Afkoelen in de verborgen poelen van Catalonië

Afkoelen in de verborgen poelen van Catalonië

Op zoek naar verfrissing? Een ijskouddrankje, een ijsje of het strand kunnen altijd verkoeling brengen, maar een echte aanrader om te ontsnappen aan de warmte is een verfrissende duik in een meer of rivier – mét respect voor de plaatselijke fauna en flora.  

Fontcalda, Gandesa (Terres de l’Ebre)

Vlak bij het dorpje Gandesa ligt de warmwaterbron van Fontcalda, in een betoverend landschap waar eiken, dennen en kalksteenrotsen elkaar afwisselen langs de rivier Canaletes. Het water van Fontcalda heeft van nature een temperatuur van28°C. Omdat het rijk is aan magnesium, natriumchloride en calciumcarbonaat, is Fontcalda bovendien erkend als geneeskrachtige bron.

Om er te geraken, volg je de Via Verda de la Val de Zafán, een oude spoorlijn. De aangename wandeling leidt je rechtstreeks naar de warmwaterbron en enkele restaurants, waar je een heerlijk dagje lang kunt ontspannen op een vredige plek midden in de natuur.

Het natuurlijke zwembad Fontcalda © Consell Comarcal Terra Alta

El Toll del Vidre, Arnes (Terres de l’Ebre)

Tussen de bergen van het natuurpark Els Ports bevindt zich El Toll del Vidre (Glazen Poel), een verborgen natuurlijk zwembad dat makkelijk bereikbaar is met de mountainbike of de wagen. El Toll del Vidre ligt tussen de kalksteenrotsen aan de rivier Algars en is een unieke plek om van de rotswanden in het heldere water te springen en van de natuurlijke glijbanen te roetsjen. 

Hongertje gekregen van al dat water? Op de rotsen kun je tussen het zwemmen door even pauzeren met een broodje of een kleine snack. Voor een uitgebreidere maaltijd kun je terecht bij twee restaurants in de buurt.

El Toll del Vidre in het natuurpark Els Ports © Rafael López Monné

Toll dels Arenals, La Sénia (Terres de l’Ebre)

Niet ver van de bergketen El Montsià, heeft de rivier Sénia een natuurlijk zwembad uitgesleten: El Toll dels Arenals. De locatie is makkelijk bereikbaar met de wagen en ook ideaal voor een uitstap met kleine kinderen. Het water is er schoon en verfrissend, en de kleinsten zullen er ongetwijfeld de tijd van hun leven beleven! El Toll dels Arenals is de perfecte plek voor een spontane duik en een hapje met familie en vrienden

El Toll dels Arenals © Ajuntament de la Sénia

Gorg Blau, Sant Aniol (La Garrotxa)

Vanuit Sadernes loopt een pad dat je rechtstreeks naar een verborgen, afgelegen plek leidt met een natuurlijk zwembad: Gorg Blau (Blauwe Poel). Je wagen kan je parkeren in het dorp en vervolgens wacht je een wandeling van een uurtje. Onderweg passeer je het heiligdom Ermita de Sant Aniol, wandel je over de brug El Pont del Valentí en steek je verschillende keren de rivier Sant Aniol over. De tocht eindigt bij het natuurlijke zwembad Gorg Blau, voor een verfrissende en welverdiende duik! Een waterval van ruim 6 meter hoog voorziet de poel van kristalhelder water, en onder de schaduwrijke bomen kun je tot rust komen onder het genot van het geluid van het water.

El Gorg Blau © Ajuntament de Montagut Oix

Font del Bisbe, La Pobla de Lillet (Paisatges de Barcelona)

In de bergen van Catllaràs, tussen La Pobla de Lillet en Sant Jaume de Frontanyà, ligt een natuurlijk zwembad verscholen met kristalhelder water en een waterval van meer dan 12 meter hoog. Deze uitzonderlijke plek midden in de bergen is een absolute aanrader om een dagje te zwemmen met het gezin en de kleinsten te laten kennismaken met de wonderen van de natuur. De naam van deze plek betekent letterlijk 'de bron van de bisschop'. Naast de prachtige waterval kun je er ook een grot en andere geologische wonderen bewonderen, waaronder een rotszuil die ontstaan is uit een naar elkaar toegroeiende stalagmiet en stalactiet.

Font del Bisbe © Turisme La Pobla de Lillet

Niu de L’Àliga, Alcover (Costa Daurada)

Ook de Costa Daurada heeft enkele verborgen parels, waaronder Niu de l'Àliga, in Alcover. Om er te geraken, moet je eerst een drietal kilometers over een bergpad wandelen. Je vertrekt te voet in het dorp en volgt het geluid van het kabbelende water tot je aankomt bij de rivier Glorieta, die vroeger de molens in de streek aandreef. Nadat je springend van steen naar steen de rivier hebt overgestoken, bereik je Niu de l'Àliga. De waterval is een unieke, vredige plek midden in de natuur en speelde een belangrijke rol in het hydraulische verleden van de streek. De plek dankt haar naam trouwens aan een rots in de vorm van een adelaarsnest ... Kan jij hem vinden?

Niu de l'Àliga © Joan Alberich Museu d'Alcover

Font de la Llúdriga, Capafonts (Costa Daurada)

Nog aan de Costa Daurada, midden in het Pradesgebergte en langs de rivier Brugent, tref je op verschillende plaatsen natuurlijke zwembaden aan, verscholen tussen de rotsen en de vegetatie. De poelen van de Brugent, die ontspringt in het dorpje Capafonts, zijn ideaal voor een zonnige dag vol waterpret met familie en vrienden. Het kristalheldere water is zo schoon dat je er zelfs je waterflessen mee kunt vullen! De Brugent biedt niet alleen een natuurlijk recreatiegebied, maar levert ook elektriciteit aan de dorpjes Alcover en Seva, en dreef lange tijd de papiermolens aan van Glorieta (vooral van de 18e tot de 19e eeuw) en andere molens in de omgeving. De natuurlijke baden zijn een geweldige plek voor de kleintjes om bij te leren én verkoeling te zoeken!

Font de la Llúdriga © Olga Blaió

La Febró, Prades (Costa Daurada)

In een van de kloven van de berg La Mussara liggen Els Gorgs de la Febró, enkele prachtige poelen die te voet bereikbaar zijn vanaf de Mussara berghut. Het pad dat er naartoe leidt, loopt door een weelderig bos en ligt grotendeels in de schaduw. Na een korte wandeling kom je aan bij de natuurlijke poelen en watervallen, waar je een verfrissende duik kunt nemen. Neem zeker de tijd om te genieten van deze unieke plek en maak 's ochtends een picknick klaar voor een lunch aan het water!

La Febró © Ajuntament de Prades

Cala Bramant, Llançà (Costa Brava)

Voor ons laatste zwemparadijs trekken we naar Cala Bramant, een zoutwaterbad aan de Costa Brava, in de buurt van Llançà. Dit idyllische plekje heeft een unieke vorm die doet denken aan een zeeschelp: het schiereiland krult zich om de zee heen en vormt zo een indrukwekkende natuurlijke poel van 20 meter doorsnee. De rotswanden vormen een cirkel rond de poel en zijn tot 10 meter hoog. Het is een populaire bestemming bij plaatselijke jongeren, die er komen zwemmen en van de rotsen springen. Vanaf de baai heb je een panoramisch uitzicht over Llançà, El Port de la Selva en Mar d'Amunt, in het noorden van Cap de Creus. Het idyllische Cala Bramant wordt ook wel 'de baai der geliefden' genoemd, omdat het sinds jaar en dag veel stelletjes aantrekt. Deze unieke plek in de Empordàstreek biedt ook heel watonderwaterpracht, die snorkelliefhebbers zeker zullen waarderen!

Cala Bramant © Marina Masó

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience