Fietsen en wandelen aan de Costa Brava

Fietsen en wandelen aan de Costa Brava

Llafranc: kleine hotels, véél rust

Als je logeert in het charmante badplaatsje Llafranc, valt er meteen een rust over je die van strandvakanties aan de Baix Emporda zo’n zegen maakt. Ik kijk uit het raam van mijn kamer in Hotel Terramar, en geniet van het weidse uitzicht. Vissersbootjes dobberen in de deining. Er is nauwelijks hoogbouw, het 330 meter lange zandstrand ligt ingekapseld tussen met pijnbomen begroeide rotsen. De hotels worden allemaal uitgebaat door families, vaak al meer dan vijftig jaar dezelfde. Ook hier brengen vooral gezinnen hun vakantie door, en dat zorgt voor een relaxed en tegelijk zalig zomers sfeertje. Hier kom je niet om te feesten, maar om uit te rusten en te genieten.

Wandelen naar Calella de Palafrugell

De volgende dag neem ik om zeven uur een duik in het frisse zeewater. Behalve een paar enkelingen is er geen mens te bespeuren. Langzaam komt de zon op achter de heuvel. Van in de zee zie je pas goed hoe klein de hotelletjes in Llafranc zijn gebleven, en net dat staat garant voor de gezelligheid. Daarna trek ik mijn wandelschoenen aan voor een 4 kilometer lange wandeling richting Calella de Palafrugell. Het kronkelende kustpad loopt langs de GR92, het wandelpad dat vertrekt vanuit Frankrijk en de hele Catalaanse kust volgt. Mijn camera doet overuren, want de uitzichten op de azuurblauwe kustlijn zijn fenomenaal. Achter elke bocht ligt er wel een nieuw panorama, dat de herinnering aan het vorige tracht te overtreffen. Uiteindelijk beland ik in Calella de Palafrugell, alweer een alleraardigst badplaatsje met een negental kleine strandjes. Grote houten poorten in de elegante huizen naast het pad duiden de historische ‘bootgarages’ aan. Ooit stalden de bewoners hier hun boot, zodat ze gewoon de deur moesten openen om ze rechtstreeks naar het strand te slepen. Nu is de plaats van de boten ingenomen door restaurants, of bistro’s waar je een glas kunt gaan drinken.

De botanische tuin van Cap Roig

Het is behoorlijk warm, maar ik wil  nog een stukje hoger stijgen. Boven ligt namelijk de beroemde botanische tuin van Cap Roig. In 1927 bouwden de Russische kolonel Woevodski en zijn minnares boven op een rots een kasteel omringd door weelderige tuinen. Ze wilden dat na hun dood deze fantastische plek als openbaar domein zou voortleven zodat de locals er konden gaan wandelen als ze zin hadden. En dat gebeurde ook. De ‘Jardins de Cap Roig’ (de tuinen van de rode kaap) vormen een prachtig natuurgebied. In combinatie met de stralende vergezichten op zee vormen honderden mediterrane bloemen en planten een kleurrijk postkaartplaatje. ’s Zomers hoef je zelfs helemaal niet naar boven te wandelen, want vanaf midden juli tot eind september rijdt er een toeristenbus van Llafranc naar de botanische tuin.

In het spoor van Toni Miguel de heuvels op

Er zijn andere manieren om te ontspannen dan door te chillen op een strand. Geen betere methode om je dagelijkse leven even te vergeten dan door aan de Catalaanse kust een fietsbroek aan te trekken, op een e-bike te stappen en volle gas te geven. Toni Miguel is een voormalig lid van het Spaanse Olympisch baanwielrenteam, die ooit deelnam aan de Spelen in Peking. Een paar jaar geleden opende hij in Parafrugell (spreek uit: palafruzjelz) Gran Fondo, een fietsbelevingscentrum waar je niet alleen een fiets kunt kopen maar ook kunt deelnemen aan fietsexcursies die hij persoonlijk begeleidt. Je springt in het zadel van een Giant Explorer, een comfortabele gravel e-bike die zowel het asfalt van de hellende rotskust als de oneffentrails in het binnenland aankan. Geen overbodige luxe, en zo kunnen ook minder geoefende fietsers de prachtige streek verkennen. Die middag gaan we op weg voor een tocht van twee uur, die ons langs de mooiste plekjes bij LLafranc voert. De klim naar de vuurtoren op de Muntanya de Sant Sebastià is steil, maar de beloning mag er zijn: een schitterend uitzicht op het badplaatsje en de diepblauwe zee. Daarna zoeven we tegen 58 kilometer per uur in het spoor van Toni langs brede wegen weer naar beneden. Het frisse windje doet deugd, een heerlijk gevoel!

Biketrail door het bos

Toni kent de streek als zijn broekzak. Plots slaan we rechtsaf, en leidt hij ons over een biketrail die over oneffen terrein naarhet strand van Tamariu voert. De stoffige paadjes in het naaldwoud en zanderige wegen door de hooivelden vormen een prachtig fietsdecor. De single track-route door olijfbossen en naaldbossen vraagt het beste van mijn conditie, mijn kuiten en mijn stuurvaardigheid. Maar wat is dit kicken! Tamariu is een postkaartplaatje, met een zalig strandje om rustig te chillen. Het massatoerismeis hier ver weg, de meeste strandgangers zijn gezinnen met kinderen. Uiteindelijk belanden we in het middeleeuwse Esclanyà in de buurt van Begur. De kerk, een paar cipressen, de avondzon en sjirpende krekels: ze vormen niets minder dan een magische combinatie.

Lekker eten aan de kust van Palafrugell? Dat doe je hier!

Mijn absolute favoriet in de streek is restaurant La Blanca in Llafranc. De Baskische chef Eneko Agote werkte in toprestaurants en serveert een prachtige mix van de Baskische en lokale keuken, met spectaculaire smaakbommetjes zoals een millefeuille van courget of koude witte look-soep met gegrilde sardine.

Ook het drukbezochte Restaurant Hotel Terramar in Llafranc is een echte aanrader. Dit zeer populaire restaurant naast Hotel Terramar serveert niet alleen verrukkelijk ontbijt, compleet met vers versneden Jamón Ibérico. Je kunt er ook terecht voor lunch en diner en een mix van ‘terra’ en ‘mar’. De gegrilde octopus met courget en wortelen bracht me meteen in vakantiestemming.

Calau Bar in Calella de Palafrugell is dé tapasplek aan de kust, waar je eerst aan de toog je keuze maakt uit koude tapas. Maar wel heel bijzondere, want ze zijn bereid met onder meer foie gras en jamón ibérico. Daarna komt de ober rond met wel 18 verschillende pintxos op een prikkertje, zoals verrukkelijke inktviskroketjes of een truffel van chorizo. Super lekker!

Zelf gaan fietsen in Palafrugell?

De beste maanden voor een fietsvakantie zijn mei, juni, september en oktober, buiten de grote zomerdrukte.

Toni Miguel begeleidt individuele fietstours door de regio, inclusief huur e-bike. Prijs: vanaf € 50/uur. Ook meerdere groepstours mogelijk, meer info op deze website.

Bij de toeristische infokantoren krijg je gratis de fietskaart ‘Cycle tourism in the Baix Empordà’ met enkele suggestieroutes door de regio.

Foto's en tekst: Johan Lambrechts, All Write BV

Johan Lambrechts, All Write

Johan Lambrechts is al meer dan 25 jaar reisjournalist. In die tijd zag hij een flink stuk van de wereld. Van ijsbergen en pinguïns in Antarctica tot de exotische stranden van Zanzibar. In België werkt Johan voor Het Laatste Nieuws en Libelle. Daarnaast schrijft hij geregeld voor Nederlandse magazines. Hij is ook gek op Europese regio’s omdat je op een paar uur vliegen of rijden op de meest authentieke bestemmingen beland. Cultuur, lekker eten, natuur: het ligt voor ons allemaal binnen handbereik!

Johan Lambrechts, All Write