‍Ontdek de meest milieuvriendelijke campings in Catalonië

‍Ontdek de meest milieuvriendelijke campings in Catalonië

We worden ons steeds meer bewust van het belang van zorg voor en behoud van het milieu en daarom zoeken steeds meer mensen deze waarden op in hun vakantie en reizen ze met respect voor het milieu. Een verblijf op een camping is een perfecte manier om te genieten van verantwoord reizen. 

Catalonië, in veel gevallen dicht bij natuurgebieden en met een gastronomie op basis van Kmo-producten, heeft een breed aanbod aan milieuvriendelijke campings waar u kunt verblijven. Daarnaast biedt het gebied activiteiten en ervaringen om te genieten van een uitje met respect voor het milieu, zoals vogelspotten, wandelroutes, fietsen, sterren kijken, ... en nog veel meer!

Amposta
© Orion Lafeunte

Hoe identificeert u een milieuvriendelijke camping? 

Er zijn talloze keurmerken en certificeringen, zoals het EU Ecolabel voor campings, die worden toegekend aan campings die voldoen aan een reeks duurzaamheids- en milieucriteria. 

Het bewust omgaan met water, het hebben van recyclingpunten, het opwekken van elektriciteit met hernieuwbare energiebronnen, het aanbieden van lokale gerechten in het restaurant van de camping of het verminderen van het elektriciteitsverbruik zijn enkele van de maatregelen die campings moeten nemen om deze zegels te behalen.

Veel campings in Catalonië hebben deze filosofie in hun DNA en dat voelt u als u er verblijft. Hier zijn enkele voorbeelden van campings met goede milieuvriendelijke initiatieven.

Camping Ballena Alegre, de beste duurzame camping van Europa 2022

© Càmping Ballena Alegre

De ADAC-vereniging heeft de prijs Beste duurzame camping in Europa 2022 toegekend aan camping Ballena Alegre in Sant Pere Pescador (Costa Brava). Dit is een erkenning van hun inzet en goede praktijken. 

Deze camping heeft een ecologisch zwembad en maakt gebruik van schone energiebronnen (fotovoltaïsch en geothermisch). We benadrukken de manier waarop het bedrijf zijn betrokkenheid verder uitdraagt door middel van campagnes zoals "verantwoordelijke leveranciers", "verantwoordelijke werknemers" en"verantwoordelijke klanten". Op hun terrein organiseren ze ook bewuste markten met lokale ecologische producten, duurzame kleding, enz.  

Camping Interpals Eco Resort: een verantwoorde en duurzame camping

(C) Camping Interpals Eco Resort
© Camping Interpals Eco Resort

Camping Interpals Eco Resort, gelegen op 450 m van het strand van Pals (Costa Brava), heeft verschillende certificaten en het milieubeleid omvat onder andere de integratie van de faciliteiten in het landschap, het beheer van afvalwater en de bevordering van recycling onder de campinggasten.  

De directie benadrukt de transparantie door het verbruik van water, elektriciteit, gas en CO2-uitstoot op de website te publiceren. Deze camping stimuleert duurzaam toerisme in de omgeving, zoals het ontdekken van het lokale leven in de omliggende dorpen, fietsen of wandelen langs het strand met het gezin. 

Camping Gavina Yelloh Village, zorg voor de duinen 

© Camping Gavina 
© Camping Gavina 

Deze camping ligt aan het zandstrand van Creixell, aan de Costa Daurada. Het bedrijf is zich bewust van de bevoorrechte omgeving waarvan het geniet en waarvan het zijn klanten laat genieten en heeft ervoor gekozen om partnerschappen aan te gaan met milieuorganisaties in de omgeving om deze te beschermen. 

Initiatieven voor het herstel van duinen of deelname aan de zorg voor zeeschildpadden en kweekactiviteiten maken deel uit van het DNA. Het werkt ook aan het verspreiden van informatie over de flora van de camping, zowel voor klanten door middel van animatieactiviteiten als voor lokale scholen. 

Het heeft ook een restaurant dat zorgt voor lokale producenten dankzij de Km0-filosofie, naast andere acties die hen een milieuaccreditatie hebben opgeleverd.

Camping EcoCamp Vinyols: dieren, natuur en familie

© EcoCamp Vinyols

In het binnenland van de Costa Daurada vinden we deze kleine familiecamping geïntegreerd in een agro-ecologische boerderij, waar biologische landbouw, dieren, planten en gezinnen! 

Een camping met waarden die lokale gerechten biedt en veel leuke activiteiten voor de kleintjes om de boerderijdieren te voeren, eieren te rapen, te helpen in de moestuin en in contact te komen met het plattelandsleven. 

©Camping El Solsonès
©Camping El Solsonès

Camping El Solsonès, in het hart van Catalonië

Deze ecocamping gelegen in het binnenland van Catalonië zet zich in voor ecotoerisme door middel van initiatieven en activiteiten gericht op het hele gezin, waar we de natuur en schoonheid van het landschap, de flora en fauna van dit gebied van de Catalaanse Pyreneeën kunnen ontdekken. 

Onder de activiteiten van de camping noemen we de recyclingworkshops voor kinderen, het bouwen van nesten en voederhuisjes voor vogels en vleermuizen, of de begeleide natuurwandelingen. 

Camping Cerdanya EcoResort, de essentie van de Pyreneeën

"We bouwen graag aan een betere wereld". Dit is hun visitekaartje en hun slagzin, die de basis vormen voor de keuzes van deze camping in La Cerdanya (Pyreneeën). 

Op deze camping vinden we opties zoals herstellende retraites om ons lichaam en geest te resetten, de bevordering van gezondheid en wellness-activiteiten, sport en biologische en lokale gerechten. Een van de activiteiten is om de biologische moestuin te leren kennen en kennis te maken met permacultuur, waarbij de kinderen de gewassen kunnen planten of oogsten. 

Er worden ook natuurworkshops gegeven om verschillende vogelsoorten te observeren, zoals de nieuwsgierige lammergier of de Pyreneese uil. U leert hoe u een vogelnest maakt, het gehuil van wolven imiteert en op zoek gaat naar marmotten! U leert ook de vegetatie en flora van de Pyreneeën kennen.

Catalonië heeft een ruim aanbod aan campings, waaronder milieuvriendelijke campings en campings in de buurt van natuurgebieden voor liefhebbers van flora & fauna, de natuur op zijn best. Ze wachten op u! 

Visit Catalunya

Catalaans bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience