In de voetsporen van Pablo: Camí de Picasso

In de voetsporen van Pablo: Camí de Picasso

Wie bekend is met het werk van de Spaanse schilder Pablo Picasso, weet dat hij inspiratie opdeed tijdens zijn verblijf in Gósol, een schilderachtig bergdorpje aan de voet van de emblematische Pedraforca-berg. Vandaag de dag kun je in zijn voetsporen treden en genieten van een prachtige meerdaagse wandeltocht, waarbij je niet alleen oog in oog komt te staan met de spectaculaire Pedraforca, maar ook de immense berggraat van het natuurpark Cadí-Moixeró zult oversteken.

Een beetje geschiedenis

Het was 1906 toen Pablo Picasso zich door een vriend liet overhalen om naar het dorpje Gósol te komen. Niet zo heel ver van het dorpje lag immers het treinstation van Guardiola, waar twee jaar eerder de eerste stoomtrein was aangekomen, en dus kon de schilder uit Málaga voor een groot deel gebruikmaken van het spoor om er te komen. De laatste kilometers werden te voet afgelegd omdat er in die tijd nog geen goede wegen in deze streek waren. Wél was er een prachtig okergekleurd landschap dat de schilder zou inspireren gedurende de tweeënhalve maand die hij in Gósol zou verblijven. Later zou hij opnieuw de opgerolde schildersdoeken op het zadel van een ezel binden om samen met Fernande het Cadí-gebergte over te trekken in de richting van Parijs. De eerste kilometer van die reis vormen vandaag de dag het tweede deel van de Camí de Picasso.

Gósol
Gósol © Josep L.

Twee tot vier dagen wandelen

De Camí de Picasso is op te delen in twee delen: het eerste stuk van het klooster van Sant Llorenç (even buiten het dorpje Guardiola de Berguedà) tot aan Gósol en het tweede stuk van Gósol over het Cadí-gebergte tot aan Bellver de Cerdanya in de zonnige Cerdanya-vallei.

Elk van de delen zijn in twee dagetappes te wandelen, waarbij het tweede deel uiteraard wat meer energie vraagt vanwege de vele hoogtemeters. Overnachten doe je in Saldes, Gósol en de berghut Refugi Prat d’Aguiló aan de noordkant van de Cadí. Eventueel kun je het eerste deel ook in één lange wandeldag doen tot aan Gósol, maar om onderweg beter te kunnen genieten van het landschap wordt een extra overnachting in Saldes van harte aanbevolen. De route is iets meer dan 58 kilometer, met het hoogste punt op de befaamde Pas dels Gosolans op ruim 2420 meter hoogte. Het uitzicht vanaf deze route is één van de meeste spectaculaire uitzichten van de Catalaanse Prepyreneeën: niet alleen door de hoge besneeuwde pieken van de Pyreneeën in het noorden, maar ook door de noordwand van de Cadi-Moixeró die zich links en rechts van je uitstrekt.

Sant Llorenç
Sant Llorenç © Afunerailles

Combinatie van markeringen: roadbook

De Camí de Picasso is vandaag de dag een combinatie van verschillende wandelroutes en daardoor ook een combinatie van verschillende markeringen die je moet volgen. Vanaf Guardiola de Berguedà tot aan het klooster van Sant Llorenç volg je de wit-rode markeringen van de GR 4-2. Daarna laat je de GR achter je en volg je tot aan Sorribes de gele markeringen van een lokaal pad.

Bij Sorribes pik je vervolgens een opnieuw wit-rode markeringen op, deze keer van de GR 107 die ook wel bekendstaat onder de naam Camí dels Bons Homes. Deze brengt je naar Gósol, waar je vanaf het centrale plein – mét Picasso-monument en een klein Picasso-museum – de wit-gele markeringen volgt van de PR C-124 en even later weer de bekende wit-rode markeringen van de GR 150 en GR 107. Om het volgen van de route makkelijker te maken heeft het lokale toerisme-bureau van El Berguedà een zogenaamd 'roadbook' gemaakt met duidelijke aanduidingen en kleine foto’s. Dit 'roadbook' is, net als een GPS-track, gratis te downloaden via hun website, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de speciale routekaart voor de Camí de Picasso aan te schaffen.

Cadí-Moixeró
Cadí-Moixeró - Guillermo Guerao Serra

Hoogtepunten van de route

De wandeling in de voetsporen van Picasso is op zichzelf al een unieke ervaring. Maar we willen je toch ook graag laten weten welke hoogtepunten je onderweg zoal tegenkomt zodat je een beter idee krijgt van de pracht van deze meerdaagse wandelroute.

Het klooster van Sant Llorenç net buiten Guardiola de Berguedà is één van de belangrijkste kloostergemeenschappen van de Berguedà-regio en is (behalve van januari tot maart) in de weekenden te bezoeken. Je volgt de oude koninklijke route, waarbij je onder andere middels een kleine houten brug de rivier oversteekt en zowel het prachtige kerkje van Sant Julià de Fréixens als de kapel van San Antoni passeert. Zodra je bij Cal Susen aankomt is de Pedraforca niet meer uit het oog te verliezen.

Tussen Saldes en Gósol loop je door een spectaculair en indrukwekkend landschap dat dankzij de roodachtige en okerkleurige tinten aan een woestijn doet denken. Deze Coll de la Trapa is voor wat betreft kleuren direct terug te vinden in de werken die Picasso maakte tijdens zijn verblijf in Gósol.

Na Gósol ga je de hoogte in en kun je zoals gezegd boven op de Pas dels Gosolans genieten van een adembenemend uitzicht. In de verte beneden zie je vanaf daar ook al de berghut Refugi Prat d’Aguiló liggen, welke zijn naam heeft te danken aan de gooiende groene bergweide waar hij een bevoorrechte plaats heeft ingenomen.

Ben je eenmaal afgedaald tot aan de berghut, dan kun je achter je de imposante noordwand van het natuurpark Cadí-Moixeró aanschouwen. Uiteindelijk kom je aan in Bellver de Cerdanya, wat ook wel bekendstaat als één van de meest fotogenieke bergdorpjes van Catalonië. Wat uiteraard voor een groot deel is te danken aan de indrukwekkende bergwand die je tijdens deze tocht – net als Pablo Picasso – zelf bent overgetrokken. 

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience