De mooiste landschappen van Catalonië : Deel II

De mooiste landschappen van Catalonië : Deel II

In dit nieuwe artikel neemt l'œil d’eos – twee franse fotografen en videomakers – ons mee op ontdekking langs de mooiste landschappen van catalonië.

1. Natuurpark Els Ports

Aan de Terres de l'Ebre ligt het natuurpark Els Ports. Het heeft een oppervlakte van meer dan 30.000 hectare en telt ruim 1000 verschillende plantensoorten. Het park is tevens het grootste steenbokkenreservaat in Catalonië. De fauna en flora van Els Ports zijn dan ook van onschatbare waarde voor de biodiversiteit. 

De ongerepte natuur van het park verkennen kan tijdens een mountainbikerit of wandeltocht. Echte waaghalzen kunnen er zelfs aan speleologie doen! Wie helemaal één wil worden met de natuur, kan in het hart van het park bovendien zwemmen in een van de meren.

Natuurpark Els Ports
Links: De kronkelige weg naar het natuurpark - Midden: Uitzicht op het natuurpark Els Ports - Rechts: Olijfboomgaarden onderweg naar Els Ports © L'œil d'Eos

2. De Ebrodelta

De Ebrodelta is een unieke plek met een enorme planten- en drierenrijkdom. Door de rijstvelden zo ver het oog reikt en de talrijke flamingokolonies die zich in Terres de l’Ebre hebben gevestigd, doet het landschap sterk denken aan de Franse Camargue. Het natuurgebied werd in 2013 door Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat. De Ebrodelta is het grootste wetland van het Iberische schiereiland en een van de belangrijkste vogelgebieden ter wereld

Het Parc Natural del Delta de l'Ebre in cijfers:

– 7736 hectare groot. 
– Rijke flora met meer dan 800 verschillende plantensoorten.
– 50.000 tot 100.000  vogels van 343 verschillende soorten.

Boot voor de Ebrodelta
Boot voor de Ebrodelta © L'œil d'Eos
Links: Wilde vogels aan de Ebrodelta - Midden: De Ebrodelta en haar wilde vogels - Rechts: De Ebrodelta © L'œil d'Eos

3. Natuurpark Serra de Collserola

Hoewel dit park niet zo bekend is bij het grote publiek, is het het grootste stadspark ter wereld. Met een oppervlakte van 8000 hectare is het ruim 23 keer groter dan Central Park in New York en bijna tien keer zo groot als het Bois de Boulogne in Parijs.  

Om de natuurlijke rijkdom van de Serra de Collserola in stand te houden werd het in 1987 officieel tot natuurpark verklaard. De site is ook uitgeroepen tot Natura 2000-gebied om de bescherming ervan te stimuleren en het belang ervan te benadrukken. Aangezien het park aan het oostelijke deel van Barcelona grenst, is het een populaire trekpleister bij de inwoners van de Catalaanse hoofdstad, die er graag komen wandelen, hardlopen, paardrijden of fietsen.

Het wandelpad Carretera de les Aigües is de ideale manier om het park te verkennen en tegelijkertijd te genieten van het fantastische uitzicht over Barcelona.

4. Parc Natural del Montseny

Tussen Blanes en Vic ligt het natuurpark van Montseny, dat door Unesco geklasseerd is als Wereldbiosfeerreservaat. In het park liggen enkele bergtoppen die niet mogen ontbreken in onze opsomming van de mooiste landschappen van Catalonië: de bergkam van Turó de l'Home (1706 meter), Les Agudes (1703 meter), Matagalls (1697 meter) en Puig Drau (1344 meter). 

Het park is heel het jaar door toegankelijk, maar we raden je aan om zeker een bezoekje te brengen in het najaar en te genieten van de prachtige herfstkleuren.  

In het park staan ook enkele gebouwen die tot het cultureel erfgoed van Catalonië behoren. Kortom, een uitstap waarbij jong en oud kunnen genieten van natuur en cultuur!

5. De Costa Brava en haar kristalheldere water

Aan de Costa Brava vind je ongetwijfeld enkele van de mooiste landschappen van Catalonië. Met haar kustdorpjes, azuurblauwe water en eindeloze stranden is de Costa Brava een paradijs op aarde.  

Dankzij de  talrijke paden langs de kust kun je de streek vlot te voet ontdekken. Of wat dacht je van een excursie op de Middellandse Zee met een kajak, paddleboard of boot? Een originele manier om de Costa Brava letterlijk van een andere kant te leren kennen!

de kust van Lloret de Mar
De zomerse sfeer aan de kust van Lloret de Mar © L'œil d'Eos
Baai Tamariu-uitzicht Begur
Links: De paradijselijke baai van Tamariu - Midden: Het dorpje Blanes en zijn strand - Rechts: Uitzicht op het turquoise water van Begur © L'œil d'Eos

6. De eindeloze wijngaarden van Priorat

Priorat is een bekende streek onder liefhebbers van goede wijn. En terecht, want in de regio worden heel wat uitzonderlijke wijnen geproduceerd met Denominació d'Origen Qualificada (DOQ, een prestigieuze herkomstbenaming). Door haar ligging aan de voet van het natuurpark van de Montsant, is Priorat een streek van interessante landschappen, met enerzijds wijnranken zo ver het oog reikt en anderzijds de bergen waarvoor de regio bekendstaat. De streek is erg geliefd bij klimmers, vanwege de talrijke interessante rotsformaties in het park en de omgeving.

7. Parc del Garraf

Het Parc del Garraf is een must-visit voor iedereen die een bezoek brengt aan de badplaats Sitges. De diverse landschappen van het park behoren tot de mooiste van Catalonië. Het is ruim 12.000 hectare groot en herbergt grotten, ravijnen, krijtrotsen en kalkheuvels waarop inheemse vegetatie groeit. 

In het hart van het park, te midden van de ongerepte natuur, staat het boeddhistische klooster van Garraf (Sakya Tashi Ling). Breng zeker ook een bezoek aan het plaatsje Garraf, wat verderop langs de kust. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is Celler Güell, een bijzonder wijndomein dat ontworpen werd door de Catalaanse architect Antoni Gaudí.

Boeddhistische klooster, wijndomein Celler, -Uitzicht Garraf
Links: Boeddhistische klooster van Garraf - Midden: Wijndomein Celler Güel - Rechts: Uitzicht op Parc del Garraf © L'œil d'Eos

Tekst door Eloïse van L'Oeil d'Eos. Alle foto's in dit artikel zijn eigendom van L'Oeil d'Eos.
Neem een kijkje op hun website: https://loeildeos.com/

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience