De mooiste sneeuwschoenwandelingen van Catalonië

De mooiste sneeuwschoenwandelingen van Catalonië

Ook voor wintersport is Catalonië een perfecte bestemming. En dan niet alleen voor skiërs en snowboarders, maar zeker ook voor sneeuwschoenwandelaars die op zoek zijn naar rustige wandelingen in het sneeuwwitte landschap. In dit artikel een overzicht van enkele van de mooiste sneeuwschoenwandelingen die je in winters Catalonië kunt maken.

Boí Taüll
Boí Taüll © Peresanz

Meerdere routes in het Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici is het enige nationale natuurpark van Catalonië. En dat komt niet alleen doordat je hier in de zomer prachtige wandelingen kunt maken, maar zeker ook dankzij de spectaculaire uitzichten tijdens sneeuwschoenwandelingen in de winter.  Zowel aan de oost- als westkant van het natuurpark zijn er in de winter meerdere mogelijkheden voor het maken van verschillende routes. Vanuit het oosten kun je via het plaatsje Espot het park betreden via goed begaanbare routes. Veel mensen kiezen deze kant, omdat je hier de mogelijkheid hebt om de emblematische twee pieken Els Encantats te zien. Deze zie je vanzelf als je een route wandelt om of (als de omstandigheden het toelaten) over het bevroren en besneeuwde Estany de Sant Maurici.

Vanaf het westen zijn er mogelijkheden om vanuit Boí routes te volgen. Het skistation Boí Taüll zet elke winter twee zeer goed gemarkeerde routes uit voor mensen die graag op de sneeuwrackets het besneeuwde landschap willen verkennen. Net als in veel andere wintersportgebieden in Catalonië kun je de sneeuwrackets eventueel ter plaatse huren.

Port del Comte
Port del Comte © Lara Sanmarti

Glooiende hellingen in de Prepyreneeën: Port del Comte

Een ander skigebied dat veel mogelijkheden biedt voor sneeuwschoenwandelaars is Port del Comte, een skigebied in de Prepyreneeën. In de directe omgeving van dit skiresort zijn er verschillende bergen die zeer goed geschikt zijn voor sneeuwschoenwandelen, dankzij hun glooiende hellingen. Zoals bijvoorbeeld La Coma, waarop meerdere routes gevolgd kunnen worden.

Het voordeel van bijvoorbeeld de beklimming van La Coma is dat de stijging steeds redelijk geleidelijk is, waardoor je minder snel vermoeid zult raken tijdens het wandelen. Je kunt er op deze berg zelfs voor kiezen om met de skilift naar boven te gaan en vervolgens op de rackets de afdaling te doen. Hierdoor kun je ook meer genieten van de uitzichten, niet alleen richting het zuiden (je kunt soms zelfs de Montserrat vlakbij Barcelona zien liggen), maar ook de besneeuwde hoge pieken van de Pyreneeën in het noorden. Porte del Comte biedt bovendien de mogelijkheid om routes op de sneeuwschoenen te maken onder begeleiding van een lokale gids, zodat je niet alleen zeker bent van de juiste route, maar bijvoorbeeld ook de mooiste plekjes onderweg zult weten te vinden om winterse plaatjes te schieten met je camera.

Puigmal
Puigmal © Elias PRV

Voor een spectaculair uitzicht op de Puigmal: Vall de Núria en de Taga

Zelfs de kustprovincie Girona heeft in diens noordwestelijke hoek enkele verrassend mooie sneeuwschoenwandelingen te bieden. Hiervoor moet je naar de comarca Ripollès, waar je in de omgeving van het plaatsje Ribes de Freser een keur aan mogelijkheden hebt. Zo kun je kiezen voor een vrij onbekende berg genaamd Taga, die enkele kilometers ten zuidoosten van Ribes de Freser ligt. Deze berg heeft één lange, maar geleidelijk klimmende kam die je naar de top voert. Vanaf de top heb je vervolgens één van de meest spectaculaire uitzichten op de emblematische Puigmal (2910 m).

Vanuit Ribes de Freser kun je echter ook naar de berghut van het nabijgelegen Planoles gaan om vervolgens van daaruit de Puigmal zelf op sneeuwschoenen te bestijgen. Bedenk daarbij wel dat deze – niet gemarkeerde - route enkel voor de meer ervaren sneeuwschoenwandelaars is, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat je je hier richting een hoogte van bijna 3000 meter gaat begeven. Wil je de berg wel van dichtbij zien, maar nu niet direct het pure hooggebergte in: dan is de Vall de Núria de beste keus. Deze vallei is te bereiken via een schitterende tocht in een tandradtrein, waarna je eenmaal in de hooggelegen vallei de keus hebt uit verschillende routes. In de vallei heb je niet alleen een groot hotel en skiresort met meerdere pistes, maar ook een berghut als een meer Spartaanse overnachtingsmogelijkheid. Opties genoeg dus voor een weekend lang wintersporten, eventueel zelfs inclusief iglo-bouwen als het weer het toelaat.

Baqueira-Beret
Baqueira-Beret © Ana del Castillo

In het grootste skigebied van Catalonië: naar Montgarri in de Val d'Aran

Baqueira-Beret is het paradijs op aarde voor liefhebbers van wintersport. Dit enorme skigebied kent zoveel pistes dat je je er gemakkelijk een week lang kunt vermaken zonder steeds dezelfde pistes af te hoeven skiën. Maar wat veel wintersporters niet weten is dat er even buiten het skigebied, ver verscholen in de bergen een heel klein dorpje ligt met de naam Montgarri. Dit is een klein dorpje dat eigenlijk enkel bestaat uit een berghut en een klein kerkje. Verscholen diep in de bergen is dit dorpje echter de ideale bestemming voor een rustige tocht op sneeuwschoenen vanaf het drukke skiresort Baqueira-Beret. Bij het skiresort kun je gemakkelijk de auto parkeren en eventueel ook de 'raquetas' huren voor je wandeling. Deze wandeling voert je door een lange vallei, tussen besneeuwde toppen en dichtbegroeide bossen tot aan de open vallei waarin Montgarri is gelegen. Het uitzichtpunt vanaf waar je het dorpje ziet liggen is spectaculair en de rook die je ziet opstijgen uit de schoorsteen van de berghut maakt duidelijk dat er een warme maaltijd op je staat te wachten.

Eventueel kun je er een tweedaagse route van maken door te overnachten in de berghut. Naast de normale gedeelde 'lagers' heeft deze berghut ook een luxere familiekamer voor wat meer luxe en privacy. Overdag is deze berghut ook het eindpunt van zowel hondensledetochten als sneeuwmobieltochten, welke starten bij dezelfde parkeerplaats in het skiresort waar je de auto hebt geparkeerd. Aan het eind van de middag keert de stilte echter weer terug in de berghut, zodat je in alle rust kunt genieten van een goede maaltijd en welverdiende nachtrust. Wil je het bezoek compleet maken, loop dan laat op de avond nog even naar buiten om bij heldere hemel je te vergapen aan de hoeveelheid sterren die vanaf deze oase van rust boven het winterse landschap is te zien.

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience