De leukste activiteiten tijdens Deel 3 van de Grand Tour de Catalunya

De leukste activiteiten tijdens Deel 3 van de Grand Tour de Catalunya

In het voorjaar maakte ik een geweldige roadtrip met de naam Grand Tour de Catalunya en verkende ik de binnenlanden van Catalonië en de Catalaanse Pyreneeën. Ik smulde van de mix van cultuur, sportieve activiteiten en culinaire hoogstandjes. In dit artikel vertel ik je over paragliden, wandelen, raften en mountainbiken tijdens de Grand Tour.

Paragliden

Vandaag staat iets op het programma wat voor sommigen, en zeker voor mij, redelijk spannend is. Paragliden! Met mijn hoogtevrees is het dus tijd om wat grenzen te verleggen. Ik voel de adrenaline door mijn lichaam bruisen als we de hoge bergen van het gebied doorkruisen. Àger staat bekend om zijn ideale omstandigheden voor paragliden, vanwege de sterke thermische luchtstromen.

Het team paragliders vertelt dat ze bijzonder veel ervaring hebben en we rijden vanuit de vliegschool een omhoog tot een vlak veld met een prachtig uitzicht over het dal. We worden vastgemaakt aan de paragliders en rennen zo hard we kunnen en komen los van de grond. De thermiek zorgt voor een gestage stijging. We vliegen!

In dit deel van de Pyreneeën leven vier soorten gieren: de lammergier, de monniksgier, de vale gier en de aasgier. Vooral de vale gier komt erg veel voor in de Pyreneeën. Dit zijn ook de vogels die ons begeleiden tijdens de vlucht. Een unieke ervaring!

Paragliden © Marnix Hagenouw

Wandelen in de Congost de Mont-Rebei

Op diverse websites had ik gelezen hoe bijzonder en mooi het is om in Congost de Mont-Rebei over een uitgehouwen pad in de bergen te wandelen. Het lopen door op grote hoogte, vlak langs de bergwand, met fabuleuze uitzichten is echt een unieke ervaring.

Onze camera’s maken overuren, zo fotogeniek is deze omgeving. We laten ons overmeesteren door de rust en stilte tijdens de wandeling. De natuurlijke geluiden van de omgeving dragen bij aan de bijzondere sfeer. Naarmate we verder lopen, begint het pad steeds smaller te worden. 

Veel wandelaars lopen tot de hangbrug. Dit is volgens velen een van de mooiste uitzichtpunten van de hike. Helaas is de brug voor ons, ondanks ons hoge wandeltempo, net niet haalbaar. De parkeerplaats gaat om 19:00 dicht en dan moeten we terug zijn bij het vertrekpunt. Als je deze hike wil doen, dan zou ik in de ochtend vertrekken, zodat je in alle rust optimaal kan genieten.

Het Congost de Mont-Rebei pad is een smal maar makkelijk te lopen pad. Er zijn hoogteverschillen van 390 meter en de wandeling is in totaal zo’n tien kilometer lang.. Bij de parkeerplaats kies je voor de route bovenlangs of onderlangs. 

Congost de Mont-Rebei © Edwin Hagenouw

Wandelen door Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Tijdens onze relaxte wandeling door Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici maakten we vooral veel foto’s. De bergen om ons heen, met witte toppen, schitteren in het ochtendlicht. We hebben geluk dat het kortgeleden heeft gesneeuwd. Wildernisgids Moisès neemt ons mee op een drie uur durende trip door het park.

Bijzonder leuk om met hem deze hike te doen aangezien hij echt alles weet over het nationaal park. Als geen ander ervaart hij hoe de opwarming van de aarde ook hier haar sporen achterlaat. Mocht je hier willen overnachten, dan is dat ook mogelijk.

In eenvoudige gratis trekkershutten en in wat luxere hutten, waar je tegen betaling kunt overnachten. Deze gaan pas open in de loop van mei. 

Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici © Edwin Hagenouw

Mountainbiken door de bergen van La Pobla de Segur

We beginnen vroeg in de ochtend aan onze e-mountainbiketocht door het gebergte van La Pobla de Segur. Bernard, onze enthousiaste gids, neemt de tijd om ons de meest indrukwekkende plekken te laten zien. We worden verrast door adembenemende uitzichten. 

Het is een mooie tocht door ongerepte natuur, langbouwgebieden en charmante dorpjes die verscholen liggen in de bergen. In deze kleine nederzettingen stappen we regelmatig af om op adem te komen. Het is een fijn en rustig leven hier, ver weg van de stad.  

Met de fiets in de hand kijken we links en rechts smalle historische straatjes in. Ik blijf even staan als ik een aantal katten zie spelen op een oude stenen trap. Het beeld wordt spectaculair gevangen door een binnensluipende bundel zonlicht.

Bernard past de tour aan op ons niveau, zodat we rustig kunnen genieten van de rit. Met de e-mountainbikes kunnen we moeiteloos steile hellingen beklimmen en afgelegen gebieden verkennen. Die zouden anders buiten ons bereik liggen. 

Zo zijn we in de gelegenheid om het landschap op een avontuurlijke manier te ervaren. We sluiten deze fijne en actieve ochtend af met een lekkere grote cappuccino in de zon en nemen afscheid van Bernard.

Mountainbiken © Edwin Hagenouw

Raften

De temperatuur van de buitenlucht en het water in de rivier zijn redelijk laag en de luchtvochtigheid is hoog, met licht motregen. We trekken dus dry-suits aan, waardoor we niet nat worden tijdens de tocht over de snelstromende rivier. Vervolgens krijgen we een korte instructie en gaan we het water op. Het is voorseizoen, waardoor er nog weinig toeristen in de regio zijn. We hebben daardoor een privé-raft, met de stuurman Ian, een collega-roeier en wij met z’n tweeën. Geweldig om met z’n vieren het wilde water te bedwingen. 

Zodra we eenmaal op het water zijn krijg ik een enorme energie-boost en gaat het grote genieten beginnen. Dit komt door de wilde rivier, maar ook zeker door de energieke begeleider Ian. Het eerste half uur is een soort oefenrondje, maar daarna wordt het echt feest. Onderweg genieten we van het uitzicht op de bergen die om omringen.

Boven ons cirkelen tientallen gieren. Uniek om op deze manier de schoonheid van de natuur te ervaren en tegelijkertijd een spannende activiteit te beleven. Ian, en het team van RocRoi, bedankt voor deze topmiddag!

Raften © RocRoi
Profile Picture Marnix

Marnix en Edwin Hagenouw zijn actieve reizigers met een enorme passie voor de natuur. Het liefst verkennen ze nieuwe omgevingen tijdens uitdagende hikes en trekkings. In de afgelopen jaren maakten ze, samen en afzonderlijk, bijzondere reizen naar onder andere de Catalaanse Pyreneeën, Jordanië, Bolivia, Peru, Groenland en IJsland. Hun reisverhalen delen ze met de lezers van Mountainreporters.com.

@mountainreporters