10 x musea in Barcelona

10 x musea in Barcelona

Barcelona is een echte museumstad met voor elk wat wils. Hoogwaardige kunstmusea, interactieve musea voor het hele gezin en musea waar je meer leert over de stad en de regio. Bovendien zijn ze veelal gevestigd in spectaculaire gebouwen. Reden genoeg voor een museumbezoek.

Fundació Joan Miró

Op de heuvel Montjuïc bevindt zich de Fundació Joan Miró, gewijd aan het werk van de Catalaanse kunstenaar Joan Miró, die in het centrum van Barcelona werd geboren. Hier ontdek je een uitgebreide collectie van zijn kenmerkende en kleurrijke werken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en grafische werken. Het museum opende zijn deuren in 1975 en werd ontworpen door de Spaanse architect Josep Lluís Sert, tevens een goede vriend van Miró.

Fundació Joan Miró ©️Turisme de Barcelona

Moco Museum

In het hart van Barcelona vind je het Moco Museum, waar contemporaine urban art en straatcultuur samenkomen. Het museum is gehuisvest in een middeleeuws paleis en biedt een mix van wereldberoemde kunstenaars en opkomende talenten. De eerste vestiging van het Moco Museum opende op het Museumplein in Amsterdam. In Barcelona is er een collectie van meer dan 50 werken, waaronder stukken van Banksy, Andy Warhol en Salvador Dalí.

Moco Museum ©️Turisme de Barcelona

Museu Picasso

Stap binnen in de fascinerende wereld van Pablo Picasso in het Museu Picasso, die een groot deel van zijn jeugd doorbracht in Barcelona en in de stad zijn allereerste expositie hield. Het museum herbergt een schat aan werken van de beroemde kunstenaar, van zijn vroege jaren tot zijn revolutionaire periode. Het museum opende zijn deuren in 1963 en is gehuisvest in vijf middeleeuwse paleizen.

Museu Picasso ©️Turisme de Barcelona

MNAC - Museu Nacional d’Art de Catalunya

Het imposante Palau Nacional, boven op de heuvel Montjuïc, werd gebouwd ter ere van de Wereldtentoonstelling in 1929 en herbergt tegenwoordig het MNAC. Dit museum biedt een indrukwekkend overzicht van de artistieke erfenis van Catalonië, van middeleeuwse meesterwerken tot moderne sculpturen. Het MNAC opende in 1990 en heeft een collectie van bijna 300.000 kunstwerken. Je kunt hier dus uren ronddwalen.  

MNAC ©️Turisme de Barcelona

Museu Blau

Het Museu Blau biedt een boeiende reis door de geschiedenis van de aarde, met tentoonstellingen die gerelateerd zijn aan geologie, biologie en paleontologie. Het museum opende zijn deuren in 2011 en heeft een collectie van meer dan 100.000 objecten. De opgezette dieren zijn spectaculair. Het museum bevindt zich even buiten het centrum bij het Parc del Fòrum.

Museu Blau ©️Turisme de Barcelona

Camp Nou Museum

Voor liefhebbers van voetbal is een bezoek aan het Camp Nou Museum een must. In het FC Barcelona museum leer je alles over de geschiedenis van de wereldberoemde voetbalclub, herbeleef je legendarische wedstrijdmomenten en ontdek je exclusieve memorabilia. Het museum opende in 1984 en heeft een uitgebreide collectie van trofeeën, tenues en foto's. Op dit moment is het museum gesloten tot het vernieuwde Camp Nou wordt geopend. Een groot deel van de collectie is ondergebracht in het museum bij het station, dat je wel gewoon kunt bezoeken.  

Museu del Camp Nou ©️Vicente Zambrano González. Ajuntament de Barcelona.

Museu Marítim

Het Museu Marítim, gehuisvest in de prachtig gerestaureerde gebouwen van Barcelona’s middeleeuwse scheepswerf, biedt een fascinerende blik op de maritieme geschiedenis van de stad. Het museum opende zijn deuren in 1929 en heeft een collectie van meer dan 15.000 objecten, waaronder scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en scheepsuitrusting. In het museum ontdek je ook hoe Barcelona zich heeft ontwikkeld tot maritieme macht vanaf de veertiende eeuw.

Museu Marítim ©️Imagen M.A.S.

CosmoCaixa

Favoriet bij leergierige kinderen is CosmoCaixa, een interactief museum dat jong en oud inspireert om de wereld om hen heen te verkennen. Het museum opende in 2004 en heeft een collectie van meer dan 30.000 objecten, waaronder fossielen, mineralen en wetenschappelijke apparatuur.  

CosmoCaixa ©️Juan David Cermeron Romero

Museu Frederic Marès

Ontdek de eclectische verzameling van de Catalaanse beeldhouwer Frederic Marès in zijn eigen voormalige residentie, nu omgebouwd tot het Museu Frederic Marès. Het museum opende zijn deuren in 1948 en heeft een collectie van meer dan 18.000 objecten, waaronder beeldhouwwerken, schilderijen en decoratieve kunst. Erg bijzonder om te zien wat Marès gedurende zijn leven verzameld heeft.  

Museu Frederic Marès ©️Paola de Grenet. Ajuntament de Barcelona.

Museu d’Història de Catalunya

Het oude pakhuis Palau de Mar aan de Oude Haven biedt onderdak aan het Museu d’Història de Catalunya, waar bezoekers worden ondergedompeld in de rijke geschiedenis en cultuur van Catalonië. Het museum opende zijn deuren in 1996 en biedt een fascinerende reis door de tijd, met tentoonstellingen over de prehistorie, de Romeinse tijd, de middeleeuwen en de moderne geschiedenis van Catalonië. Breng ook een bezoek aan het dakterras op de vierde verdieping waar je mooi uitzicht hebt op de haven, de heuvel Montjuïc en de voormalige visserswijk La Barceloneta.  

Museu d'Història de Catalunya ©️Vicente Zambrano González. Ajuntament de Barcelona.

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience