L’Estartit, een perfect huwelijk tussen ontspanning en inspanning

L’Estartit, een perfect huwelijk tussen ontspanning en inspanning

Aan de Costa Brava, waar de Pyreneeën de middellandse zee ontmoeten, vinden we de regio rond Torroella en l’Estartit. Dit is het decor voor een perfecte trip die berglandschappen en kustlijnen, wandel -en fietspaden en cultuur en natuur combineert.

Torroella de Montgrí - l’Estartit

De gemeente Torroella de Montgrí-l’Estartit bestaat uit het stadje Torroella de Montgrì en het kuststadje l’Estartit. Van hier ben je op nog geen uurtje in Girona en rij je in zo’n 2 uur tot bij Barcelona. Een perfecte uitvalsbasis voor een bezoekje aan de Costa Brava dus.

De natuurparken de Montgrí, de Medes-eilanden en de Baix Ter

De natuurparken hier worden goed beschermd. Je vind er een grote variëteit aan fauna en flora. De grenzen lopen ook onderwater verder. Op deze manier kan het maritiem leven dan ook zonder tussenkomst van vissers zijn gang gaan.

Ook aan land wordt er hard gewerkt aan het behoud van de plaatselijke natuur. Zo werden de plannen voor de bouw van vakantiewoningen geschrapt om vogels hun broedplaats te laten behouden. Door deze inspanningen kan je er nu onder andere flamingo’s spotten! Het is er ook heerlijk fietsen en wandelen.

Voor de kust van l’Estartit liggen de Medes-eilanden. Een impressionante groep rotsen die hoog boven het water uittorenen. Het hele gebied hier rond is beschermd. Dit wil zeggen dat het verboden is er te vissen. Duiken kan hier wel. Door de reguleringen kan je hier dan ook prachtige vissen, koralen en vogels zien.

De Medes-eilanden © Michael Annert / Soms Ook Heimwee

Een combinatie van cultuur en natuur

De regio rond l’Estartit heeft voor iedereen iets. Of je nu een weekje wil zonnebaden of toch liever met de fiets de omliggende natuur verkent, l’Estartit has got you covered!

1. Al sportend de natuur ontdekken

Door de combinatie van kust en bergen is er een ruim aanbod aan sportieve en recreatieve activiteiten.

Fietsen

Fietsliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken. Je kan op verschillende plaatsen fietsen huren. Ook mountainbikes en e-bikes zijn een optie. Op deze manier kan je de hele kust affietsen.

Zowel een recreatief tochtje als een volledige dagtrip zijn mogelijk. Fietsen aan de Costa Brava wordt steeds populairder. De infrastructuur wordt dan ook steeds beter en beter

Het is zalig fietsen in en rond l'Estartit
Het is zalig fietsen in en rond l'Estartit © Michael Annert / Soms Ook Heimwee

Wandelen

Wist je dat een deel van de GR92 dwars door l’Estartit loopt. Een echt wandelparadijs dus. Dit komt omdat je hier een leuke afwisseling hebt van verschillende landschappen. Zo wandel je op één dag over uitgestrekte kustvlaktes, dwars door prachtige valleien en langs adembenemende kliffen.

WANDELTIP: Vanuit l’Estartit bereik ja na een half uurtje het prachtige uitkijkpunt ‘Mirador del Cap de la Barra’. Voor de vroege vogels onder ons, vanaf hier kan je genieten van een prachtige zonsopgang met zicht op de Medes eilanden. Geen fan van voor dag en dauw al op pad te moeten zijn? Niet getreurd, ook de zonsondergangen zijn hier adembenemend!

wandelen op de dijk van l'Estartit
Wandelen op de dijk van l'Estartit © Michael Annert / Soms Ook Heimwee

Watersport

Uiteraard mogen de watersporten niet ontbreken op deze lijst. Aan de middellandse zee is het namelijk heerlijk om in het water te zijn. L’Estartit heeft dan ook een enorm uitgebreid aanbod aan wateractiviteiten.

Dankzij de unieke kust kan je hier heerlijk duiken. Met meer dan 100 duikspots verspreid over de regio kunnen alle niveau’s hier naar hartelust de wondere onderwaterwereld ontdekken.

Diepzeeduiken in l'Estartit
Diepzeeduiken in l'Estartit © Michael Annert / Soms Ook Heimwee

Is diepzeeduiken niet echt jou ding? Niet getreurd! Je kan hier ook perfect snorkelen, zee-kajakken, zeilen en nog veel meer. Op een van de vele prachtige stranden zonnebaden kan natuurlijk ook altijd!

2. Cultuur

De Costa Brava heeft tal van culturele parels. Zo ligt Figueres op nog geen uur rijden van l’Estartit. Figueres is de geboorteplaats van Salvador Dalí. Hier vind je het Salvador Dalí museum. Wist je dat, in tegenstelling tot de meeste musea, de kunstenaar hier zelf instond voor de creatie ervan. Dit museum ademt dan ook Dalí. Dit is een echte aanrader!

Ook in regio rond l’Estartit zelf, vind je veel cultuur. Zo kan je het kasteel van Montgrí bezoeken. Dit kasteel werd gebouwd tussen 1294 en 1301. Dit kasteel diende al uitkijkpost voor de regio. Vandaag de dag kan je hier genieten van een 360-graden panoramisch uitzicht.

Een andere stad vol met cultuur is Girona. Een ideale daguitstap vanuit l’Estartit. Neem zeker de tijd om door de oude stad te wandelen. Behalve veel geschiedenis, kan je hier ook genieten van kleine en gezellige barretjes.

3. Wine and dine

Lokale en verse bereidingen in l'Estartit
Lokale en verse bereidingen in l'Estartit © Michael Annert / Soms Ook Heimwee

De omgeving in en rond l’Estartit staat bekend om zijn lokale producten. Je hebt hier nog wekelijks traditionele markten waar je alle lokale delicatessen kan proeven en kopen.

De meeste restaurants werken dan ook met deze producten om ervoor te zorgen dat ze steeds kwalitatieve en verse bereidingen kunnen aanbieden.

Lunchtip: Restaurant ROM in Roses heeft een heerlijke Paella!

Ook voor wijnliefhebbers is deze regio een paradijs. Je vindt hier namelijk het wijnhuis ‘Perelada’. Hun nieuw domein is nog maar enkele jaren geopend en toegankelijk voor het grote publiek.

Enkel en alleen al voor de architectuur is een bezoek de moeite. Perelada is één van de enige wijnhuizen van Europa met een LEED-certificaat. Dit wil zeggen dat ze op een duurzame en groene manier wijn verbouwen.

Zin om zelf deze prachtige regio te ontdekken?

We geven je geen ongelijk! De stukje Costa Brava is echt de moeite. Zowel voor een paar dagen zon, zee, strand als voor een heus duik-en sportavontuur.

Header foto © Michael Annert / Soms Ook Heimwee

Visit Catalunya

Ik ben Michiel, fotograaf en occasionele blogger voor Soms Ook Heimwee. Altijd op zoek naar nieuwe avonturen en prachtige composities. Soms Ook Heimwee is er voor de kleine avonturiers en voor wie als eens graag een reisverhaal leest. Een verhalende blog met een persoonlijke touch en kwalitatieve fotografie.

@michielannaert & @somsookheimwee