De mooiste meerdaagse huttentochten van Catalonië

De mooiste meerdaagse huttentochten van Catalonië

Setau Sagèth (5 dagen)

Sfeerbeeld stad Vielha © José Miguel Muñoz

Dankzij de vele hoge pieken, pittoreske bergdorpjes en indrukwekkende watervallen is de Val d’Aran een van de meest geliefde bergstreken van Catalonië. Dankzij de Setau Sagèth kun je van dichtbij kennismaken met de flora en fauna van de Val d’Aran. Daarbij moet je dan overigens wel een afstand van ruim 95 kilometer en een hoogteverschil van bijna 11.000 meter overbruggen, waarbij de grootste stad van de Val d’Aran, Vielha, zowel begin- als eindpunt van de route is. De afwisseling tijdens deze route is kenmerkend voor de streek: sta je het ene moment onderaan een klaterende waterval, zo loop je later door een pittoresk bergdorpje om de dag af te sluiten in een afgelegen berghut aan de rand van een donkerblauw bergmeer. Het is juist die afwisseling die zorgt dat elke dag weer anders is en je tijdens het wandelen je ogen uitkijkt. Niet voor niets wordt deze route ook door de Catalanen zelf als een van de mooiste en meest afwisselende meerdaagse bergtochten genoemd.

Carros de Foc (5-7 dagen)

Uitzicht tijdens het wandelen door het Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici © INMEDIA SOLUTIONS

De Carros de Foc is waarschijnlijk de moeder van alle meerdaagse huttentochten van Catalonië. Ooit ontstaan als uitdaging tussen de bergwachters of huttenwaarden van de verschillende berghutten van het Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Deze route is inmiddels uitgegroeid tot de bekendste en tevens één van de mooiste meerdaagse huttentochten voor bergwandelaars. Tijdens deze route worden in totaal 9 berghutten, verspreid door het Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, bezocht. Je hebt de keuze of je er 5, 6 of 7 dagen over doet om de hele cirkel rond te maken. Onderweg verzamel je niet alleen stempels in elke berghut, maar word je ook getrakteerd op de meest indrukwekkende uitzichten die de Catalaanse Pyreneeën te bieden hebben. De totale afstand van de Carros de Foc bedraagt 65 kilometer waarbij je ongeveer 9200 meter hoogteverschil overbrugd. Deze route is geen geschikte keuze voor beginners, maar een absolute aanrader voor bergliefhebbers met een goede conditie.

Cavalls del Vent (4-5 dagen)

Uitzicht op de bergketen Serra del Cadí © Sergi Boixader

Iets minder extreem en minder hoog, maar zeker niet minder mooi is de Cavalls del Vent. Deze meerdaagse huttentocht is gesitueerd in het Parc Natural del Cadí-Moixeró en verbindt over een afstand van iets meer dan 84 kilometer 8 verschillende berghutten met elkaar. Tijdens deze route maak je niet alleen kennis met de emblematische Pedraforca-berg, maar kun je tevens genieten van het prachtig uitzicht over de Cerdanya-vallei naar de hoge pieken van de Pyreneeën. De hutten liggen allemaal net even wat lager dan op de Carros de Foc en ook het terrein is net even wat minder zwaar dan die route. Daardoor is de Cavalls de Vent perfect geschikt voor beginnende bergwandelaars die graag eens een meerdaagse bergtocht willen ondernemen, zonder zich direct in extreem hoog en afgelegen hooggebergte te begeven.

El Cinquè Llac (5 dagen)

Senterada verkennen © Christopher Willan Photography

Deze route draait letterlijk en figuurlijk om het llac de Montcortès: een schitterend bergmeer dat zich gedurende de verschillende etappes van de route steeds beter laat zien. De flora en fauna onderweg is niet het enige dat deze route zo bijzonder maakt. Bij het ontwikkelen van deze route werd er namelijk ook extra nadruk gelegd op de regionale gastronomie. En dan vooral de kans bieden om er kennis mee te laten maken tijdens de overnachtingen in de verschillende “casas rurales” waar je onderweg niet alleen slaapt maar ook uitstekend zult eten. En uiteraard mag een goed glas wijn daarbij niet ontbreken:  gezien het feit dat je hier in de zone van DO Costers del Segre – een van de betere wijngebieden van Catalonië – verblijft zal dit geen probleem zijn. Bij deze meerdaagse tocht ligt de nadruk dus zeker niet op het klimmen naar hoge pieken voor weidse uitzichten, maar juist het genieten van de wandeling en de omgeving, haar geschiedenis historie en cultuur. Daarom word je aan het eind van elke dag ook nog eens flink in de watten gelegd en is er steeds tijd genoeg om nog even het dorpje te verkennen vóórdat je aanschuift aan de dinertafel. De route begint in la Pobla de Segur, maar doet onder andere ook Peramea, Beranui, de ruïnes van Bastida, Senterada en Montsó aan, voordat je in la Pobla de Segur eindigt.

La Ruta dels Estanys Amagats (5-6 dagen)

Uitzicht over de Pyreneeën © Chârles BCN

Hou je van bergmeertjes, dan is deze route een absolute aanrader. In de vijf etappes die deze route rijk is zul je onderweg namelijk méér dan 40 verschillende bergmeertjes tegenkomen. Slapen doe je onderweg veelal in bemande berghutten, maar er zijn ook mogelijkheden om te slapen in onbemande berghutjes die het voorrecht hebben om vrijwel direct aan de waterkant van een van de vele bergmeertjes te liggen. Een populaire optie hiervoor is bijvoorbeeld een overnachting in de refugi Engorgs (ook we aangeduid als “Joaquim Folch i Girona”), waar je na een nachtje slapen kunt genieten van de opkomende zon bij de Engorgs, één van de mooiste bergmeer-verzamelingen van de Pyreneeën. Wil je naast de bergmeertjes echter ook af en toe een extra (hoge) piek meepikken onderweg, dan is de route gemakkelijk uit te breiden tot een zesdaagse tocht. De route voert langs de noordkant van de Cerdanya-vallei, ten oosten van Andorra en even ten noorden van het idyllische Bellver de Cerdanya.

Op eigen houtje of georganiseerd

Is je interesse gewekt voor één van de vele meerdaagse bergtochten in Catalonië, bedenk dan dat je bij veel van de hierboven genoemde tochten de mogelijkheid hebt om hem onder begeleiding van een gids te doen. Zo heb je niet alleen de zekerheid dat je niet verdwaalt, maar kun je tevens putten uit de enorme ervaring en kennis van de omgeving die de gids met je zal delen onderweg. Daarnaast bieden de meeste tochten de mogelijkheid om middels een startpakket alle benodigde reserveringen in één keer te doen, waarbij je vaak tegen betaling van een vergoeding tevens enkele praktische producten (inclusief kaart, t-shirt, etc.) als pakket thuisgestuurd kunt krijgen. Bijkomende service is de mogelijkheid om een bergsportverzekering af te sluiten, iets dat altijd wordt aangeraden bij het ondernemen van meerdaagse huttentochten, waar dan ook.

Main and thumbnail image © Val d'Aran photos

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience