Barcelona met kinderen

Barcelona met kinderen

Een bezoek aan Barcelona met kinderen? De Catalaanse hoofdstad is ongetwijfeld een van de meest kindvriendelijke steden in Europa. Of ze nou klein zijn of de tienerleeftijd al hebben bereikt, Barcelona biedt voor elk wat wils. De Nederlandse Annebeth van Barcelonatips.nl, zelf moeder én local in Barcelona, deelt haar tips.

Antoni Gaudí

Sagrada Familia en Parc Güell
De Sagrada Família in Barcelona © Gemma Miralda - Het kleurrijke Park Güell in Barcelona © BCN Travel

Als er een stad is waar je de kinderen rustig mee naartoe kunt nemen, is het volgens mij Barcelona wel. Alleen al de allergrootste bezienswaardigheden van Antoni Gaudí zullen ze zonder twijfel weten te waarderen. Het kleurrijke Park Güell, met de beroemde mozaïekbank en het mooie uitzicht over de stad. De Sagrada Família, die op geen enkele andere kerk ter wereld lijkt. De kleuren en vormen spreken jong en oud aan. Een kleine tip voor de kinderen die net leren rekenen: ga op zoek naar het ‘magische vierkant’ vol cijfers, die opgeteld altijd het getal 33 opleveren. Ook de bezienswaardigheid Casa Batlló, waar je letterlijk een wandeling door het brein van de befaamde architect maakt aan de hand van onder meer video, licht en audio, is een aanrader voor het hele gezin.

Fietsen

Fietsen in Bacelona
Fietsen in Bacelona © Barcelonatips.nl

Een van de leukste manieren om kinderen kennis te laten maken met de stad is op de fiets! Tijdens een fietstour kun je in korte tijd heel veel zien en het is nog leerzaam ook. Bovendien is een fietsgids meestal gewend om ook gezinnen mee op pad te nemen en hoef je zo zelf de route niet uit te vogelen. Persoonlijk raad ik zelf fietsen aan vanaf een jaar of 8, want het is best een drukke stad en ze doen onderweg natuurlijk ook veel indrukken op. Tot die leeftijd kunnen ze nog prima in een zitje.  

Ontspannen

Bij mooi weer – en dat is gelukkig meestal het geval – is het strand gegarandeerd een succes. Terwijl je kinderen spelen in het water of het zand, kun jij lekker genieten van de Spaanse zon. Laat de temperatuur het niet toe om een duik in zee te nemen? Maak een fijne strandwandeling en ga onderweg een ijsje eten. Een andere optie voor ontspanning is het heerlijke Parc de la Ciutadella. Dit stadspark bevindt zich midden in het centrum. De perfecte plek voor een picknick en voor de allerkleinsten zitten hier twee speeltuinen. Ga ook op zoek naar de mammoet op ware grootte of eendjes kijken in het meertje. In het park vinden ook vaak gratis activiteiten plaats. Tot slot bevindt zich in het park ook de dierentuin.

Magische fontein

Een must voor ’s avonds is een bezoek aan de magische fonteinshow bij Placa d’Espanya. Het gekleurde water van de fontein spuit hier metershoog de lucht in en danst op de muziek. De fonteinshow vindt plaats bij het Palau Nacional (Nationaal Paleis) en persoonlijk vinden mijn dochter en ik het fantastisch om helemaal boven aan te beginnen, waar je ook het mooiste uitzicht hebt. Daar kom je makkelijk met de roltrappen. En als de show dan begint daal je langzaam af naar de grote fontein in het midden.

de magische fonteinshow bij Placa d’Espanya
De magische fonteinshow bij Placa d’Espanya © Barcelonatips.nl

De berg op

Camí del Cel met attracties op de berg Tibidabo - Links: © ainhoa goma - Rechts: © Agustin Cid Zalbidegoitia

Een andere activiteit die bij kinderen in de smaak valt, is een bezoek aan de berg de Tibidabo. Hier heb je een geweldig uitzicht, want dit is het hoogste punt van de stad. Als je het aandurft raad ik je zeker aan de Temple Expiatori del Sagrat Cor te beklimmen. Je kunt tot halverwege komen met de lift en daarna neem je de trappen omhoog, tot je het Christusbeeld bereikt. Hier heb je wat mij betreft het meest spectaculaire uitzicht over Barcelona. Maar let op: niet geschikt voor mensen met hoogtevrees en ik zou het ook niet doen met hele kleine kinderen. Het pretpark op de berg is juist wel weer geschikt voor de kleintjes. De bovenste laag is het Camí del Cel en bestaat uitsluitend uit attracties waar ook hele kleine kinderen in kunnen. Eén daarvan is de vintage replica uit 1928 van het vliegtuig waarmee de allereerste vlucht tussen Barcelona en Madrid werd uitgevoerd. Hierin vlieg je rondjes boven de berg. En wat dacht je van een reuzenrad? Zo is de stad beneden je ineens wel heel erg klein.

Met de kabelbaan

Dat geldt trouwens ook als je de kabelbaan over de haven neemt. Deze vertrekt aan het strand van La Barceloneta en brengt je naar Barcelona’s andere heuvel, de Montjuïc. Vanuit de rode gondels kijk je uit over de haven, het centrum en de zee. Eenmaal boven kun je verschillende tuinen bezoeken of helemaal naar de top gaan, naar het kasteel.

De kabelbaan met rode gondels in Barcelona
De kabelbaan met rode gondels in Barcelona © Barcelonatips.nl

Museumbezoek

Op zoek naar een museum dat ook voor kinderen interessant is? Wetenschapsmuseum CosmoCaixa is een succes bij jong en oud. Dit museum is ondergebracht in een prachtig modernistisch pand en je kunt hier allerlei experimenten doen. Het onderwaterbos waar vissen rondzwemmen is leuk om te bezoeken. Voor kunst is de Fundació Joan Miró een aanrader, de surrealistische stijl van deze lokale kunstenaar spreekt kinderen meestal erg aan. Ben je met tieners? Dan is het Moco Museum bijna een verplichte stop. Dit museum voor hedendaagse kunst, streetart, graffiti en moderne subcultuur is in 2021 geopend. Het is ondergebracht in een oud paleis in de wijk El Born. Tot slot zit in de Oude Haven het aquarium van Barcelona, waar je honderden vissensoorten kunt bewonderen.

Voetbal

Voor voetbalfans is een bezoek aan Camp Nou vaak het hoogtepunt van het verblijf. Dit indrukwekkende stadion zullen ze niet snel vergeten. Je kunt er het museum bezoeken en het stadion bezichtigen. Een andere mogelijkheid is natuurlijk een wedstrijd bijwonen, dat is helemaal een feest. En je zult zien dat hier ook veel Catalaanse gezinnen met kinderen zitten om hun club aan te moedigen.

Camp Nou in Barcelona
Camp Nou in Barcelona © FCBarcelona

Header foto © Barcelonatips.nl

Annebeth Vis

Een stedentrip naar Barcelona gepland? En wil je genieten van de highlights, maar ook het lokale leven ontdekken en het authentieke Barcelona-gevoel ervaren? Hoe fijn zou het zijn als je een local zou kennen in de stad, die jou insider info kan geven en je vertelt wat je moet weten, zien, waar je moet eten, wat je zeker moet doen? Hier zit je goed, ik ben Annebeth, ik woon al 20 jaar in Barcelona en ik laat je graag kennismaken met mijn stad. Dat doe ik op kleinschalige, persoonlijke wijze en als het even kan buiten de gebaande paden.

@barcelonatips