Ontdek Montserrat: volg deze prachtige wandelroutes

Ontdek Montserrat: volg deze prachtige wandelroutes

Wil je een bezoek aan Barcelona graag combineren met een paar spectaculaire wandelingen, dan kun je niet om de wereldberoemde Montserrat heen. Deze emblematische berg is vanaf Barcelona perfect met het openbaar vervoer te bereiken en biedt zowel de beginnende als de gevorderde bergwandelaar een enorme variatie aan wandeltochten. Daarom vind je in dit artikel een overzicht van enkele van de mooiste wandelroutes om de Montserrat te verkennen.

Klooster van Montserrat
Klooster van Montserrat © Yurina Photo

Montserrat, de heilige berg van Catalonië

De berg Montserrat ligt op ongeveer 50 kilometer van Barcelona en is niet alleen wereldberoemd vanwege zijn bijzondere gekartelde vorm, maar ook vanwege het klooster dat door velen als bedevaartsoord wordt gezien dankzij de beeltenis van de Maagd Maria die er te bezichtigen is. De grillige vorm van Montserrat maakt de berg perfect voor verschillende wandeltochten met prachtige uitzichten. Ook sportklimmers hebben de berg ontdekt en hebben talloze uitdagende klimroutes uitgezet.

Sant Jeroni
Sant Jeroni © José Pascual

Sant Jeroni: naar de top van de Montserrat

Met 1236 meter is de Sant Jeroni de hoogste piek van de Montserrat. Dat maakt hem natuurlijk de perfecte bestemming voor een adembenemend uitzicht met een bijbehorende (bijna letterlijk) adembenemende beklimming. Voor deze route heb je namelijk niet alleen een stevige conditie nodig, maar moet je een zekere 'tredzekerheid' hebben vanwege de vrije steile stukken die de route kent.


De wandeling begint op het centrale plein buiten het klooster. Je volgt de 'Escales dels pobres', een trap die je naar de top leidt via ruim 2000 treden. Onderweg kun je genieten van verschillende bezienswaardigheden, zoals de Ermita de Sant Anna en de Ermita de Sant Jeroni. De route is goed gemarkeerd, dus verdwalen is bijna onmogelijk. Eenmaal op de top, kun je op adem komen en genieten van het panoramische uitzicht op de zee en de Pyreneeën. Voor de afdaling kies je een andere route, richting het station van de funicular de Sant Joan. Tijdens de afdaling kun je genieten van de spectaculaire pieken en de berggeiten die regelmatig het pad kruisen. Terug bij het klooster wandel je ontspannen naar beneden via een breed pad, waar je kunt stoppen om van het uitzicht te genieten, voordat je in het restaurant weer energie opdoet met een stevige maaltijd.

Agulles, Montserrat
Agulles, Montserrat © Sergi Boixader Catot

Montserrat voor jezelf, de andere kant van Montserrat

Veel wandelroutes beginnen bij het klooster en zijn populair bij bergwandelaars en dagjesmensen. Voor een rustige verkenning van Montserrat adviseren we de route vanaf de zuidkant in El Bruc. Begin bij de parkeerplaats bij Mas Grau en klauter door de indrukwekkende Agulles en Frares Encantats, langs de berghut Refugi d'Agulles Vicenç Barbé. De kloof Torrent de La Diablera vereist af en toe wat klauterwerk, maar het uitzicht en een stop bij de berghut maken het de moeite waard. Na een pauze vervolg je de route tot aan de Torrent del Lloro, waar de afdaling begint. Onderweg ontdek je grotten zoals de Cova de l'Arcada en de Cova del Cabrit. Steek de Coll del Xincarró over, volg de Torrent dels Pallers en keer eenvoudig terug naar het startpunt.

La Foradada, Montserrat
La Foradada, Montserrat © Cristian Zaharia

Door het oog van Montserrat: La Foradada

Montserrat, al een iconische berg op zich, herbergt naast zijn hoogste punt een betoverende trekpleister: La Foradada. Deze indrukwekkende uitsparing van ongeveer 10 meter hoog biedt een unieke ervaring, waar je je letterlijk in het 'oog van de berg' waant. De route vereist stevigheid vanwege steile afgronden, maar beloont met adembenemende uitzichten. Beginnend bij de Can Maçana-parkeerplaats in het oosten van Montserrat, bereik je deze driehoekige uitsparing door de herkenbare wit-rode markeringen van de GR-172 te volgen. Na te genieten van het panorama, brengt dezelfde route je terug naar de parkeerplaats, bereikbaar per auto of bus.

Andere wandelroutes op de Montserrat

Zoals eerder vermeld, biedt Montserrat talloze wandelmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld vanuit het dorpje Monistrol de Montserrat langs verschillende gemarkeerde routes naar het klooster lopen. Het is ook mogelijk om je met de funicular vanaf het klooster naar boven te laten brengen en vervolgens rustig via een van de vele routes naar beneden te wandelen. Hierdoor zijn de routes ook uitstekend geschikt voor minder ervaren wandelaars of degenen die geen zin hebben in een vermoeiende beklimming om de indrukwekkende uitzichten te bereiken.

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience