Barcelona’s hidden gems

Barcelona’s hidden gems

Verborgen plekken in Barcelona? Die nog niet massaal door toeristen zijn ontdekt? Echte geheimen kent de Catalaanse hoofdstad met miljoenen bezoekers op jaarbasis en in een tijdperk waarin álles online te vinden is, natuurlijk niet. Maar er zijn zeker genoeg plekjes waar je niet opgaat in de toeristenmassa. Wij zetten tien minder bekende parels voor je op een rij.

Casa Vicens

Wie Gaudí’s modernistische hoogtepunten al eens heeft gezien en geen genoeg kan krijgen van Barcelona’s huisarchitect, mag Casa Vicens eigenlijk niet overslaan. Zijn debuut was het zomerverblijf van tegelfabrikant Manuel Vicens i Montaner. De architectuur van Casa Vicens is een mengeling van stijlen. De typisch Spaanse onderkant is gemaakt van goedkope natuursteen, dat door veel modernisten als basis voor hun ontwerpen werd gebruikt. Hoe hoger het gebouw, hoe Arabischer het uiterlijk, zoals je ziet aan de keramiektegels in schaakpatroon en de torentjes op het dak.  

Casa Vicens © Barcelonatips.nl

Cementiri de Montjuïc  

Tegen de flanken van de heuvel Montjuïc en met uitzicht op zee ligt een van Barcelona’s dodensteden: de begraafplaats van Montjuïc. Hier dwaal je door straten vol opgestapelde grafnissen en kom je langs weelderige graven van rijkere voormalige stadsbewoners. Je zult er nauwelijks anderen tegenkomen en als je het geen probleem vindt om een stukje bergopwaarts te lopen, kun je hier een prachtige wandeling maken.  

CosmoCaixa

Barcelona’s ruim opgezette Wetenschapsmuseum CosmoCaixa is ondergebracht in een vroegere modernistische fabriek. Tegenwoordig kun je hier kijken, voelen, proberen, uitvinden en je verbazen in de hal vol wetenschappelijke experimenten, in het onderwaterbos of het planetarium. Vooral een aanrader met kleine kinderen, hoewel je ook als volwassene onder de indruk zult zijn van dit museum.  

Het onderwaterbos in Cosmo Caixa © Barcelonatips.nl

Parc del Laberint d’Horta

Dit park in de wijk Horta werd aangelegd als privétuin, maar was het allereerste publieke park in de stad. Het bevindt zich ver buiten het stadscentrum, maar is makkelijk bereikbaar met de metro. Midden in het park zit een labyrint. En wie naar binnengaat, komt er echt niet één, twee, drie weer uit…. Erg leuk met kinderen, maar ook bijvoorbeeld met je geliefde. Sla de rest van de tuin ook niet over.  

Het labyrint van Horta © Barcelonatips.nl

Monestir de Pedrables

Barcelona is niet alleen maar Gaudí en modernisme als het aankomt op architectuur. Het klooster van Pedralbes is een prachtig voorbeeld van Catalaanse gotiek. Opvallend genoeg staat dit bouwwerk niet in de gotische buurt, maar een eind buiten de historische stad. In het klooster, waar nog altijd clarissenzusters leven, kun je verschillende vertrekken bezichtigen en een wandeling maken door de prachtige kloostertuin. Een ware verborgen parel.  

Het klooster van Pedralbes © Barcelonatips.nl

Het Teatre Grec  

Dit Griekse amfitheater is niet origineel, maar werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in 1929 op de Montjuïc. Tegenwoordig is het de hoofdlocatie van het Festival Grec, een belangrijk cultureel zomerfestival met muziek, theater, dans, kleinkunst en circus uit binnen- en buitenland. Het theater is daarbuiten vrij te bezoeken en een heerlijke plaats om tussen het groen te ontsnappen aan de drukte van de stad.  

Gràcia

Hoewel bijna alle toeristen langs Gràcia komen om Park Güell, dat aan de rand van deze buurt ligt, te bezoeken, nemen maar weinigen de moeite om het wijkje zelf te gaan ontdekken. Zonde! Gràcia is een dorp in de stad. Ooit lag Gràcia buiten de stadsgrenzen, maar het werd opgeslokt door het steeds groter groeiende Barcelona. Ontdek de vele pleinen die de wijk telt en waar de locals elkaar ontmoeten. Favoriet is het Plaça de la Vila de Gràcia, met zijn mooie klokkentoren en het oude dorpshuis. In augustus vindt in deze buurt het populairste wijkfeest van de stad plaats.

De straatfeesten van Gràcia © Gemma Miralda

Mercat dels Encants

Op het Plaça Glòries blinkt het futuristische spiegeldak van vlooienmarkt Encants. De Mercat dels Encants zelf bestaat al eeuwen, maar dit moderne onderkomen uit 2013 is een goed voorbeeld van de stadsvernieuwing die in deze wijk plaatsvindt. De eyecatcher is een must voor liefhebbers van moderne architectuur en natuurlijk koopjesjagers. De overkapping weerspiegelt de snuisterijen die op de grond uitgestald liggen en is perfect voor een bijzondere selfie.  

Els Encants vlooienmarkt in Glòries © Barcelonatips.nl

Jardins de Mossèn Costa i Llobera

Wandelen te midden van honderden cactussoorten kan in de Jardins de Mossèn Costa i Llobera op de heuvel de Montjuïc. De tuin is gratis te bezoeken en biedt uitzicht op zee. De uiteenlopende cactusexemplaren zijn afkomstig uit Afrika, (Centraal-)Amerika en Australië. De oudste plant is meer dan tweehonderd jaar oud. De tuin is vanuit het oude centrum te voet prima bereikbaar: je bent ongeveer twintig minuten onderweg. Let wel op: het is hier doorgaans een paar graden warmer dan elders in de stad, dus als het hoogzomer is, wil je de tuin niet midden op de dag bezoeken.  

De cactustuin Jardins de Mossèn Costa i Llobera © Barcelonatips.nl

Mercat de Sant Antoni

Op zoek naar een onvervalste ‘local’ experience? Ga naar de markt. De Mercat de Sant Antoni is gevestigd in een van de mooiste markthallen van de stad. De versmarkt werd enkele jaren geleden volledig gerenoveerd, maar de prachtige ijzerstructuur uit de negentiende eeuw bleef bewaard. Ga binnen op zoek naar de lekkerste ingrediënten of drink in de hal zelf of rondom op een terras een kopje koffie tussen de buurtbewoners.

De markt van Sant Antoni © Barcelonatips.nl

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience