Catalaanse wijnkathedralen

Catalaanse wijnkathedralen

Catalonië staat bekend om haar rijke architecturale erfgoed. Naast de wereldberoemde modernistische meesterwerken in Barcelona, herbergt de regio ook een verborgen schat: de tientallen modernistische wijnkathedralen die verspreid over het grondgebied te vinden zijn. Ze werden eind negentiende, begin twintigste eeuw gebouwd in de tijd van de Catalaanse art nouveau.

De bijnaam ‘wijnkathedralen’ danken ze aan hun imposante uiterlijk, dat doet denken aan de grandeur van religieuze kathedralen. Een van de belangrijkste architecten die verantwoordelijk was voor het ontwerpen van deze moderne wijnhuizen was Cèsar Martinell, die afkomstig was uit Valls, Costa Daurada. Martinell was een leerling van Antoni Gaudí.

De wijnkathedralen waren niet alleen functioneel, maar ook een symbool van identiteit voor de lokale gemeenschappen. Ze waren vaak eigendom van zogenoemde coöperaties, samenwerkingsverbanden van kleinere wijnboeren die gezamenlijk hun druiven verwerkten en de wijnen verkochten. De meeste wijnkathedralen zijn te vinden in de Costa Daurada en Terres de l'Ebre

In veel wijnkathedralen kun je tegenwoordig een rondleiding krijgen en van de wijnen proeven. Wij hebben de 9 bekendste wijnkathedralen in de regio voor je op een rijtje gezet.

De wijnkathedraal van Nulles © Achim Meurer

De wijnkathedraal van Nulles

Misschien wel de belangrijkste bodega die Cèsar Martinell ontwierp, is de wijnkathedraal van Nulles in het zuiden van Catalonië. Dit prachtige gebouw was een opdracht van de coöperatie van wijnboeren in Nulles en omgeving. De bouw ervan begon in 1917 en in 1920 werd de bodega in gebruik genomen.

Het is mogelijk om hier deel te nemen aan een rondleiding en wijn te proeven.

Cooperatiu de Gandesa © Gg-Photo

Celler Cooperatiu de Gandesa

Dit wijnhuis in de streek Terra Alta in het Terres de l’Ebre, eveneens ontworpen door Cèsar Martinell, heeft een imposante gevel met mooie keramische tegels. Grote favoriet bij het publiek.

Het is mogelijk om hier deel te nemen aan een rondleiding en wijn te proeven.

Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant © Francesc Castro Cirac

Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant

Gelegen in de wijnregio Montsant, is dit wijnhuis opnieuw een meesterwerk van Cèsar Martinell. Het is misschien wel de kleinste bodega die hij ontwierp. Kenmerkend is de prachtige gevel.

Het is mogelijk om hier deel te nemen aan een rondleiding en wijn te proeven.

Bodega de L’Espluga de Francolí

In deze modernistische bodega bevindt zich tegenwoordig een wijnmuseum. De wijnkathedraal werd gebouwd in 1913 door de architect Pere Domènech i Roure. Het museum geeft uitleg over het wijnbereidingsproces, de geschiedenis, het werk op het land en de verschillende druivensoorten van de streek Conca de Barberà in de Costa Daurada.

Meer informatie over een bezoek.

Celler Cooperatiu de Pinell de Brai © El Pinell de Brai

Celler Cooperatiu de Pinell de Brai

Dit wijnhuis, ontworpen door architect Cèsar Martinell. 

Het is mogelijk om hier deel te nemen aan een rondleiding en wijn te proeven.

Sindicat de Barberà de la Conca
Sindicat de Barberà de la Conca © Imagen M.A.S.

De wijnbodega Sindicat de Barberà de la Conca

Deze bodega was een van de latere werken van Cèsar Martinell. De wijnkathedraal ligt bovenop een heuvel en heeft een prachtig uitzicht over de omgeving.

Cooperatiu de Vila-rodona
Cooperatiu de Vila-rodona © Imagen M.A.S.

Celler Cooperatiu de Vila-rodona

Dit wijnhuis in de Costa Daurada is ook ontworpen door Cèsar Martinell en staat bekend om zijn unieke combinatie van bakstenen en keramische tegels. het beschikt over een winkel met onder andere wijnen en andere producten van het Catalaanse platteland.

Costa Daurada
Costa Daurada © Maria Rosa Ferré

Celler Cooperatiu de Vila-seca

Dit modernistische wijnhuis in de Costa Daurada is ook ontworpen door Cèsar Martinell. Het heeft een elegante voorgevel en is tegenwoordig een cultureel centrum.

 Celler Güell
Celler Güell © Juan José Pascual

Celler Güell

Gelegen in de Garraf, het natuurgebied even ten zuiden van Barcelona, werd Celler Güell ontworpen door de beroemde architect Antoni Gaudí in opdracht van zijn mecenas Eusebi Güell. Het is een modernistisch hoogstandje met middeleeuwse elementen.

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience