Girona in één dag

Girona in één dag

Barcelona kent iedereen en ook de stranden aan de prachtige Costa Brava weten de meesten wel te vinden. Maar de stad Girona, in het achterland van de Costa Brava, met z’n prachtige middeleeuwse centrum, z’n hangende huizen en fantastische culinaire aanbod, is bij het grote publiek nog een onbekende. Onterecht eigenlijk, want Girona is een juweeltje en perfect voor een dagtrip.

Girona vanuit vogelperspectief © Oscar Vall - PTCBG

Vanuit de Costa Brava ben je er zo met eigen vervoer. Vanuit Barcelona is Girona, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, makkelijk bereikbaar met de trein. Loop bij het verlaten van het station richting de oude stad en steek een van de bruggen over de rivier de Onyar over. De schilderachtige Pont de Pedra en de kenmerkende rode structuur van de door Gustave Eiffel ontworpen Pont de Ferro, zijn zonder twijfel het populairst. Houd je camera in de aanslag om de hangende huizen te fotograferen.

Florence in Catalonië

In de jaren '80 van de vorige eeuw werden de hangende huizen langs de rivier de Onyar gerestaureerd en kregen ze hun ‘Italiaanse’ uiterlijk. Met een beetje geluk is de lucht strakblauw en weerspiegelen de huizen in het water. Niet voor niets wordt Girona het "Catalaanse Florence" genoemd. De oorspronkelijke woningen dateren uit de late middeleeuwen en werden gebouwd als uitbreiding op de stadsmuur, met als primaire functie de stad en inwoners te beschermen tegen mogelijke invasies van buitenaf.

De hangende huizen aan de rivier de Onyar in Girona © Oscar Vall (links), Patronat de Turisme Girona (rechts)

Eenmaal overgestoken sta je in wat zonder twijfel de belangrijkste highlight van Girona is: het middeleeuwse centrum. Dwaal in het labyrint van geplaveide straten en je waant je zo in het verleden. Strijk neer op een van de charmante terrassen in de oude binnenstad voor een cafè amb llet. Bestel eventueel een xuixo, dat het midden houdt tussen een gesuikerde croissant en een donut, gevuld met room. Aan de Carrer de la Força, de hoofdstraat van het oude Girona, bevindt zich het Museu d’Història de la Ciutat (nummer 27). Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van de stad.

Negentig treden

Via deze straat bereik je ook de kathedraal, al zul je nog negentig treden moeten beklimmen, voordat je bij de ingang staat. Kijk voor je binnenstapt nog even goed naar de imposante façade. De kathedraal heeft, op de Vaticaanse Sint-Pieterskerk na, het wijdste schip ter wereld: bijna 23 meter. Tijdens de mis kun je het bouwwerk gratis betreden. Anders kun je via het kathedraalmuseum naar binnen. Met het toegangskaartje kun je ook het romaanse klooster achter de kathedraal bekijken. Dat dateert uit de 7de eeuw en is uniek vanwege de trapezevorm en heeft prachtig versierde kapitelen.

Uitzicht op de kathedraal vanaf de top van de negentig treden © JD Andrews

In de wirwar van steegjes op een steenworp afstand van de kathedraal leefden de Catalaanse joden van de 9de tot de 15de eeuw in een eigen buurt met zelfbestuur, El Call, wat Hebreeuws is voor ‘gemeenschap’. In ruil daarvoor droegen zij belastingen af aan de christelijke bestuurders van de stad. De buurt is een van de best bewaarde joodse wijken in Europa. In de vroegere synagoge huist het Centre Bonastruc Ça Porta, het Joods Museum. In de kleine straten Carrer Sant Llorenç en Carrer Cúndaro kun je nog steeds de mezuza’s boven de voordeuren zien hangen. Die kokertjes herinnerden de bewoners eraan volgens de Thorah te leven.

Wandelen door de straten van Girona en de Call is een onvergetelijke ervaring © Marina Geli en Pilar Planagumà (links), Jase Wilson (rechts)

Zoete worst

Fijnproevers komen in Girona aan hun trekken De lokale specialiteit is botifarra dolça, een worst bereid met gehakt en suiker. Die staat bij veel restaurants op het menu. De stad barst van de gezellige eettentjes: van ultrahip tot authentiek Catalaans. Le Bistrot is een klassieker in het historische deel. Dit eetcafé ligt aan een fotogeniek middeleeuws straatje, waar sommige scènes uit de verfilming van het Duitse boek ‘Het parfum’ werden opgenomen.  

De straten van Girona herbergen authentieke culinaire pareltjes © Oscar Vall - PTCBG

De volgende stop zijn de Arabische baden. Hoewel de naam van deze publieke baden anders suggereert, behoren ze niet tot het Moorse erfgoed in Spanje. De baden werden in de 12de eeuw aangelegd. De stijl is romaans, maar de structuur werd wel van de Moorse varianten afgekeken. De baden worden al sinds de vijftiende eeuw niet meer gebruikt, maar bevinden zich nog in goede staat.

Uitzicht

Sluit je middag af met een wandeling over de stadsmuren, van waaruit je een panoramisch uitzicht over Girona hebt. De oudste delen van deze muur dateren uit de vierde en vijfde eeuw. Onderweg kom je diverse uitkijktorens tegen.

Tijd over? Girona telt verschillende interessante musea, waaronder het Filmmuseum. In de oude stad vind je nog de Fundació Rafael Masó, ondergebracht in het ouderlijk huis van architect Rafael Masó, een belangrijke bouwmeester uit de stad en groot bewonderaar van Antoni Gaudí. Het bevindt zich in een van de huizen aan de Onyar en werd door Masó zelf gerenoveerd.

Voor de avondmaaltijd is het elegante plein Plaça de la Independència met z’n vele, gezellige tapasbars altijd een goed idee. Wie het zich kan veroorloven schuift aan bij het prestigieuze drie sterren restaurant El Celler de Can Roca, in het verleden meerdere malen uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Het is ook de moeite om na te gaan of in het statige Parc de la Devesa, met z’n meer dan 2500 platanen, in de avonduren nog iets wordt georganiseerd. In dit park vinden vaak optredens, gastronomische markten en culturele evenementen plaats.

Plaça de la Independència in Girona © Marina Geni en Pilar Planagumà - PTCBG

Coverfoto © Lola Akinmade - PTCBG

Thumbnail afbeelding © Òscal Vall - PTCBG

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience