GR-5 route: een magische reis door de natuurparken rond Barcelona

GR-5 route: een magische reis door de natuurparken rond Barcelona

In een ruime boog rondom de drukke en swingende metropool Barcelona is er een bijzondere langeafstandsroute die je ver van alle bijbehorende herrie van de stad voert. De GR-5, ook wel bekend als de 'Sender dels Miradors o dels Parcs Naturals' (Route van de uitkijkpunten of de natuurparken), introduceert je aan vijf natuurparken in de directe omgeving van de Catalaanse hoofdstad, en dit over een afstand van meer dan 200 kilometer.

11 of 12 etappes van kust naar kust

De GR-5 heeft een totale lengte van net iets méér dan 200 kilometer. De route begint ten zuiden van Barcelona in het zinderende kustplaatsje Sitges en eindigt ten noorden van Barcelona in het vrij onbekende plaatsje Canet de Mar. Gedurende de 11 of 12 etappes, elk met dagafstanden variërend tussen de 9 en 22 kilometer, maak je achtereenvolgens kennis met de natuurparken Garraf, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Montseny en Montnegre i el Corredor.

Groot voordeel van de route is dat zowel het begin- als eindpunt bijzonder goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer vanuit Barcelona. Bovendien eindigt elke etappe in een dorpje of stad waar het vinden van een accommodatie of proviand geen enkel probleem is. Tel daarbij op dat je de route dankzij het milde kustklimaat het hele jaar door kunt afleggen, en het is verbazingwekkend dat deze nog steeds relatief onbekend is bij buitenlandse wandelaars.

Montserrat
Montserrat © Oriol Alamany

Goed gemarkeerde route

Zoals elke GR-route is ook de GR-5 gemarkeerd met de bekende wit-rode markeringen. De route is bijzonder goed te volgen, wat deze ook voor beginnende wandelaars aantrekkelijk maakt. Wel moet je over de nodige fitheid beschikken voor deze route, want hoewel de dagafstanden relatief kort zijn, is er op verschillende etappes sprake van een flink aantal hoogtemeters.

Dat is ook niet vreemd, want verschillende natuurparken waar de route doorheen voert hebben hun naam te danken aan gebergtes, zoals de Montserrat, Montseny en Montnegre i el Corredor. Wandelstokken zijn op deze route dan ook een aanrader,evenals voldoende water om gehydrateerd te blijven tijdens het wandelen. Afgezien daarvan kent de route geen bijzondere moeilijkheden, behalve dan de verbazingwekkend mooie uitzichtpunten.

Gerraf
Gerraf © Siro Rodanas

Zeer gevarieerd landschap

Wat de GR-5 onder andere zo bijzonder maakt is de grote variatie in het landschap waar je doorheen wandelt. Vanaf het strand van Sitges loop je eerst nog door de vrij droge Garraf, waar je kans maakt dat kleine wilde schildpadden je pad kruisen. En terwijl je de indrukwekkende rotspieken van de Montserrat al vrij snel in de verte zult zien liggen, wandel je eerst nog door een wijnlandschap aan de rand van de Alt Penedès.

Laat je de rotsformaties van de emblematische Montserrat eenmaal achter je, dan waan je je al vrij snel op een geheel andere planeet dankzij de rode kleuren van het gesteente van het park Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Ben je de bergen La Mola en El Montcau gepasseerd, dan zorgen beekjes en watervallen voor afkoeling terwijl je kennis maakt met de spectaculaire Bertí-kliffen en het idyllisch gelegen klooster van Sant Miquel del Fai met diens prachtige waterval.

Voordat je vervolgens weer afdaalt richting de kust, moet je eerst nog de Montseny over. Gelukkig zorgen de vele bomen op dit deel van de route voor de nodige schaduw, zodat de laatste ‘horde’ – natuurpark Montnegre i el Corredor – eventueel in één lange etappe van ruim 25 kilometer kan worden genomen. Je kunt echter ook prima overnachten in Sant Martí de Montnegre, zodat je op de laatste dag nog energie over hebt om tot het Pedracastell-kruis te klimmen voordat je aan de laatste afdaling begint tot aan het strand van Canet de Mar.

 Sant Miquel del Fai
Sant Miquel del Fai © Amazing Travels

Spectaculaire uitzichtpunten

Dat vijf verschillende natuurparken zorgen voor een gevarieerd landschap zal je nauwelijks verbazen. Wat je echter niet zou verwachten, is dat je op een route zo dicht langs de kust zo ontzettend veel spectaculaire uitzichtpunten kunt vinden. Niet voor niets heeft de GR-5 ook wel de naam 'Sender dels Miradors', route van de uitzichtpunten. En dat begint eigenlijk al direct als je Sitges uitloopt op de eerste dag, omdat je vrij snel de hoogte in gaat. Maar daarna is het één lange aaneenschakeling van adembenemende uitzichten. Niet alleen vanuit de hoogte, maar ook vanuit de verte.

Zodra je de emblematische Montserrat met zijn karakteristieke pieken in de verte ziet liggen, weet je dat je op de juiste weg bent. Maar sta je eenmaal boven op de Montserrat, dan heb je een wijds uitzicht tot aan de besneeuwde pieken van de Pyreneeën. Kies je ervoor om in het natuurpark Sant Llorenç del Munt i l'Obac la Mola te beklimmen, dan kun je opnieuw genieten van het uitzicht over de bizarre rode rotsformaties van dit gebergte. En dat blijft maar doorgaan, met de ontzagwekkende vallei bij het klooster van Sant Miquel del Fai, de groene valleien van de Montseny en opnieuw het uitzicht over de Middellandse Zee als je de Montnegre i el Corredor eenmaal bent overgestoken en Canet de Mar aan je voeten ligt.

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience