Gezinsvakantie onder de Catalaanse zon

Maar liefst 27 Catalaanse bestemmingen - zowel aan de kust als in de bergen - mogen het zogenoemde ‘family-friendly’ kwaliteitslabel van het Catalaans Bureau voor Toerisme voeren. We hebben ze per gebied voor je op een rijtje gezet. Je hoeft alleen nog maar te kiezen!

Costa Barcelona

Een van de vele kleinere strandjes aan de Costa Barcelona © Miguel Angel Alvarez

Een strandvakantie in combinatie met een paar dagen Barcelona? Dan zit je goed aan de Costa Barcelona. De kustplaatsen Vilanova i la Geltrú, Castelldefels, Pineda de Mar, Santa Susanna Malgrat de Mar en Calella zijn bij uitstek geschikt voor een gezinsvakantie vanwege de fijne stranden, de voorzieningen voor kinderen, de kindvriendelijke accommodaties en de vele activiteiten die er vooral in de zomermaanden worden georganiseerd. Vanuit deze plaatsen is Barcelona bovendien goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Vilanova i la Geltrú

Waterpret in Vilanova i la Geltrú © Alhena Fábrica de Contenidos

Het mediterrane stadje Vilanova i la Geltrú is bijzonder geliefd onder Catalaanse gezinnen, vanwege de brede stranden met goede voorzieningen. In de zomer is er een uitgebreide evenementenkalender met activiteiten voor jong en oud.

Castelldefels

Met 5 kilometer fijn goudkleurig zand, een middeleeuws kasteel en talrijke recreatiemogelijkheden is Castelldefels de ideale bestemming voor gezinsvakanties. Deze badplaats ligt bovendien op slechts een kwartier rijden van Barcelona, dus goed te combineren met een bezoek aan de grote stad.

Pineda de Mar

De badplaats Pineda de Mar ligt ten noorden van Barcelona en aan de voet van het natuurpark Montnegre i el Corredor. Pineda is ontzettend populair onder gezinnen met kleine kinderen vanwege de talloze activiteiten die er georganiseerd worden en de vele speeltuinen. Barcelona is hiervandaan makkelijk met de trein te bereiken.

Santa Susanna

Meisjes op een hobie cat in Santa Susanna © Miguel Angel Alvarez

In Santa Susanna zit je goed voor een combinatie van strand en bos. Van kajaktochten en wateractiviteiten op de brede zandstranden tot paardrijden, mountainbiken of wandelen in het natuurpark Montnegre i el Corredor. Op ongeveer 50 minuten met de trein van Barcelona.

Malgrat de Mar

Malgrat de Mar is een stadje aan zee met een lange traditie van gezinstoerisme. Het ligt tussen de provincies Barcelona en Girona en biedt de mogelijkheid om Barcelona, Girona of beide steden een bezoek te brengen. Naast het strand is het park Francesc Macià een hoogtepunt voor kleinere kinderen.

Calella

Kinderen zitten op een vissersboot © Ajuntament de Calella

De Costa Barcelona omvat onder meer het strand van Calella. Het is een van de meest populaire stranden onder gezinnen, vanwege de speeltuinen en het springkussen. Vlakbij zit een watersportcentrum waar je kunt kajakken, jetskiën of, voor de avonturiers, parasailen. In het stadscentrum bekijk je de oude renaissancehuizen. En een bezoek aan de vuurtoren is een aanrader.

Costa Brava

Iets verder naar het noorden ligt de ruige kust van Catalonië, de Costa Brava, met z’n indrukwekkende rotspartijen en idyllische stranden. Blanes, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Castell-Platja d’Aro en S’Agaró, Calonge en Sant Antoni, Torroella de Mongrí en L’Estartit, Sant Pere Pescador en Roses zijn stuk voor stuk gezinsvriendelijke kustplaatsen met prachtige stranden en baaien en genoeg andere mogelijkheden voor vertier.

Blanes

Costa Brava, Blanes © Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya

De Costa Brava begint bij Blanes, van oorsprong een vissersdorp. Geniet van de stranden, maar zeker ook van de paden langs de rotsachtige kust, de tuinen vol exotische planten, de vele wateractiviteiten, culturele rondleidingen, shows of concerten.

Lloret de Mar

Standbeeld in de tuinen van Santa Clotilde © Oscar Gutierrez

Verken de minder drukke stranden en baaien van de beroemde badplaats Lloret de Mar, maak wandelingen langs de kustpaden en bezoek de tuinen van Santa Clotilde. Dit mag dan een van de meest toeristische oorden in Catalonië zijn, er zijn genoeg mogelijkheden om de rust in deze badplaats op te zoeken. En de voorzieningen voor kinderen zijn er uitstekend.

Sant Feliu de Guíxols

Een van de baaien in Sant Feliu de Guíxols © Alex Tremps

Sant Feliu de Guíxols is met name populair bij ondernemende gezinnen, die tijdens hun strandvakantie ook het een en ander op cultureel vlak willen beleven. De charmante baai van Sant Feliu, het strand van Sant Pol, het historische centrum, het museum Espai Carmen Thyssen en het uitzichtpunt van de Hermitage van Sant Elm zijn enkele must-sees.

Castell-Platja d’Aro en S’Agaró

Castell d'Aro met z’n smalle straatjes, stenen huizen, arcadebogen en kastelen is niet voor niets uitgeroepen tot Monument van Historisch en Artistiek Belang. Platja d'Aro aan de andere kant staat bekend om zijn stranden en brede scala aan activiteiten. De perfecte combinatie voor een geslaagde vakantie dus.

Calonge en Sant Antoni

Vader en zoon op het strand van Calonge © Ajuntament de Calonge i Sant Antoni

Laat je bekoren door de middeleeuwse sfeer in het charmante Calonge en geniet tegelijkertijd van het levendige Sant Antoni aan zee met zijn bruisende boulevard en fijne stranden. Een ideale combinatie voor een gezinsvakantie.

Torroella de Mongrí en L’Estartit

Torroella en L'Estartit zijn met name populair vanwege hun ligging: aan zee en binnen het natuurpark Montgrí. De Illes Medes, favoriet bij duikers en snorkelaars, liggen bovendien voor de kust. Genoeg mogelijkheden voor sportieve vakantiegangers. Natuurliefhebbers kunnen in de Baix Ter bovendien goed vogels kijken.

Sant Pere Pescador

Sant Pere Pescador is vanwege de constante wind een paradijs voor surfers. De zeebries is heerlijk tijdens de warme zomer. Ook deze badplaats met zijn brede strand biedt talloze mogelijkheden voor gezinnen.

Roses

Cap de Creus in Roses © Oriol Alamany

De badplaats Roses is er één met historie: de oude Grieken stichtten hier meer dan 3000 jaar geleden de kolonie Rhodos. In de Ciutadella de Roses vind je hier nog resten van. Roses staat daarnaast bekend om zijn brede stranden. Je zit hier bovendien aan de voet van natuurpark Cap de Creus.

Costa Daurada

Waterplezier in de Costa Daurada © Rafael López-Monné, Club Nàutic Salou

Brede en lange stranden met fijn goudkleurig zand: dat is de Costa Daurada aan de kust van Tarragona. Ook hier zijn diverse badplaatsen te vinden. Het fijne aan dit deel van de Catalaanse kust is dat er veel stranden zijn waar de zee relatief ondiep is. Ideaal dus met kleine kinderen.

Muntanyes de Prades

Uitzicht op de Muntanyes de Prades © Miguel Raurich

De fijne combinatie van bergen én zee is te vinden in Muntanyes de Prades. De omgeving is perfect voor wie niet wil blijven liggen op het strand, maar juist - bijvoorbeeld met de fiets - het binnenland wil ontdekken.

Cambrils

Een oud centrum, een bruisende boulevard, diverse brede stranden: Cambrils is niet voor niets een van de populairste bestemmingen voor een gezinsvakantie aan de Costa Daurada. De haven, de oude verdedigingstoren, het toeristentreintje en het jaarlijkse stadsfeest: genoeg ingrediënten voor een onvergetelijke zomer.

Salou

Salou staat bekend om zijn fantastische stranden, baaien en uitzichtpunten over zee. Vlak in de buurt ligt bovendien Spanjes meest populaire pretpark: PortAventura. ‘s Avonds geniet je met het hele gezin van de spetterende fonteinshows.

Vila-Seca i la Pineda Platja

Vlak boven Salou, en dus eveneens in de buurt van PortAventura, ligt Vila-Seca i la Pineda Platja. De combinatie van het historische centrum van Vila-seca met de stranden en boulevard van La Pineda, maken dit tot een populaire bestemming. Het neogotische kasteel in Vila-seca is een van de culturele hoogtepunten.

El Vendrell

El Vendrell is met name bij de Catalanen zelf populair. De plaats beschikt over verschillende fijne stranden: Coma-ruga, Sant Salvador en El Francàs. Hier vind je ook vele speeltuinen en andere kindvriendelijke voorzieningen.

Calafell

De badplaats Calafell kent lange en brede stranden met rustig water en een ondiepe zee. Perfect dus met kleine kinderen. Je fietst hiervandaan ook makkelijk naar de stranden van El Vendrell verderop.

Terres de L’Ebre

Natuur in de streek Terres de L’Ebre © Miguel Raurich

Helemaal in het zuiden van Catalonië ligt de streek Terres de L’Ebre, waar je grote gebieden ongerepte natuur tegenkomt, ook aan de kust. Dit deel van Catalonië is nog nauwelijks ontdekt door de buitenlandse toerist, dus als je voor de rust komt, zit je hier goed.

Els Ports

Familie trip in Els Ports © Mariano Cebolla

Natuurpark Els Ports omvat negen gemeenten (Arnes, Alfara de Carles, Horta de Sant Joan, la Sénia, Mas de Barberans, Paüls, Prat de Comte, Roquetes en Tortosa) in het zuiden van Catalonië. Deze bestemming is perfect voor gezinnen die van natuur houden: je kunt hier goed fietsen en wandelen, terwijl je de lokale flora en fauna ontdekt.

De Pyreneeën

Raften op de Noguera Pallaresa-rivier © Lluís Carro

De Pyreneeën vormen een populaire bestemming onder wandelaars en bergliefhebbers. Ook hier zul je genieten van een rustige vakantie in de ongerepte natuur. Fijn extraatje hier is dat de temperaturen ‘s nachts een stuk koeler zijn.

La Vall de Boí

La Vall de Boí biedt met z’n bergen, bossen, rivieren, Romaans erfgoed, warmwaterbronnen en skimogelijkheden de perfecte ingrediënten voor een onvergetelijke gezinsvakantie in elk jaargetijde.

Les Valls d’Àneu

Dit gebied bestaat uit vier gemeenten (Alt Àneu, Espot, Esterri d'Àneu en Guingueta d'Àneu) die in totaal 24 bergdorpen tellen. Je kunt hier in de winter skiën of snowboarden, maar ook prachtige wandelingen maken en diverse musea bezoeken.

Pirineus - Noguera Pallaresa

Uitzicht in de bergen © Sergi Boixader

De Noguera Pallaresa-rivier is populair vanwege de wild watersportmogelijkheden. Daarnaast biedt dit gebied, dat bestaat uit de iconische valleien van Baiasca, de Romadriu-vallei, Àssua, de Siarb-vallei en Ancs, nog andere natuurwonderen. Denk aan het Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, het Natuurpark Alt Pirineu, het ski- en berggebied Port Ainé en het Unesco Global Geopark.

Berga

Uitzicht tijdens het wandelen bij Berga © INMEDIA SOLUTIONS S.L

De landschappen van de Serra de Queralt en het stuwmeer van Baells bij Berga vormen het perfecte decor voor activiteiten als wandelen, mountainbiken of paragliden. Ontdek ook alles over een van de grootste Catalaanse dorpsfeesten in het Casa de la Patum of bezoek het mijnmuseum van Cercs.

Vall de Camprodon

Cultureel erfgoed in La Vall de Camprodon © Laurence Norah

Bergliefhebbers zitten goed in de vallei La Vall de Camprodon. Tijdens een gezinsvakantie kun je hier diverse avontuurlijke sporten beoefenen, wandelen en het historisch, en cultureel erfgoed met prachtige architectuur ontdekken.

La Vall d’en Bas - Les Preses

Niet ver van de bekende toeristenbestemmingen langs de kust en in de Catalaanse Prepyreneeën is La Vall d’en Bas - Les Preses in La Garrotxa een aanrader voor liefhebbers van rust en natuur. Verblijf in een landelijke boerderij (masia) en maak gebruik van de vele fiets-, wandel- en paardrijroutes.

Main and thumbnail image © Ajuntament de Malgrat de Mar

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience