een reisverhaal leest. Een verhalende blog met een persoonlijke touch en kwalitatieve fotografie.

@michielannaert & @somsookheimwee