Middeleeuwse pareltjes in het achterland van de Costa Brava

Middeleeuwse pareltjes in het achterland van de Costa Brava

Zodra je vanaf Cataloniës ruige kust de Costa Brava landinwaarts rijdt en de zee achter je laat, begint het heuvelachtige platteland van Catalonië dat wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan groentinten en graanvelden bezaaid met middeleeuwse dorpskernen. Wij hebben de mooiste voor je op een rij gezet.

Pals
Pals © Dziorek Rafal

Pals

Gelegen op een heuveltop, omringd door glooiende rijstvelden, is Pals een perfect bewaard gebleven middeleeuws juweeltje. Wandel door de geplaveide straatjes en beklim de middeleeuwse Torre de les Hores, die een adembenemend uitzicht biedt over de omgeving. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de kerk van Sant Pere, een prachtig voorbeeld van romaanse architectuur met gotische en barokke elementen.

Peratallada
Peratallada © Santi Rodriguez

Peratallada

Het autovrije Peratallada is favoriet voor een dagtrip onder vakantiegangers die langs de kust verblijven. De middeleeuwse vestingwerken zijn bijzonder goed bewaard gebleven en vormen de trots van dit dorp. Het middeleeuwse dorpsplein bevindt zich te midden van ouderwetse klinkerstraten, romantische restaurants en ambachtelijke bedrijfjes. De rots waarop het eeuwenoude dorp staat, moest worden uitgehakt om plaats te maken voor de stadsmuren en bebouwing. Vandaar de naam Peratallada, afgeleid van pedra tallada, dat uitgehouwen steen betekent.

Peralada
Peralada © KarSol

Peralada

Verder naar het noorden ligt het elegante Peralada, dat bekendstaat om zijn wijn en cava. Ook hier zijn de middeleeuwse gebouwen goed bewaard gebleven en dat geldt met name voor het veertiende-eeuwse kasteel, waar in de zomermaanden festivals en evenementen worden gehouden. Het wordt omgeven door uitgestrekte tuinen en wijngaarden, en herbergt een indrukwekkend casino en een wijnmuseum. Ook het stadje zelf is een wandeling waard. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de kerk van Sant Martí, een gotisch juweeltje.

Besalú
Besalú © Armando Oliveira

Besalú

Besalú, gelegen aan de oevers van de rivier de Fluvià, werd in de jaren zestig uitgeroepen tot beschermd historisch erfgoed. Het middeleeuwse dorp trekt hordes dagtoeristen. Hoogtepunten zijn de romaanse brug en het joodse bad. De imposante 12e-eeuwse brug verbindt het dorp met de omgeving. Wandel door de smalle straatjes, bezoek de prachtige romaanse kerk van Sant Pere en strijk neer op een van de vele charmante terrasjes.

Monells
Monells © Evan Frank

Monells

Monells is populair bij de locals uit de omgeving, die op zwoele zomeravonden neerstrijken op de terrassen op het dorpsplein met authentieke bogengalerijen. Verken de geplaveide straatjes en bewonder de stenen huizen met hun oude wapenschilden. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de 13e-eeuwse kerk van Sant Genís.

Púbol © Yurina_Photo

Púbol

Púbol is een middeleeuws gehucht dat vooral bekend is vanwege het Castell Gala Dalí. De Catalaanse kunstenaar Salvador Dalí kocht dit optrekje voor zijn grote liefde Gala in de jaren zestig. Bij aankoop was het niet meer dan een ruïne, maar ze knapten het samen op. Gala kreeg er een eigen troon en de oude keuken werd omgetoverd tot haar badkamer. In 1982 werd Gala in het kasteel begraven en in 1996 werd het paleisje geopend voor het publiek. Wandel na afloop van je bezoek door de rustige straten van Púbol en geniet van de sfeer van dit pittoreske dorp.

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience