Fietsen in Barcelona

In Nederland en België doen we niet anders, maar ook in Barcelona wordt er tegenwoordig steeds meer gefietst. De stad werd de afgelopen jaren een stuk fietsvriendelijker en het aantal fietspaden is in korte tijd flink toegenomen. Niet zo gek, want een groot deel van het centrum is redelijk vlak en het is er meestal heerlijk fietsweer. Bovendien zie je vanaf je stalen ros natuurlijk ook veel meer van de stad. Langs de kust, door het centrum of bergopwaarts: er zijn genoeg mogelijkheden. Dit zijn de leukste routes om te fietsen in Barcelona.

Fietsen in groep in Barcelona
Fietsen in groep in Barcelona © Barcelonatips.nl

1. Diagonaal door de stad

De verkeersader waar ooit het allereerste fietspad van Barcelona werd aangelegd, is de Avinguda Diagonal. Inmiddels ligt langs de hele 10 kilometer lange straat een fietspad en spot je tijdens deze route toeristische trekpleisters zoals de Sagrada Familia en Camp Nou, maar ook minder bekende pareltjes, zoals Casa Asia of Casa de les Punxes. Tip: begin ter hoogte van het Palau de Pedralbes, want dan fiets je bergafwaarts. ’s Zomers fiets je een groot deel van deze route heerlijk in de schaduw van de platanen.

2. Passeig de Gràcia

Fietsen over de meeste chique straat van de stad. Hier zijn onder andere de beroemde huizen van architect Antoni Gaudí en andere grote modernistische architecten uit zijn tijd te bewonderen, maar onderweg vergaap je je aan nog veel meer prachtige panden en indrukwekkende flagship stores van grote modehuizen. En als je toch onderweg bent, is het niet eens zo heel ver meer naar de Sagrada Família.

3. Montjuïc

Wie wel van een uitdaging houdt, kan de Montjuïc op fietsen, Barcelona’s stadsheuvel. Het is een stukje omhoog, maar dan heb je ook wat. Namelijk, een fantastisch uitzicht over Barcelona! Eventueel huur je een elektrische fiets voor de gelegenheid. Op de Montjuïc vind je ook een groot aantal bezienswaardigheden zoals het Olympisch Stadion, diverse kunstmusea en een aantal prachtige tuinen. Die laatste zijn perfect voor een pauze.

4. Langs de kust

De Oude haven, de boulevard en de stranden: de kustlijn van Barcelona is perfect om lekker uit te waaien op de fiets. Begin bij het Hotel W in de authentieke visserswijk La Barceloneta en fiets helemaal door tot aan het Fòrum. Onderweg kies je een gezellige strandtent uit om een hapje te eten en bij lekker weer neem je ook nog een duik in zee.

Fietsen in Barcelona
Links: Fietsen aan het Forum in Barcelona - Rechts: Hotel W. © Barcelonatips.nl

Fietsregels

Wanneer je wilt gaan fietsen in Barcelona is het natuurlijk belangrijk dat je de lokale regels kent. De regelgeving is niet altijd zoals wij gewend zijn.

  • Als er een fietspad ligt, zijn fietsers verplicht daar gebruik van te maken. Ligt er geen fietspad, dan moeten de fietsers het asfalt met de auto’s delen. Over de stoep rijden mag alleen als deze minstens vijf meter breed is of als je met kinderen onder de tien jaar fietst (ook als die in een zitje zitten).
  • Fietsen mogen niet vastgemaakt worden aan het straatmeubilair, zoals bomen en straatlantaarns en verkeerslichten.
  • In Barcelona heb je de zogenoemde ‘nietjes’, oftewel de parkeerbeugels. Je vindt ze op veel verschillende plekken in de stad. Hier kun je makkelijk je fiets aan vastmaken, zodat deze niet gestolen kan worden. Maak je fietsslot vast aan de beugel.
  • Voor minderjarigen tot 16 jaar geldt dat zij verplicht zijn een helm te dragen op de fiets.
  • Het gebruik van telefoon en koptelefoon of oortjes is verboden op de fiets. Ook mag je fietsend geen foto’s maken.
  • Het is niet toegestaan om iemand achterop op je bagagedrager te vervoeren. Kinderen in een zitje mogen natuurlijk wel achterop.
  • Fietspaden zijn in de meeste gevallen in de bestaande infrastructuur geïmplementeerd en liggen soms rechts, soms links en soms in het midden van de straat. Ook kan het zijn dat het fietspad op de stoep is ingetekend. Let op: in sommige gevallen is er tweerichtingsverkeer op het fietspad.
Huis van Gaudi Barcelona
Huis van Gaudi © Barcelonatips.nl


Header foto © Barcelonatips.nl

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience